Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Bogárhátúval karambolozott egy mentőautó a 63-as főúton
Szauna gyulladt ki az Arena Plazában a VIII. kerületben
Igazi álhős
Terepjáró és személygépkocsi karambolja a hóesésben a 4-es főúton
Magasságkorlátozóba akadt teherautó borult fel Százhalombattán
Kamion hajtott árokba a 74-es főúton
Fiat és Renault kéthalálos karambolja Berhida és Küngös között

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
Kisrepülőgép halálos zuhanása Zichyújfalu közelében
Tűzoltó vádlott a halálos kimenetelű favágás miatt
Tűz az Arena Plazában
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Állásajánlat: tűzvédelmi munkatárs Budapesten másodállásban
Adó 1% a Lánglovagoknak
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Karácsony
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Történelmi káresetek 

Lángtenger az Alfa budapesti raktárüzemében
(1988. június 26.)

A Nándorfejérvári út 40. szám alatti raktárüzem egyik portása hallott puffanást a fészerraktárból, majd egy újabbat, erősebbet. A raktár fölött füst jelent meg. Az idős portás minden erejét összeszedve futott a portára, ahonnan kolleganője, 8.53-kor a főváros XI. kerületi tűzoltó-parancsnokságára tűzjelző telefonon jelezte, az Alfa Élelmiszer- és Vegyiáru-kereskedelmi Vállalatnál nagy füst van, majd letette a kagylót.

A szolgálatparancsnok I-es riasztást hajtott végre és két gépjárműfecskendővel vonult a helyszínre. Ezt követően a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság hírközpontja a tűzoltási terv szerint III-as riasztást hajtott végre. Újabb tűzjelzések szerint 8.56-kor lángokat és 80 méter magas füstöt láttak. A XI/1-es a helyszín közelébe érve szintén a III-as riasztás elrendelését kérte.

A felderítés alapján egy 20x40 méteres földszintes raktár teljes terjedelmében ég, ahol különböző tűzveszélyes hígítót és festéket tárolnak. Az egyik raj vízsugár, a másik habsugár szereléséhez fogott hozzá, miközben a tűz átterjedt a 8x10 méteres, szabad területen tárolt műanyagkannás lenolajkencére. A sok műanyag kanna szinte egyszerre olvadt meg, és a szétfolyó Forrás: Tűzvédelem 1988. szeptemberi számanagy mennyiségű olaj meggyulladva, égő lávaként hömpölygött a raktártól 40 méterre álló gépjárműfecskendők és sugarak kezelői felé. A tűzoltásvezető azonnal intézkedett a sugárvezetők és a gépjárműfecskendők biztonságos területre való visszavonására, de a közvetlen lánghatásnak kitett gépjárműfecskendők festék-, műanyag- és üvegrészei megrongálódtak, illetve kitörtek.

Az egyik tűzjelző személy – aki az erkélyéről észlelte a füstöt és hívta a 05-öt - a helyszínre sietett, és ott segítségkérő hangokat hallott. Az égő raktárban a kívülről bezárt vasrács kapuba egy 40 év körüli férfi kapaszkodott. A portáról elhozott kulcsdoboz 6-8 kulcscsomója közül nem tudták kiválasztani a megfelelőt, az életmentésre és oltásra felkészült sugárvezetők útját pedig a hirtelen kiömlő égő veszélyes folyadék elzárta, maguk is életveszélyes helyzetbe kerültek.

A tűzoltásvezető V-ös riasztást rendelt el. Ekkor érkezett a helyszínre Duray Ferenc alezredes, az 1. tűzoltási csoport vezetője, és átvette a tűzoltás vezetését. A helyzet ekkorra már tovább bonyolódott, a szétfolyó égő olaj veszélyeztette a hatszintes magas- és a földszintes raktárban tárolt óriási mennyiségű tűzveszélyes anyagot, melynek meggyulladása katasztrófaveszélyt jelenthetett volna. A tűzoltásvezető utasítást adott a habsugarak megszüntetésére, majd a VIII/roham segítségével az épületben rekedt férfi kimentésére indult, bár ő már nem adott életjelt magáról. A tűz folyamatos terjedése és a rendkívül nagy hőhatás miatt az életmentést többszöri kísérlet ellenére sem sikerült végrehajtani.

A tűz ekkor már 1000-1100 négyzetméteres területen tombolt. A magasraktár üvegeinek egy része kitört, az épület rámpáján tárolt csomagolt készáru meggyulladt, és égett a magasraktár oldalához épített mosóporraktár is. A helyszínre érkező erőkkel, eszközökkel Duray Ferenc átgondolt bevetést készített elő. Két szakasszal két oldalról kezdte meg a tűz visszaszorítását és oltását. 9.12-kor a porágyú szakaszos üzemeltetéssel, hűtősugarak biztosítása mellett kedzte meg az oltást, majd azt habsugarakkal, habágyúval, Evegén UM habképző anyag felhasználásával folytatták. 9.19-kor, a 2. tűzoltási csoport megérkezésekor a tűzoltásvezető vezetési törzs szervezésével megosztotta az irányítási feladatokat.

