Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap Budapesten
Fának hajtott egy személygépkocsi Hajdúsámsonban
Letarolta a szalagkorlátot egy Opel az M7-esen
Rablót fogott egy tűzoltó Budapesten
Tartálykocsi lapított ki egy személyautót az M0-áson
Tetőszerkezet borult lángba Székesfehérváron
Kamion halálos durrdefektje Berettyóújfalu közelében
Vasúti töltésnél égett az aljnövényzet Tápiószecsőn
Vasúti átjáró félsorompóját törte le egy személyautó Debrecenben
Volkswagen Fox borult fel Hajdúszovát közelében
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Tűzvédelmi szakvizsga hegesztőknek Budapesten
Adó 1% a Lánglovagoknak
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga
 Fórum Fórum
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Parkoló autók a tűzoltók útjában a 4-es metrónál

A Bikás parki metróállomásnál a tűzoltási felvonulási terület megközelíthetőségével folyamatosak a gondok.

Az autósok behajtásának megakadályozásának érdekében pótolták a pollereket a 4-es metró Bikás parki állomásánál a kijárat előtti rész két oldalán. Ez a rész tűzoltási felvonulási területnek számít, és a megközelítéséhez megfelelő szélességű utat a tűzoltóautóknak szabadon kell hagyni, a Vahot utca felől mégis rendszeresen parkoló autók torlaszolják el a bejáratot. A pollerekkel a helyzet nem javult, sőt, még csábítóbb lett a rossz helyen parkolás, ezért a Lánglovagok Egyesület közérdekű bejelentéssel fordult a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz (FKI).

A Bikás parki metrómegállónál a rendőrség szerint ezt lehet, a közterület-felügyelet nem, a katasztrófavédelem meg nem nézi jó szemmel (Fotó: Kis-Guczi Péter)

A katasztrófavédelem a helyszíni ellenőrzés során megbizonyosodott róla, hogy a Vahot utca felől tényleg nem kijelölt helyen történik parkolás, ami a tűzoltó szakfelszereléssel eltávolítható pollereknél akadályozza a tűzoltási felvonulási területre való behajtást. A Tétényi út felől azonban még megközelíthető maradt a metróállomás felszíni épülete, így inkább a terület tolatás nélküli elhagyásával adódik probléma. Az FKI közölte: a tilosban történő parkolás megelőzése céljából a kerületi rendőrkapitányságon kezdeményezik a tilalom jelölését, valamint kéri a további intézkedés megtételét a tűzoltási felvonulási terület mindkét irányból történő megközelítése céljából.

De valóban tilos ott a parkolás?

A Lánglovagok.hu az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz fordult, amely közölte: "Kérdésének megválaszolása nem rendőrségi hatáskör, kérdésével a közterület felügyelethez tud fordulni […] az adott terület parkolási rendjének fenntartása és ellenőrzése nem rendőrségi hatáskör, így ezzel kapcsolatosan nyilatkozni nem kívánunk."

Miután felvilágosítottuk őket a 2012. évi II. törvény 224. és 229. §-ának tartalmáról, közölték, a kihelyezett oszlopok melletti - akár a képen látható módon történő - várakozás a jelenlegi forgalmi rend figyelembevételével nem ütközik jogszabályba. Természetesen a rendőrség megteszi a szükséges intézkedést a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése - többek között a szabálytalan várakozás szabályainak megszegése - esetén is, amennyiben ilyet észlel vagy hoznak a tudomására.

A katasztrófavédelem rendőrséghez való fordulásával kapcsolatban megjegyezték, hogy a forgalmi rend kialakításával, módosításával és ennek keretében a közlekedési jelzőtáblák kihelyezésével, valamint az útburkolati jelek felfestésével a Budapest Közút Zrt. Forgalomtechnikai és Műszaki Nyilvántartási Igazgatósága foglalkozik. A közútkezelő által a KRESZ-ben foglalt táblákkal és jelzésekkel kialakított forgalmi rendtől eltérő jelzések alkalmazása joghatás kiváltására nem alkalmas.

Biztos lehet ott parkolni?

A Lánglovagok.hu megkeresésére az újbudai közterület-felügyelet már jóval alaposabban körbejárta a témát. Helyszíni szemlét tartottak, és megállapították, hogy az oszlopok előtti területen a várakozás tilalma nem egyértelmű. A 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (KRESZ) 40. § (1) bekezdése szerint "járművel megállni - ha közúti jelzésből vagy a (2)-(5) bekezdés rendelkezéséből más nem következik - csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén, azzal párhuzamosan, egy sorban szabad." A közterület-felügyelet szerint e tekintetben amennyiben a jármű az oszlopokhoz képest tolatva áll meg, nem sérti a fenti szabályt.

Füri István igazgató ugyanakkor a KRESZ 40. § (5) d) pontjára is felhívta a figyelmet. E szerint tilos megállni "útkereszteződésben és az úttestek széleinek metszéspontjától számított 5 méter távolságon belül, ha a közúti jelzésből más nem következik; az útkereszteződésben az úttorkolattal vagy útelágazással szemben megálló járműre - ha ez a többi jármű bekanyarodását nem akadályozza - a tilalom nem vonatkozik".

A közterület-felügyelet szerint a KRESZ nem fogalmazza meg egyértelműen, hogy egy úttorkolattal szemben álló jármű a bekanyarodást mikor akadályozza. Amennyiben a forgalomtechnika kialakítója az adott helyszínen egyértelműen meg akarja tiltani a megállást, várakozást, úgy célszerű lenne a KRESZ 18. § (3) bekezdésében meghatározott "különösen veszélyes hely" útburkolati jelet elhelyezni.

OTSZ és a megállni tilos tábla

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 66. § (3) bekezdése azt írja, "a tűzoltási felvonulási területen, valamint a tűzoltói vízszerzési helyeken gépjárműparkolót kialakítani nem lehet. Ezeken a helyeken a parkolási tilalmat táblával és a tűzvédelmi szakhatóság előírása esetén útburkolati jellel jelölni kell." Ez a létesítési előírás azonban a 4-es metró engedélyezésekor még nem volt érvényben, és a jelen problémára sem adott volna valószínűleg megoldást.

A Bikás parki állomásnál jelenleg a Tétényi út és a Vahot utca felől mindkét irányból behajtani tilos tábla van kitéve, ám kiegészítő táblán se jelzik, hogy tűzoltási felvonulási területről van szó. A Lánglovagok Egyesület úgy véli, az OTSZ tervezett módosításánál megfontolandó, hogy a tűzoltási felvonulási terület parkolási tilalmára vonatkozó szabály a létesítési követelményekből átkerüljön a használati előírásokba, kiegészítő táblán legyen kötelező feltüntetni a megállási tilalom okát, és a tűzoltási felvonulási területek megközelítésére szolgáló tűzoltási felvonulási utak követelményeivel is foglalkozzon részletesebben a jogszabály.

Lánglovagok.hu

(2017. február 19.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Jövőre körvonalazódik az OTSZ 5.1
Adatlap:
 Lánglovagok Egyesület
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.