Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Bogárhátúval karambolozott egy mentőautó a 63-as főúton
Igazi álhős
Hatalmas füstoszlop száll fel a cementgyárból Vácott

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
BMW és Suzuki halálos karambolja a 471-es főúton
Terepjáró és személygépkocsi karambolja a hóesésben a 4-es főúton
Magasságkorlátozóba akadt teherautó borult fel Százhalombattán
Fiat és Renault kéthalálos karambolja Berhida és Küngös között

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
Kisrepülőgép halálos zuhanása Zichyújfalu közelében
Lovaskocsi borult fel Mátészalkán
Szauna gyulladt ki az Arena Plazában a VIII. kerületben
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Állásajánlat: tűzvédelmi munkatárs Budapesten másodállásban
Adó 1% a Lánglovagoknak
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Karácsony
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Megint elszúrt egy jogszabály-módosítást a katasztrófavédelem

Már a Belügyminisztériumnak is kínos, ami az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon folyik.

Egyik napról a másikra a Belügyminisztériumban is belátták, hogy elkerülhetetlen a december 1-jei hatállyal módosult 9/2015. (III. 25.) BM rendelet korrigálása. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által előkészített módosításba ugyanis olyan hiba csúszott, amely alapján a jogalkotói szándékkal ellentétben csökken azon gazdálkodó szervezetek köre, ahol kötelező tűzvédelmi szakember foglalkoztatása.

A jogszabály korábban azt írta elő, hogy a gazdálkodó szervezeteknél tűzvédelmi szakágazatban foglalkoztatottak közül legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt minimum havi 8 órában kell foglalkoztatni abban az esetben, ha "a gazdálkodó szervezet robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állít elő, dolgoz fel, forgalomba hoz, tárol és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, forgalmazott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 1000 kg/liter mennyiséget, de legfeljebb 5000 kg/liter", és felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt minimum havi 16 órában, ha "a gazdálkodó szervezet robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állít elő, dolgoz fel, tárol és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 5000 kg/liter mennyiséget".

A módosítás szerint a gazdálkodó szervezeteknél tűzvédelmi szakágazatban foglalkoztatottak közül legalább középszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt minimum havi 8 órában kell foglalkoztatni vagy megbízni abban az esetben, ha "a gazdálkodó szervezet robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állít elő, dolgoz fel, forgalomba hoz, tárol és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, forgalmazott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 5000 kg vagy 5000 liter, kivéve az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető gazdálkodó szervezetet", és felsőszintű tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személyt minimum havi 16 órában, ha "a gazdálkodó szervezet robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagot állít elő, dolgoz fel, tárol és az egy telephelyen előállított, feldolgozott, tárolt anyag együttes, egyidejű mennyisége meghaladja az 5000 kg vagy 5000 liter mennyiséget, kivéve az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető gazdálkodó szervezetet".

A jót elrontották, a hibát meghagyták

A robbanásveszélyes anyag mennyisége alapján így jelenleg csak az 5000 kg vagy 5000 liter felett szükséges tűzvédelmi szakember, ám kérdéses, hogy milyen szintű végzettséggel és havonta minimum hány órában. A két megfogalmazás között a különbség, hogy az egyiknél a forgalomba hozatal is szerepel, e tekintetben nem történt módosítás.

Az üzemanyagtöltő állomások kivételként kezelése sem úgy jött össze, ahogy gondolták a katasztrófavédelemnél. Mivel nem az üzemanyagtöltő állomás, mint helyszín a kivétel, hanem az üzemanyagtöltő állomást üzemeltető gazdálkodó szervezet, ezért megússzák a tűzvédelmi szakember alkalmazását akkor is, ha egy másik telephelyükön - ami nem üzemanyagtöltő állomás - a meghatározott mennyiségű robbanásveszélyes anyag mennyiségét elérik. Ehhez persze az is kell, hogy a jogszabályban felsorolt többi feltételnek se feleljenek meg.

Nem sikerült viszont javítani, hogy a jogszabályban az egyik helyen felsőszintű tűzvédelmi szakképesítésről, a másik helyen ugyanerre vonatkozóan felsőfokú tűzvédelmi szakképesítésről írnak. Amire valójában gondoltak, és a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet meg is határozza ennek körét, az a felsőszintű tűzvédelmi szakképesítés.

Előrelépés viszont, hogy már nem csak foglalkoztatással, hanem megbízással is lehet teljesíteni a kötelezettséget. Valójában eddig is így gondolták az OKF-en, és nem volt belőle baj, ha tűzvédelmi szolgáltatót szerződtettek a feladatra.

El kéne gondolkozniuk a szakmai egyeztetés jelentőségén

A Lánglovagok.hu hiába érdeklődött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, hogy miként kell értelmezni a jogszabály láthatóan elrontott részét, Hajdu Márton szóvivő nem reagált. A Belügyminisztérium viszont azt a választ adta, hogy a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet módosítása napirenden van. Néhány nappal ezelőtt, amikor a tűzoltóportál rávilágított a szaktárcánál, hogy ugyanezen jogszabályból kimaradt a tűzvédelmi szakmenedzser szakirányú továbbképzés elismerése, még azt válaszolták, hogy nincs napirenden a jogszabály kiegészítése.

A Lánglovagok.hu már több olyan esetről is beszámolt, amikor az OKF által előkészített jogszabályba hiba csúszott. Ehhez nagymértékben hozzájárul, hogy sorra kihagyják az egyeztetésekből a civil szakmai szervezeteket, a kormany.hu oldalon pedig társadalmi egyezetés címén csupán a végső fázisban, néhány napra jelenik meg egy-egy jogszabály tervezete, amikor már szándék sincs a változtatásra.

Lánglovagok.hu

(2016. december 8.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Várják a jelentkezőket a tűzvédelmi szakmenedzser képzésre
 Zűrzavar a tűzvédelmi bírságnál
 Szakvizsgáztatókat sarcolna a katasztrófavédelem
Adatlap:
 OKF
Jogszabályok:
 9/2015. (III. 25.) BM rendelet
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.