Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Mi a tököm folyik Veszprémben?!
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Lakóház állított meg egy román kamiont Földes határában
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Túrázót mentettek a Vértesben
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
BMW gyulladt ki a 8-as főúton
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzoltó Ablak-Zsiráf 
Á | B | D | E | G | H | K | L | M | O | P | R | S | T | V | Ö

Sugárcső
 

Azt szokták mondani, hogy a tűzoltó "fegyvere" a sugárcső. A katonának a puska, a bányásznak a csákány, az orvosnak a szike, a tűzoltónak pedig a sugárcső a leginkább hivatására jellemző munkaeszköz.

A tömlővezeték végére felkapcsolt szerkezet - amit a tűzoltó a kezében tart - a sugárcső. Segítségével lehet ütőképessé és a tűzoltáshoz hatékony formájúvá alakítani, szabályozni, valamint irányítani az oltóanyagot. Átvitt értelemben ütőképes, ami azt jelenti, hogy az oltóanyag mennyisége - nyomás és sugárkép tekintetében is - alkalmas a tűzoltásra, valamint ütőképes a szó szoros értelmében is. Például a 6-15 bar nyomású vízsugárnak igen nagy fizikai ereje van. Tűzfészkeket lehet vele felforgatni, de előfordult nem egy eset, amikor a zárt magánterületen égő épülethez behatoló tűzoltóknak a birtokát védő házőrző ebet kellet vele megszelídíteni. A szelídítés minden esetben sikerült, olyannyira, hogy a kezes bárányt hozzá képest tomboló fenevadhoz lehetne hasonlítani.

A sugárcső kapocseleme is szabványos annak érdekében, hogy bármelyik ugyanolyan méretű kapocselemmel ellátott tömlőre fel lehessen kapcsolni. A tömlő címszó alatt írtunk a különböző méretű, és az ábécé betűivel megkülönböztetett tömlőméretekről. Ennek alapján létezik "B", "C", és "D" méretű sugárcső, ami a teljesítményére, vagyis a sugárcsőből percenként kilépő víz mennyiségére utal. A "B" sugárcső teljesítménye a legnagyobb (500-600 liter/perc), a "C"-é 300-450 liter/perc, a "D" sugárcsőé a legkisebb (75-150 liter/perc). További követelmény, hogy - főleg nagyobb teljesítményű sugárcsövek esetén - biztos megfogáshoz megfelelően legyen kialakítva (bordázott felület, és/vagy a megfogáshoz kialakított kapaszkodó elem - markolat), valamint a szállíthatóság, azaz hevederrel legyen ellátva arra az esetre, ha a tűzoltónak létrán, illetve egyéb helyen kell másznia és szüksége van mindkét kezére. Egyébként a sugárcső - tűzoltó testén történő - "hordhelyzetét" a szerelési szabályzat a bal vállon átvetett hevederrel, a háton, lövőkével lefelé határozza meg.

A régi típusú sugárcsövek szerkezete egyszerű: egy cső, amibe az elzárhatóság miatt beépítettek egy golyósszelepet, valamint a végén egy cserélhető - különböző átmérőjű - lövőkével. Elvileg kétféle sugárképet lehet vele előállítani: kötött és szórt vízsugarat. Azért elvileg, mert jóllehet a vízáramlás útjába beépített terelőelemek kis mértékben ugyan, de nem eléggé nyitják szét a lövőkén kilépő vízsugarat a szórt sugártól elvárt oltóhatás érdekében. A kötött sugár azt jelenti, hogy a sugárcső lövőkéjén kilépő vízsugár átmérője a célhoz érkezése pillanatában csak kis mértékben változik meg (nyílik szét) a kilépő átmérőhöz képest. A kötött sugár révén az oltóanyagot messzire lehet eljuttatni. Elméleti számításokban a "C" sugár sugártávolságát (tehát a vízsugár sugárcsőtől a célig történő eljutását) 5 méterben határozták meg, a valóságban ez az érték 15 méter is lehet kötött sugár esetén.

