Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Túrázót mentettek a Vértesben
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
Munkagépet lökött le az útról egy Alfa Romeo Kápolnásnyék határában
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Jogőr 

Biztonságos síelés

A tél és a téli sportok szerelmeseinek következzen néhány hasznos tanács, amire érdemes odafigyelnünk az indulás előtt és az utazás alatt.

Nagyon fontos az autónk állapota és felszereltsége, tekintettel arra, hogy különleges terepre, havas hegyi utakra készülünk, ezért elengedhetetlen, hogy autónk kifogástalan műszaki állapotban legyen. Emellett mindenképpen téli gumival induljunk útnak és vigyünk magunkkal hóláncot is.

Érdemes a hólánc használatát itthon begyakorolni, mert éles helyzetben és esetleges szélsőséges időjárási viszonyok között sokkal nehezebb lesz feltenni. Célszerű magunkkal vinni hólapátot, vontatókötelet, jégkaparót és jégoldót. Ezen túlmenően ne feledkezzünk el az autó kötelező tartozékairól sem, mint az elakadásjelző háromszög, az elsősegélydoboz, a tartalék izzókészlet és a láthatósági mellény.

Ezúton is felhívjuk a figyelmet, hogy a téli gumi és a hólánc használatára az egyes országokban különböző szabályozás van érvényben, néhol a téli időszakban például a téli gumi vagy a hólánc kötelező tartozékként szerepel, hiányuk vagy nem megfelelő állapotuk esetén egy ellenőrzés során komoly büntetésre számíthatunk. A fentieken túl érdemes odafigyelni az autópálya díj fizetésére is, mivel a legtöbb országban szigorúan büntetnek a díjfizetés elmulasztásáért.

Mielőtt sítúrára indulunk, mindenképpen tájékozódjunk az adott országban érvényben lévő előírásokról! A tájékozódás leggyorsabb eszköze az Internet, de az adott ország konzulátusai is tudnak segíteni.

Ausztria

November első napjától április 15-ig a téli szabályok vannak érvényben az osztrák utakon. Ez a személyautók esetében annyit jelent, hogy télies útviszonyok esetén csak téli gumival vagy hólánc segítségével szabad közlekedni. A szabály havas, hókásás, illetve jeges utakra vonatkozik, tehát elvileg azonnal érvénybe lép, ha például egy nedves útszakasz hajnalra lefagy, vagy útközben elkezd esni a hó. Ilyen esetekben már megbüntethetik a rendőrök azt, aki nyári gumival közlekedik.
Mind a négy kerékre olyan téli gumit kell szerelni, aminek legalább 4 milliméteres a profilja. A négy évszakos gumikat elfogadják, ha az M+S rövidítés szerepel rajta.

Szlovákia

Kötelező a téli gumi, ha az útburkolaton összefüggő a hótakaró vagy jegesedés tapasztalható. A 2008 előtt érvényben lévő 1,6 miliméter mélység helyett már 3 miliméter a kötelező a gumiknál.

Szlovénia

November 15-től március 15-ig tart a téli szezon az utakon. Ebben az időszakban kötelező a téli gumi használata, sőt nagy havazásokkor a hólánc meglétét is ellenőrizhetik a határon. Érdekes, hogy a szlovén szabályok értelmében elég két téli gumit szerelni az autóra.

Olaszország

Nem egységes a szabályozás az országban, ami érthető a különböző éghajlati viszonyok miatt. A francia határ közelében fekvő Aosta-völgyben például október 1-jétől április 15-ig kötelező a téli gumi, sőt sokszor a hólánc is. A síterepekhez vezető hegyi szerpentineken szintén sokszor kötelező a hólánc.

Franciaország

A téli gumi általánosan nem kötelező, viszont a hólánc kötelező tartozék és a táblával jelzett szakaszokon kötelező használni őket télies útviszonyok idején. A hegyvidékeken szinte minden hipermarketben lehet hóláncot venni, ha esetleg valaki ezek nélkül indulna útnak.

Svájc

Hivatalosan semmi nem kötelező, viszont mindenkitől elvárják, hogy az útviszonyokhoz való felszereléssel induljon el. Ha valaki nyári gumival elakad, vagy balesetet okoz, akkor általában az okozott káron túl a mentési költségeket is megfizettetik vele.

Utasbiztosítás

Ha síelni vagy snowboardozni indulunk, semmiképpen sem tanácsos az utasbiztosításon spórolni. Természetesen senki sem készül arra, hogy baleset éri, de jobb előre gondolkodni, mivel egy hegyi mentés vagy az orvosi ellátás költsége külföldön igen magas.

