Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Bogárhátúval karambolozott egy mentőautó a 63-as főúton
Igazi álhős
Terepjáró és személygépkocsi karambolja a hóesésben a 4-es főúton
Magasságkorlátozóba akadt teherautó borult fel Százhalombattán
Fiat és Renault kéthalálos karambolja Berhida és Küngös között
Hatalmas füstoszlop száll fel a cementgyárból Vácott

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
Kisrepülőgép halálos zuhanása Zichyújfalu közelében
Szauna gyulladt ki az Arena Plazában a VIII. kerületben
Tűzoltó vádlott a halálos kimenetelű favágás miatt
Lovaskocsi borult fel Mátészalkán
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Állásajánlat: tűzvédelmi munkatárs Budapesten másodállásban
Adó 1% a Lánglovagoknak
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Karácsony
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzoltó Ablak-Zsiráf 
Á | B | D | E | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | V | Ö

Sugárcső
 

Azt szokták mondani, hogy a tűzoltó "fegyvere" a sugárcső. A katonának a puska, a bányásznak a csákány, az orvosnak a szike, a tűzoltónak pedig a sugárcső a leginkább hivatására jellemző munkaeszköz.

A tömlővezeték végére felkapcsolt szerkezet - amit a tűzoltó a kezében tart - a sugárcső. Segítségével lehet ütőképessé és a tűzoltáshoz hatékony formájúvá alakítani, szabályozni, valamint irányítani az oltóanyagot. Átvitt értelemben ütőképes, ami azt jelenti, hogy az oltóanyag mennyisége - nyomás és sugárkép tekintetében is - alkalmas a tűzoltásra, valamint ütőképes a szó szoros értelmében is. Például a 6-15 bar nyomású vízsugárnak igen nagy fizikai ereje van. Tűzfészkeket lehet vele felforgatni, de előfordult nem egy eset, amikor a zárt magánterületen égő épülethez behatoló tűzoltóknak a birtokát védő házőrző ebet kellet vele megszelídíteni. A szelídítés minden esetben sikerült, olyannyira, hogy a kezes bárányt hozzá képest tomboló fenevadhoz lehetne hasonlítani.

A sugárcső kapocseleme is szabványos annak érdekében, hogy bármelyik ugyanolyan méretű kapocselemmel ellátott tömlőre fel lehessen kapcsolni. A tömlő címszó alatt írtunk a különböző méretű, és az ábécé betűivel megkülönböztetett tömlőméretekről. Ennek alapján létezik "B", "C", és "D" méretű sugárcső, ami a teljesítményére, vagyis a sugárcsőből percenként kilépő víz mennyiségére utal. A "B" sugárcső teljesítménye a legnagyobb (500-600 liter/perc), a "C"-é 300-450 liter/perc, a "D" sugárcsőé a legkisebb (75-150 liter/perc). További követelmény, hogy - főleg nagyobb teljesítményű sugárcsövek esetén - biztos megfogáshoz megfelelően legyen kialakítva (bordázott felület, és/vagy a megfogáshoz kialakított kapaszkodó elem - markolat), valamint a szállíthatóság, azaz hevederrel legyen ellátva arra az esetre, ha a tűzoltónak létrán, illetve egyéb helyen kell másznia és szüksége van mindkét kezére. Egyébként a sugárcső - tűzoltó testén történő - "hordhelyzetét" a szerelési szabályzat a bal vállon átvetett hevederrel, a háton, lövőkével lefelé határozza meg.

A régi típusú sugárcsövek szerkezete egyszerű: egy cső, amibe az elzárhatóság miatt beépítettek egy golyósszelepet, valamint a végén egy cserélhető - különböző átmérőjű - lövőkével. Elvileg kétféle sugárképet lehet vele előállítani: kötött és szórt vízsugarat. Azért elvileg, mert jóllehet a vízáramlás útjába beépített terelőelemek kis mértékben ugyan, de nem eléggé nyitják szét a lövőkén kilépő vízsugarat a szórt sugártól elvárt oltóhatás érdekében. A kötött sugár azt jelenti, hogy a sugárcső lövőkéjén kilépő vízsugár átmérője a célhoz érkezése pillanatában csak kis mértékben változik meg (nyílik szét) a kilépő átmérőhöz képest. A kötött sugár révén az oltóanyagot messzire lehet eljuttatni. Elméleti számításokban a "C" sugár sugártávolságát (tehát a vízsugár sugárcsőtől a célig történő eljutását) 5 méterben határozták meg, a valóságban ez az érték 15 méter is lehet kötött sugár esetén.

