Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Rendőr halt meg két rendőrautó karamboljában a IV. kerületben
Kamionok ütköztek a 4-es főúton
Márpedig ez narancs
Rendőrautók halálos karambolja Újpesten
Villamos borított fel egy kisteherautót a XIV. kerületben
Balul sült el a belügyi SMS
Munkagép borult lángba a VIII. kerületben
Farönkök estek le egy teherautóról Püspökladányban
Kiegyenesítette a kanyart egy terepjáró Hajdúszovát határában
Középkorú nőt ütött el a 2-es metró Budapesten
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Adó 1% a Lánglovagoknak
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Hóhelyzet
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Jogőr 

Hókotró okozta kár

Előfordulhat, hogy egy hókotró a jégmentesítő masszával az ingatlanokban, parkoló autókban kárt okoz. Erre a helyzetre is felkészülve, tekintsük át a károsultak lehetőségeit, és az igényérvényesítés módját!

Ha már a baj megtörtént, akkor jó, ha azonnal eszünkbe jut a kártérítési aranyszabály. Ez nem szól másról, minthogy a kár bekövetkeztének helyszínén és időpontjában célszerű a lehető legjobban dokumentálni a kárt. Hogy mi ennek az értelme? Egyáltalán! Miért vesződjön vele az ember? A bizonyítékok baleset időpontjában történő rögzítésének jelentősége a kártérítési igény érvényesítésének alapját képezi. Ugyanis ahhoz, hogy egy károsult az igényét sikerrel elő tudja terjeszteni, és végső soron a kárát meg tudja téríttetni, többek között, mind a kárát, mind annak bekövetkeztét és összegszerűségét kell bizonyítania. Mivel a polgári jog az úgynevezett szabad bizonyítási rendszert ismeri, ezért bizonyítékként sok minden funkcionálhat. Így a káresemény körülményeit video-, vagy fényképfelvételekkel, esetleg szemtanúkkal is egyaránt bizonyítani tudjuk. Mivel lényeges, hogy a bizonyítékok objektívek legyenek, ezért hasonló helyzetben javasolt a rendőrséget is értesíteni az esetről, és megkérni, hogy fáradjanak a helyszínre. A rendőrség jegyzőkönyv vagy jelentés formájában dokumentálhatja a helyzetet, mely a későbbiekben, a kártérítési igény bizonyítási eljárása során, jól jöhet a károsultnak.

Az ingatlanban vagy a parkoló autóban bekövetkezett kár összegét is sajnos igazolni kell, melynek legjobb formája egy javítási árkalkuláció beszerzése vagy a javítási költséget igazoló számla benyújtása. Fontos, hogy a javíttatás csak és kizárólag akkor történjen meg, amikor az ellenérdekű fél vagy annak felelősségbiztosítója meg tudta tekinteni a kárral érintett ingatlant vagy az autót, a maga sérült voltában. Ezt azért kell különösen kihangsúlyozni, mivel sajnos gyakori problémaként merül fel, hogy például az ellenfél még meg sem tudta tekintetni a sérült autót, de az már meg lett javítva. Ekkor vehet a kárrendezés egy jogvitára érett irányt, ugyanis a károkozó vagy annak biztosítója joggal mondhatja azt, hogy azt sem tudja, hogy mi sérült az autón, így nem látja igazoltnak a károkat, mi több, elutasítja a benyújtott kárigényt. Ez természetesen a károsultnak sem érdeke, így minden esetben célszerű a javítást azt követően megkezdeni, amikor az ellenérdekű fél a károsodott ingatlant vagy autót megszemlézte.

Arról már szó esett, hogy milyen módon igazolhatjuk a kárunkat, azonban az igényérvényesítés iránya még kérdéses. Egy településen a közutak üzemeltetésért elsősorban a helyi önkormányzatok felelnek. Azonban az önkormányzat nem minden, számára kötelezően fennálló feladatot tud ellátni, így a törvény lehetővé teszi a számára, hogy külön koncessziós szerződés alapján bizonyos speciális feladatok elvégzését, így például a jégmentesítést más gazdasági társaságra ruházza. Ezért történhet az, hogy bizonyos feladatokat köztisztasági társaságok látnak el. Abban az esetben, ha hasonló elven működik a jégmentesítés ellátása, akkor a károsultnak az igényét célszerű az önkormányzat, illetve a gazdasági társaság irányába is benyújtania, ugyanis a kárigény velük szemben lesz elsősorban előterjeszthető. Figyelem! Nagyon fontos, hogy a felelősséget minden egyes esetben külön vizsgálni kell, tehát mindig meg kell azt nézni, hogy az adott feladat delegálása, ellátása hogyan történt.

Mi van azonban abban a helyzetben, ha egy magánterületen (például áruházak parkolóiban), végez egy személy hómentesítést, és miközben a havat takarítja, okoz kárt a gépjárműben? Abban az esetben, ha ez a személy munkaviszonya keretében látta el ezt a feladatot, és ezzel összefüggésben okozott kárt, akkor a kárigény előterjesztésének iránya is másképpen alakul. A hatályos polgári jogi szabályok alapján irányadó az a tétel, mely szerint, aki másnak jogellenes kárt okoz, köteles azt megtéríteni. Azonban ezt a szabályt tovább finomítja a Ptk. akkor, amikor kimondja, hogy "ha az alkalmazott a munkaviszonyával összefüggésben harmadik személynek kárt okoz, jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a károsulttal szemben a munkáltató felelős".

A károkozó személynek tehát alkalmazotti státuszban kell lennie. Az alkalmazotti minőséget a bírósági gyakorlat kiterjesztően értelmezi, ugyanis nemcsak kifejezetten a munkaviszony tartozik ebbe a körbe. Ennek alapján a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszony is megalapozza a felelősséget.

Dr. Burján Zsuzsanna
D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

(2010. december 29.)

Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 Hóhelyzet
Jogőr:
 Vigyázat, hóomlás veszély!
Balesetet okozott?  Balesetet okozott?
Azonnal büntetőjogi szakjogászra van szüksége.
Jogi képviselet  Jogi képviselet
Büntető- vagy polgári jogi védelemre van szükségem
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.