Sok biztosítónál már létezik speciális sí-, és snowboardbiztosítás, melyek nagyon praktikusak, mivel kifejezetten az ilyen jellegű utazással kapcsolatosan felmerülő igények kielégítésére fejlesztették ki őket. A biztosítás megkötése előtt alaposan tanulmányozzuk át a biztosítási feltételeket. Így tájékozódhatunk arról, hogy a biztosítás milyen jellegű eseményekre terjed ki és mely esetekben mentesül a biztosító a fizetési kötelezettségek alól.

Célszerű olyan biztosítást kötni, amelyben többféle biztosítási esemény szerepel, mint például keresés, mentés, hazaszállítás valamint a gépjármű javítása, hazaszállítása. Amennyiben a biztosító szerződéses viszonyban áll pár külföldi egészségügyi intézménnyel, akkor baleset esetén meg sem kell előlegeznünk az orvosi ellátás költségeit. A biztosítási kötvényt mindig tartsuk magunknál!

Felelősségbiztosítás

Előfordulhat síelés alatt olyan eset is, hogy mi okozzuk a balesetet és ennek következtében valaki megsérül. Ebben az esetben a károsult személy utasbiztosítási kötvényének szolgáltatásain felüli károkat nekünk kell megtérítenünk. Ráadásul mindezt vagy a baleset helye szerinti, vagy a károsult állampolgársága szerinti ország jogszabályai alapján kell megfizetnünk, amely egyes esetekben jelentősen eltérhet a magyar szabályozástól.

Szintén meg kell térítenünk a károsult közvetlen és közvetett vagyoni kárait (vagyontárgyainak, ruházatának stb. károsodása, vagy például a betegállomány miatti keresetkiesés, ápolási költségek stb.). A speciális sí-, és snowboardbiztosításba általában felelősségbiztosítás is beletartozik, tehát nem kell külön kötnünk.

Az ilyen esetek elkerülése érdemes felelősségbiztosítást is kötnünk, hiszen ekkor a károsult kárát a felelősségbiztosítónk állja.

Ha megtörténne a baj...

Ha minket érne baleset, azonnal értesítsük a biztosítót, a kötvényen szereplő nemzetközi telefonszámon! Amennyiben olyan biztosítást kötöttünk, amelynél a biztosítónak szerződése van külföldi egészségügyi intézményekkel, akkor arra nézve is kapunk segítséget, hogy hol található a legközelebbi ilyen intézmény. Ha ilyen intézményben látják el a sérülésünket, akkor garantált, hogy a költségeket nem nekünk kell megelőlegezni. Egyéb esetben kérjünk számlát az orvosi szolgáltatásokról és hazaérkezés után nyújtsuk be a biztosítónak. Sok biztosító szerződési feltételeiben szerepel, hogy a biztosító nem téríti meg a kárt, amennyiben a sérülés alkoholos vagy kábítószeres befolyásoltság miatt keletkezett.

Lopáskár esetén haladéktalanul értesíteni kell a helyi hatóságokat, valamint a biztosítót is, amennyiben a biztosítási csomagunk lopáskárra is kiterjed. A hatóságnak elméletileg kötelessége tolmácsot biztosítani, ez azonban nem mindig valósul meg. Ebben az esetben kérjünk segítséget az adott ország magyar nagykövetségétől vagy konzulátusától (a telefonszámokat utazás előtt érdemes a telefonunkba elmenteni).

Ha autóbalesetet szenvednénk, mindenféleképpen hívjunk rendőrt, - kiváltképpen, ha vétlenek vagyunk - valamint értesítsük a biztosítót. Amennyiben nem biztosítanak számunkra tolmácsot, hívjuk a nagykövetséget  a vagy konzulátust. Ha nem ismerjük el a felelősségünket a balesetben, a rendőrök által a helyszínen kitöltött jegyzőkönyv valamennyi példányára írjuk rá magyarul, hogy a balesetért felelősségünket nem ismerjük el. Kérjünk egy példányt a jegyzőkönyvből.

Dr. Tóth Hajnalka
D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt.

(2012. január 24.)

Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 Biztosítás
Jogőr:
 Balesetbiztosítás az extrém sportoknál
Balesetet okozott?  Balesetet okozott?
Azonnal büntetőjogi szakjogászra van szüksége.
Jogi képviselet  Jogi képviselet
Büntető- vagy polgári jogi védelemre van szükségem
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018.