Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Munkagépet lökött le az útról egy Alfa Romeo Kápolnásnyék határában
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
BMW X5-ös borult lángba Debrecenben
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzoltólélektan 

A gyász túlélése

A gyászolóról

Magunkat mások szemében látjuk igazán, ezért a szeretett ember elvesztése nemcsak a világunkat töri darabokra, hanem bennünket is összeomlással fenyeget, egy időre meghalunk a világnak, és önmagunknak is, énünk kiürül, kisebbrendűnek érezzük magunkat, mert nem kapjuk meg az eddigi gondoskodást, törődést és biztatást. A szeretett személy hiánya alattomosan és sokszor váratlanul életünk minden területén jelentkezik. Valójában ez egy pszichikus amputáció, melynek hegje még sokáig lüktet.

Bajtársunk elvesztésekor felmerül a félelem, hogy ez „velem is megtörténhet”, valamint a testvériség, a közös sors miatti gyász és szomorúság.

A gyászoló testi tünetei:

A gyászoló tényleg beteg, csak ez az állapot annyira általános és természetesnek tűnik, hogy nem tekintjük annak. A leggyakoribb testi tünetek között szerepel az:
- álmatlanság
- étvágytalanság, emésztési zavarok, súlyvesztés
- fáradékonyság
- fejfájás
- és az immunrendszer (mint a testi, mind a pszichikus) gyengülése.

Ez utóbbi súlyos veszélyt hordoz magában, hiszen a gyászmunka ideje alatt így leszünk sokkal kiszolgáltatottabbak más, fertőzéses betegségeknek is. Ajánlott sokkal több vitamint szedni ez idő alatt.

Egyéb jellemző viselkedésformák:

A gyászban életünk egyik pillanatról a másikra teljes fordulatot vesz. Nagyon gyakori, hogy ilyenkor az ember sokkal idegesebb, jobban fél, kiszolgáltatottnak, gyengének érzi magát; és az elhunyt után maradt űrben nagyobb eséllyel nyúl különböző altatókhoz, nyugtatókhoz, fájdalomcsillapítókhoz, alkoholhoz, nikotinhoz, kábítószerhez. Az összes ilyen kemikáliáról elmondható, hogy rövidtávú hatásuk kiváló, de ahelyett, hogy a probléma egyéni és valós megoldását kínálnák, inkább elnyomják, így késleltetik, legrosszabb esetben teljesen meg is gátolják azt. A feldolgozási folyamathoz idő kell, nem megy egyik napról a másikra. Mindannyian eljutunk a fájdalomnak és a kilátástalanságnak olyan szintjére, ahol csak a gyors és erős bódítás segíthet. Azonban a fájdalom-elnyomó szereknek sajnos véges a hatásuk, így amikor az elmúlik, legtöbbször rosszabb állapotra riadunk, mint előtte voltunk. Szerencsétlen példákból mindnyájan ismerjük ezeknek a gyors-segítőknek a hosszútávú hatását, amit semmiképpen sem nevezhetünk üdvösnek.

Segíteni a gyászolónak

A gyászoló kiszámíthatatlan: sokszor két kézzel kap a segítség után, sokszor ellöki magától. Ez teljesen természetes. Nem segíthetünk erőszakkal, segíteni csak annak lehet, aki akarja. Legtöbbször elég, ha csak egyszerűen jelen vagyunk, ha elérhetőek vagyunk, így a gyászoló tudja, hogy van hová fordulnia, ha már nem akar egyedül lenni. Jó, ha hétköznapi dolgokban segítünk neki: bevásárlásban, főzésben, telefonok lerendezésében, stb. A gyászoló nem feltétlen esik mély depresszióba, de ha igen, akkor azonnali segítségre van szüksége. Ez leginkább a temetés utáni kritikus fázisra jellemző, ezért fontos, hogy akkor se hagyjuk magára a gyászolót, amikor mindenki más visszatér a saját életébe, amikor „minden visszaáll a régi kerékvágásba”, mert „meg kell emberelned magad”, hiszen „az élet megy tovább”. A gyászfolyamat hosszabb ideig is eltarthat, mint gondolnánk, és ilyenkor a legtöbb amit tehetünk, a türelmes törődés.

A gyász fázisai

1. A sokk fázisa

Általában a halálhír vételével kezdődik, és néhány óráig vagy napig tart. Olyan, mintha megbénulnánk, elkábulnánk: nem vagyunk képesek szabályozni az érzéseinket. Nem akarjuk sem elhinni, sem tudomásul venni a haláleset tényét. Ilyenkor a máskor szélsőségesnek tűnő cselekvések teljesen normálisak! Egyesek például megállíthatatlanul zokogni kezdenek, a hajukat tépik vagy a mellüket verik. Mások telefonálni kezdenek, hogy barátaikkal megosszák a halálhír tényét, amivel valósabbá teszik az élményt. Megint mások némán és mereven maguk elé néznek, vagy tovább folytatják a megkezdett tevékenységüket. Ne felejtsük el, hogy jelen helyzetben ezek a reakciók tökéletesen helyénvalóak!

