Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Munkagépet lökött le az útról egy Alfa Romeo Kápolnásnyék határában
Vonat zúzott szét egy Toyota Corollát Göd határában
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
BMW X5-ös borult lángba Debrecenben
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Örök nyugalomra helyezték Dr. Száray Zoltán ny. tű. altábornagyot Budapesten
Konzultáció az önkéntes tűzoltó egyesületek jövőjéről
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzvonalban 

Baj van a tűzoltók biztosításával

Több ezer önkéntes tűzoltó maradhat hoppon a Belügyminisztérium által kötött élet- és balesetbiztosítás érvényesítésénél.

Balesetet szenvedett önkormányzati tűzoltó kárigényét utasította el a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Az eset rávilágított, a Belügyminisztérium bakija és a biztosító sajátos értelmezése miatt az önkormányzati tűzoltóságok több ezer önkéntes tűzoltója eshet el a teljes körű védelemtől.

Kulcscsontörés a riasztásnál

A pomázi önkormányzati tűzoltóság önkéntes tűzoltója szeptemberben törte el a kulcscsontját. Riasztás miatt elektromos robogóval tartott a laktanyába, ám az előtte haladó autó egy gyalogos miatt vészfékezésre kényszerült. Ő a motorjával szintén fékezett, ám a kétkerekű kicsúszott alóla, így elesett, és a vállát megütötte. A balesetet jelentette a biztosítónak, amihez csatolta a munkáltatói igazolást, miszerint a tűzoltóság határozott idejű jogviszonyban foglalkoztatott önkéntes tűzoltója.

A 259/2011. (XII. 7.) kormányrendelet alapján csoportos élet- és balesetbiztosítást kell kötni az önkormányzati tűzoltóságok, az önkéntes tűzoltó egyesületek, valamint a létesítményi tűzoltóságok tűzoltásban, műszaki mentésben részt vevő tagjaira. A biztosítási szerződésnek ki kell terjednie legalább a tűzeseti beavatkozás, a műszaki mentés és az erre való felkészítés, illetve a készenléti jellegű szolgálat során bekövetkezett balesetre és halálesetre.

A Belügyminisztérium a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt.-vel szerződést is kötött, amely a hivatásos tűzoltóknál, valamint az önkormányzati tűzoltóságok állományának tagjainál mindenkor, az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek tagjainál a tényleges beavatkozás ideje alatt és a katasztrófavédelmi szervek által részükre szervezett gyakorlatokon történő részvételnél érvényes.

Össze-vissza beszél a biztosító

Ennek ellenére a CIG Pannónia a pomázi tűzoltóval azt közölte, hogy az önkéntes tűzoltó egyesület állományának tagjai a tényleges vonulás ideje alatt részesülnek csak biztosítási védelemben. Mivel a baleset nem a mentés ideje alatt történt, a kártérítés nem ítélhető meg.

A válasz több sebből is vérzik. Egyfelől szó sincs önkéntes tűzoltó egyesületről, Pomázon a tűzoltási és műszaki mentési tevékenységet az önkormányzati tűzoltóság végzi. Az érintett  nem főállásúként az önkormányzati tűzoltóság tűzoltója, tehát a biztosítás akkor is vonatkozik rá, ha otthonában háztartási balesetet szenved. Ráadásul a korábbi szerződés tartalmazta a "tényleges vonulási időre" való korlátozást, most "tényleges beavatkozási időt" határoznak meg, de a korlátozás nem az önkormányzati tűzoltókra vonatkozik, akiknek a kormányrendelet alapján a készenléti szolgálatuk teljes idejére ki kell terjednie a védelemnek.

Miután Leidinger István, a pomázi tűzoltóság parancsnoka minderről felvilágosította a CIG Pannóniát, a biztosító újabb magyarázattal állt elő. A szerződés szerint a katasztrófavédelem és az önkormányzati tűzoltóságok állományának tagjainál a munkáltatónak igazolnia kell, hogy a kárigényt benyújtó hivatásos, közalkalmazotti, fegyveres biztonsági őri, kormánytisztviselői vagy munkavállalói jogviszonyban áll. Csak az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkéntes mentőszervezetek tagjai esetében fogadott el olyan igazolás, miszerint az illető a szervezet tagja.

Csakhogy egy önkormányzati tűzoltóságnál főfoglalkozású és önkéntes tűzoltók dolgoznak. Az ügy érintettje az utóbbi, tehát fizetés nélkül, társadalmi munkában látja el a feladatát, mellékesen nem is tagja a pomázi tűzoltó egyesületnek. Így a parancsnok csak olyan munkáltatói igazolást állíthatott ki, mely az önkéntes tűzoltó egyesületek vagy a mentőszervezetek esetében lehetséges. Leidinger István úgy látja, a munkáltatói igazolásra vonatkozó részt a szerződésben a Belügyminisztérium elrontotta, de ettől még a biztosító nem utasíthatta volna el a kártérítési igényt.

A CIG Pannónia mindenesetre nem tágított, az álláspontját fenntartotta, a jogalapot nem ismerte el. Figyelemmel azonban az érintett fokozottan felelősségteljes közszolgálati tevékenységére, rendkívüli és kivételes egyedi elbírálás alapján 20 ezer forint kártérítési összeget ítéltek meg neki.

Várat magára a magyarázat

A Lánglovagok.hu kérdésére a Belügyminisztérium megerősítette, hogy az önkormányzati tűzoltóságok állományánál szolgálatban és attól függetlenül is érvényes a biztosítás. A munkáltatói igazolással kapcsolatos problémára, és az ebből adódó elutasításra azonban nem voltak hajlandóak reagálni.

A CIG Biztosító a tűzoltóportálnak szintén nem adott érdemi választ az üggyel kapcsolatban. Állításuk szerint előbb a Belügyminisztériummal egyeztetnek. Csakhogy a pomázi tűzoltó kártérítési igényét már elutasíthatták, így sokkal inkább valószínűbb, belügyi segédlettel próbálják majd kimagyarázni magukat.

Lánglovagok.hu

(2015. november 5.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 Biztosítás
Adatlap:
 Pomáz ÖTP
Jogszabályok:
 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018. 
hirdetés