Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Gyűrű szorult egy férfi ujjára Budapesten
Városnéző autóbusz ütközött lámpaoszlopnak a IX. kerületben
Daewoo Matiz gyulladt ki Enyingen
Értékszállító teherautó ütközött szalagkorlátnak az M51-es főúton Budapest határában
Lada borult fel Komárom határában
Megalakult az Egységes Tűzoltó Szakszervezet
Suzuki Vitara és Ford Fiesta karambolja a X. kerületben
Harmadik emeleti lakás borult lángba a IX. kerületben
Kínos hallgatás a poligráfos ügyben
Családi ház gyulladt ki Dunaharasztiban
 Céginfó Céginfó
Bárczy Környezetvédelmi Kft.

Felitatóanyagok, kármentő eszközök, ADR felszerelések.

DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Tűzvédelmi felmérés Budapesten
Mentési terv - minden cégnek kötelező!
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
A tűzoltó egészsége
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Jogőr 

Barbi és a Broken Jazz

Barbi csak egy autót akart. Valamit, mert kinőtték a tizenhárom éves Kalost. Amúgy is ideje volt cserélni, bár eddig hiba nélkül üzemelt. Egyedül állt neki az autókeresésnek, mint egyedülálló anyuka. Minden kategóriában keresett, teljesen vegyesen válogatva a használtautó.hu kínálatából, tekintet nélkül a származási helyre, a meghajtásra, állapotra és a korra. Linea, Golf, Aveo, és 407-es is volt a kinézettek között. A célfüggvény hamar világos lett: maximum másfél millióból valami használhatót, ami nem a világ végén van. És persze cuki.

Így jutott el - egyébként nagyon logikusan, egy kollégája tanácsára - a 2005 utáni Jazzhez. Mostmár, hogy végre csak egy típusra fókuszált, kezdett árnyaltabban látni. Felismerte, hogy az állapot fontos, és azt is, hogy kicsit furcsán öregszik a Jazz, főleg az látszik meg, ha a napon állt. A jók roppant hamar elfogynak. És az is kiderült számára, hogy elég sok közöttük a törött, ezeken többnyire friss rendszám van.

Mivel főállású munkája van, az ismerősei segítettek megnézni egy-egy autót, így rögtön sokkal szélesebb merítéssel rendelkezett, mintha egyedül ment volna nézelődni. Messzebbről is gyűltek a képek a hegesztett lámpafülekről, a ragacsosra kopott kormányokról, és a csálé lökhárítókról. Profi nem? Amúgy is, mit nézett volna rajtuk egyedül, azt a képekről is látta, hogy a kolbászzsír metál szín nagyon szép, de a padlizsán se rossz.

Lassan körvonalazódott, mit is szeretne. A két ígéretes kocsit elment megnézni, a fiatalabbal kezdte, az első 2007-es volt, 1.4-es, pesten állt egy kereskedésben. A kereskedő eléggé szimpatikus volt. A próbaúton minden rendben lévőnek tűnt, így Barbi gondolkodás nélkül kifizette a foglalót. Ekkor felhívott, hogy megtalálta a számára tökéletes Jazzt a világban.

Barbi! Volt-e törve?

Ezen a ponton kérdeztem meg tőle, hogy ugye mielőtt foglalót fizetett, átnézette a kocsit rendesen, valami műhelyben? Hosszú másodpercekig tartó hallgatás után jött meg válsz: nem. Akkor vitt magával valakit, aki felismeri, ha az autónak két baloldala van? Nem. Legalább lekérdezte a voltetorve.hu oldalán? Azt sem, azt se tudja mi az. Elmeséltem neki, hogy mielőtt bármit fizet, ez az alap. Lekérdezni a kocsit a voltetorve.hu oldalán. Regisztrál, befizet egy ötöst (vagy akcióban kevesebbet), és a kívánt autó alvázszám, vagy rendszám szerint lekérdezhető, hogy volt-e törve. Kiderül, az is, ha tekergetve volt, vagy ha a biztosítók látóterébe került, az is meglesz. Aznap, de legkésőbb a következő munkanapon megvan az eredmény. Elbúcsúztunk.

Másnap kora reggel csörgött a telefon, Barbi volt. Tekintettel a korai időpontra, azonnal sejtettem, itt valami nagy gond lesz. Az is lett. Síron túli hangon szólt bele: megjött a voltetorve.hu oldaltól az eredmény. Idén tavasszal volt az autóra egy kárbecslés, a kárösszeg nem kevesebb, mint egymillió-kilencszázezer forint. Egy kicsit ízlelgettük ezt a számot, egy másfélmilliós autó, és a kifizetésére szánt összeg előteremtésének fájdalmai tükrében. Talán mégse kellett volna kifizetni a foglalót a lekérdezés nélkül?

Azt mondja, elviszi a közeli szervizbe, ott felemelik, és körbemérik az összes lehetséges ponton. Ha nagyon rossz, esetleg fut egy kört a kereskedővel a foglaló visszaadásáról, legrosszabb esetben elveszti azt a százezer forintot (ez húsz lekérdezés ára, csak a viszonyítás miatt), amit a rendberakásra szánt. De a kereskedő előző nap mondta, hogy sérült volt, sőt, azt is, hogy sérülten vették, és ők tették rendbe, eképp ez nem járható út.

Pár óra múlva felcsillant a reménysugár. A közeli szervizben megnézték, és autó jó. Egy akksi kell bele, meg a szivargyújtó nem működik. Persze, megnyomták az elejét rendesen, főleg a bal oldalon, de teherviselő elem nem sérült, ami pedig igen, azt rendesen meg csinálták, amit kellett megvettek hozzá. Még a légzsák se nyílt. A fényezés vastagságán kivehető, hol és hogyan volt sérülve. Computerre dugták, az óra nem volt tekergetve, a visszahívásokon részt vett az autó.

Tanulság? Több is. Nem kell menekülni a törött autótól, nem feltétlenül rossz az. A nagy kárkalkuláció inkább a javító szerviz ügyességét tükrözte ebben az esetben, mint az autó valódi állapotát. Nem szabad kihagyni vásárlás előtt a voltetorve.hu oldalt, csak egy ötezres, és tudjuk, mit keressünk.

Voltetorve.hu

(2017. február 7.)

Tűzkereszt  Tűzkereszt
Linkek:
 Voltetorve.hu
Jogőr:
 Nem csak az ár a lényeg
Balesetet okozott?  Balesetet okozott?
Azonnal büntetőjogi szakjogászra van szüksége.
Jogi képviselet  Jogi képviselet
Név:
Telefonszám:
/
E-mail cím:
Üzenet:
Büntető- vagy polgári jogi védelemre van szükségem, kérem, Dr. Karácsony Dorina ügyvéd vegye fel velem a kapcsolatot.
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.