A hatékonyságot leginkább a sugárképpel lehet befolyásolni. Ma már a hivatásos tűzoltóságok nem használják az előbb említett egyszerű zárható sugárcsöveket. Megjelentek a "forgórotoros" (például: FOGFIGHTER > ködharcos < vagy HANDIFIGHTER) és magas nyomású (60 bar) sugárcsövek. Bármelyikről is legyen szó, a vízcseppek aprítottsági fokát növelik velük. Az aprítottság alatt azt kell érteni, hogy egy "nagy" vízcseppet minél több kisebb cseppecskére bontanak szét. Képzeljünk el egy 1 köbméter nagyságú szabályos (1 méter x 1 méter x 1 méter) kockát. Ennek a kockának 6 oldala van, mely összesen 6 négyzetméter felülettel rendelkezik. Ha minden oldal felénél vágjuk el, azaz nyolc részbe vágjuk a kockát, akkor felülete 8 x 6 x 0,5 m x 0,5 m, azaz 12 négyzetméter. Az újabb kockák további felszeletelésével újabb felületek keletkeznek. A vízcseppek esetében is hasonló a helyzet: 1 vízcsepp felülete jóval kisebb, mint ezer kisebb darabé összeadva, vagyis minél több részre daraboljuk, összességében annál nagyobb vízfelület képződik és annyival több tudja elvonni a hőt. Az aprítottság növelésével a víz egyik oltóhatását, a hűtő- v. hőelvonó hatását lehet jelentős mértékben megnövelni. Ennek következtében más oltóhatások is fokozottabban érvényesülnek, végül kevesebb vízmennyiségre van szükség, kisebb lesz a vízkár.

A forgórotoros sugárcsövek kialakítása olyan, mely lehetővé teszi az igen tág szögtartományban történő locsolást. FogfighterA FOGFIGHTER sugárcső sugárképét a kötött sugártól a 120 fokos nyitottságú vízfüggöny állásig fokozatmentesen lehet változtatni. Kialakításánál fogva a sugárcső lövőkéjén kiáramló víz a speciálisan kialakított rotorra vetődik, amely rendkívül nagy fordulatszámra pörög fel. A rotor magas fordulatszáma és sajátosan kialakított fogazata a vízcseppeket igen apró darabokra oszlatja fel, mintegy széttépi, felaprózza, és a FOG állásban így vízköd jön létre.

A tűzoltókat káreseti tevékenységük közben párokba osztják: sugárvezető és sugárvezető helyettes. Erre azért van szükség, hogy segítsenek egymásnak, vigyázzanak egymásra, és baj esetén azonnal segíthessenek a másikon. A sugárcsővel történő munka is kétemberes feladat. A sugárcsőből 8-15 bar nyomáson kilépő víz nagy erővel tolja hátrafelé a sugárcsövet tartó tűzoltót. Egyedül nehéz lenne egyszerre irányítani a vízsugarat és tolni előre a sugárcsövet. Tehát amíg a sugárvezető locsolkodik, addig a helyettese belekapaszkodik a tömlőbe és tolja előre, a hátrafelé irányuló reakcióerővel ellentétes irányba. Különösen balesetveszélyes lehet az ilyen nagynyomású vízsugár hírtelen nyitása, zárása. Az ilyenkor fellépő impulzuserők hirtelen előre vagy hátravágó hatást váltanak ki és ez főleg a magasban történő munka közben kap jelentőséget! Ilyen esetben a kötélbiztosítás elengedhetetlen!

 
Dallos Tamás
(2002. december 8.)

hirdetés


Hirdetés  Hirdetés

Tűzoltós cuccok a Vaterán

Feliratkozás a Lánglovagok Hírlevélre

Ingyenes profi számlázóprogram

hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018.