Az égő raktár mögötti, 3 méterrel alacsonyabban fekvő építési területre átterjedt a tűz, és égett több köbméter deszka, az új épület betonszerkezetének zsaluja, az ott létesített szerszámoskamra, disszu- és oxigénpalack-tároló. Egy disszupalack fel is robbant.

9.24-kor 17 darab C-sugárral, 5 darab habsugárral és 1 darab habsugárágyúval oltották a tüzet. Újabb porágyú bevetésével sikerült a tüzet épületen belül tartani, ahol viszont a hígítót, lakkbenzint tartalmazó kannák, palackok folyamatosan robbantak fel, nagy területre szétfröcskölve tartalmukat, amely kifolyt az udvaron összegyűlt víz felületére is. A víz felületén úszó tűzveszélyes folyadék több helyen belobbant, melynek következtében három tűzoltó égési sérüléseket szenvedett, egy rosszul lett.

Ebben az időben érkezett a helyszínre a Tűzoltóság Országos Parancsnokságának operatív csoportja. A helyszínen volt Vágvölgyi József ezredes, az országos parancsnok helyettese, országos parancsnoki ügyeletes. A tűz ekkorra a raktárépület területén körül lett határolva; a tűzoltás vezetését nem vette át. A vezetési törzshöz csatlakozott Barta Iván alezredes, a fővárosi parancsnokság tűzoltási és szolgálati osztályának vezetője.

A helyszínre szállított EVAM habképző anyag felhasználásával, a már megszerelt habsugarakkal és habágyúval jelentős eredményt értek el. 10.39-kor 19 darab C-sugárral, 2 db habágyúval, 10 darab habsugárral a tüzet 90 százalékban eloltották, de ekkor a habképző anyag elfogyott, és a szétrobbant dobozokból kifolyó folyadék újra meggyulladt. A vízsugarak hűtő hatása ellenére a tűz újra kiterjedt a raktár nagy területére.

Megérkezett Tímár István ezredes, fővárosi tűzoltóparancsnok, aki bekapcsolódott a vezetési törzs munkájába. Ugyancsak a helyszínre érkezett Héra Attila vezérőrnagy, országos parancsnok.

13.00-kor az operatív csoport vezetője új taktikát vetett fel: a folyamatos visszagyulladást előidéző gőzök és gázok párolgását összefüggő, 1-2 méter vastagságú habtakaróval kell megakadályozni. Erre a célra a legalkalmasabb felszerelés az eddig csak nagy felületű, tűzveszélyes folyadék oltásának tartósítására alkalmazott AKG-800 habfolyató berendezés, EVAM habképző anyag felhasználásával. A vezetési törzs tagjainak és a tűzoltásvezető egyetértése után intézkedtek a százhalombattai tűzoltó-parancsnokságtól 4 darab AKG-800-as habfolyató és a főváros területéről EVAM habképző anyag helyszínre szállítására.

Forrás: Tűzvédelem 1988. szeptemberi száma

Az első habfolyató megszerelése és beindítása után, körülbelül 10 perc múlva a raktárterület felén 1,5 méter vastag habtakaró alakult, a tüzet eloltotta és az oltást tartósította. A második habfolyatóval a végleges oltást sikerült elérni, és a szétfolyt vízfelületen úszó tűzveszélyes folyadékot is letakarni. A felhevült fémszerkezetek a habtakarót nem bontották meg, az még másnap is összefüggő, bár sokkal vékonyabb volt.

A vizsgálat során először azt hitték, az áldozat, és a tűz esetleges előidézője a szomszédos építési terület éjjeliőre. Ő végül előkerült, s kiderült Szőke János, 32 éves, rendőrségi felügyelet alatt álló férfi égett halálra. Szőke Jánost két évvel ezelőtt küldték el a raktárból, ahol dolgozott, mert fegyelmi problémák mellett rendszeresen szipuzott a nitrotartalmú anyagokból. Feltehetőleg pár napra beköltözött a raktárba - ahogy korábban is tette - , s a felnyitott nitrohígítós edény közelében, bódult állapotban rágyújthatott. Bódult állapotát bizonyítja, hogy nem tudott átmászni egy 2,5 méter magas, több kapaszkodási lehetőséget biztosító vasajtón.

(Készült a Tűzvédelem 1988. szeptemberi számában megjelent cikkek alapján.)

Lánglovagok.hu
hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 Történelmi káresetek
Adatlap:
 Fővárosi tűzoltóság
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.