A hatékonyságot leginkább a sugárképpel lehet befolyásolni. Ma már a hivatásos tűzoltóságok nem használják az előbb említett egyszerű zárható sugárcsöveket. Megjelentek a "forgórotoros" (például: FOGFIGHTER > ködharcos < vagy HANDIFIGHTER) és magas nyomású (60 bar) sugárcsövek. Bármelyikről is legyen szó, a vízcseppek aprítottsági fokát növelik velük. Az aprítottság alatt azt kell érteni, hogy egy "nagy" vízcseppet minél több kisebb cseppecskére bontanak szét. Képzeljünk el egy 1 köbméter nagyságú szabályos (1 méter x 1 méter x 1 méter) kockát. Ennek a kockának 6 oldala van, mely összesen 6 négyzetméter felülettel rendelkezik. Ha minden oldal felénél vágjuk el, azaz nyolc részbe vágjuk a kockát, akkor felülete 8 x 6 x 0,5 m x 0,5 m, azaz 12 négyzetméter. Az újabb kockák további felszeletelésével újabb felületek keletkeznek. A vízcseppek esetében is hasonló a helyzet: 1 vízcsepp felülete jóval kisebb, mint ezer kisebb darabé összeadva, vagyis minél több részre daraboljuk, összességében annál nagyobb vízfelület képződik és annyival több tudja elvonni a hőt. Az aprítottság növelésével a víz egyik oltóhatását, a hűtő- v. hőelvonó hatását lehet jelentős mértékben megnövelni. Ennek következtében más oltóhatások is fokozottabban érvényesülnek, végül kevesebb vízmennyiségre van szükség, kisebb lesz a vízkár.

A forgórotoros sugárcsövek kialakítása olyan, mely lehetővé teszi az igen tág szögtartományban történő locsolást. FogfighterA FOGFIGHTER sugárcső sugárképét a kötött sugártól a 120 fokos nyitottságú vízfüggöny állásig fokozatmentesen lehet változtatni. Kialakításánál fogva a sugárcső lövőkéjén kiáramló víz a speciálisan kialakított rotorra vetődik, amely rendkívül nagy fordulatszámra pörög fel. A rotor magas fordulatszáma és sajátosan kialakított fogazata a vízcseppeket igen apró darabokra oszlatja fel, mintegy széttépi, felaprózza, és a FOG állásban így vízköd jön létre.

A tűzoltókat káreseti tevékenységük közben párokba osztják: sugárvezető és sugárvezető helyettes. Erre azért van szükség, hogy segítsenek egymásnak, vigyázzanak egymásra, és baj esetén azonnal segíthessenek a másikon. A sugárcsővel történő munka is kétemberes feladat. A sugárcsőből 8-15 bar nyomáson kilépő víz nagy erővel tolja hátrafelé a sugárcsövet tartó tűzoltót. Egyedül nehéz lenne egyszerre irányítani a vízsugarat és tolni előre a sugárcsövet. Tehát amíg a sugárvezető locsolkodik, addig a helyettese belekapaszkodik a tömlőbe és tolja előre, a hátrafelé irányuló reakcióerővel ellentétes irányba. Különösen balesetveszélyes lehet az ilyen nagynyomású vízsugár hírtelen nyitása, zárása. Az ilyenkor fellépő impulzuserők hirtelen előre vagy hátravágó hatást váltanak ki és ez főleg a magasban történő munka közben kap jelentőséget! Ilyen esetben a kötélbiztosítás elengedhetetlen!

 
Dallos Tamás
(2002. december 8.)

hirdetés


Hirdetés  Hirdetés

Tűzoltós cuccok a Vaterán

Feliratkozás a Lánglovagok Hírlevélre

Ingyenes profi számlázóprogram

hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.