2. Kontrollált fázis

Az ellenőrzésnek két formája van: az egyik, amit önmagunkkal szemben gyakorlunk, a másik, ezzel párhuzamos, amit a hozzátartozók, barátok és más kívülállók (pl. pap, temetkezési vállalkozó) végeznek azzal, hogy biztosítják a temetés társadalmilag méltányos elvégzését. A társadalmi segítség ebben a fázisban nagyon erős. A temetéssel kapcsolatos intéznivalók, a hozzátartozók jelenléte külső tartást kölcsönöz. Ebben a fázisban nagyon gyengének, kiszolgáltatottnak és tehetetlennek érzzük magunkat, úgy látjuk, nem vagyunk képesek önálló döntést hozni, de nem hagyhatjuk el magunkat. A saját összeomlásunktól való félelmünkben és a társadalmi nyomás miatt kénytelenek vagyunk saját magunkat erős ellenőrzés alatt tartani. Ez nagyon sok lelki energiát követel. Ez a fázis rendszerint a temetésig tart.

3. A kritikus fázis

Ez a gyászmunka folyamatában a legveszélyesebb szakasz. Általában a temetés után kezdődik, amikor az életnek vissza kell állnia a régi kerékvágásba, az elhunyt nélkül. A temetés körüli elintézendőket már elintéztük, a hozzátartozók és barátok lassan elmaradoznak. Ebben a szakaszban nagyon sokan magukra maradnak, és elhagyják magukat.

Gyakoriak a következő tünetek:

- pszichikus és testi immunrendszer részleges vagy teljes összeomlása
- az elhunyttal kapcsolatos ellentétes érzelmek
- harag önmagunkkal, másokkal, az elhunyttal, Istennel szemben
- visszahúzódás a külvilágtól
- félelem és bűntudat
- tehetetlenség és kiszolgáltatottság.
Az elhunyttal kapcsolatos harag teljesen normális reakció!

4. Megszokási fázis

Az utolsó szakasz legfőbb jellemzői:
- újbóli odafordulás a környezethez és a társadalomhoz
- a gyászmunka folyamatának befejezése a veszteség elismerésével
- az elvesztett személy hiányának feldolgozása (túlzott dicsőítés és túlzott kárhoztatás nélkül)
- új szabadság és önállóság megszerzése.

Fontos tudnunk, hogy újra, meg újra felszínre jöhetnek az elhunyttal kapcsolatos élmények és érzések még akkor is, amikor már régen azt hittük, hogy vége a gyászfolyamatnak!

A gyászmunka feladatai

1. A halál tényének elfogadása

Fontos, hogy a gyászfolyamat egyáltalán elkezdődjön, és ne viselkedjünk úgy, mintha semmi sem történt volna, hanem készek legyünk arra, hogy fájdalmunknak és gyászunknak szabad teret engedjünk. A megfelelő gyászmunkában nagy jelentőségű a halál tényének elismerése, a veszteség valóságának gondolati és érzelmi elfogadása azért, hogy le lehessen küzdeni. Sokat gyötörjük magunkat annak a végső pillanatnak az elképzelésével, amit a szeretett személy megélt. Mit gondolhatott? Mit érezhetett? Voltak-e fájdalmai? Ezek a kínnal telt képzelgések bár rendkívül fájdalmasak, mégis sokat segítenek a halál tényének elfogadásában.

2. Döntés az élet mellett

Sokáig még nem szakítjuk el magunkat az elhunyttól, és egy ideig bizonytalan az is, hogy ez sikerül-e egyáltalán. Leggyakrabban szerencsére az élet-igenlés győzedelmeskedik, azonban minden esetben eltérő, hogy milyen határozottan és mennyire gyorsan. Ebben a helyes döntésben nemcsak belső tartalékainkra vagyunk ráutalva, hanem erőteljes külső segítségre is.

3. Az elfogadhatatlan érzések kifejezése

A helyes gyászmunka feladata a harag, bűntudat, és egyéb negatív érzések kifejezése. Önpusztítóan hat ránk, hogyha magunkban tartjuk vagy elnyomjuk az elhunyttal, az életben maradottakkal, Istennel vagy önmagunkkal szembeni haragunkat, vádjainkat, bűntudatunkat. Sajnos az olyan társadalmi bevésődések, mint a „halottakról vagy jót, vagy semmit” megnehezítik ezt a feladatot.

4. Új értékrendszer kialakítása

Nagyon nehezen tudatosítjuk magukban, mit is vesztettünk. Szerepcserét éltünk át a társadalmi kapcsolatok szintjén (feleségből özvegy, barátból gyászoló, stb.). Az eddigi életformánk elvesztése érzelmi káoszt vált ki. Leglényegesebb ebben a káoszban rendet tenni: tisztázni az elhunyttal való viszonyt, felállítani egy új értékrendszert: mi változott, mi maradt változatlan, mit lehet pótolni, mit nem lehet helyettesíteni, stb.

Rabovszky Dóra

(2006. augusztus 16.)

hirdetés


Hirdetés  Hirdetés

Tűzoltós cuccok a Vaterán

Feliratkozás a Lánglovagok Hírlevélre

Ingyenes profi számlázóprogram

hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018.