Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Túrázót mentettek a Vértesben
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
Mi a tököm folyik Veszprémben?!
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzvonalban 

Tépett rózsa

Ez egy igaz történet, egy igaz emberről, a mai, kevéssé igaz világban. A névtelen, de igazi hősről, aki közöttünk él, küzdött, és harcolt. S nincs boldog vége, csak maga a történet. Mi a tanulsága? Ezt nem tudom, mindenki gondolkodjon el rajta, vonja le következtetéseit, és találja meg a maga igazát… Nekünk elveszett a rózsánk, letépték, kidobták. Ez a mi igazságunk, a tűzoltók igazsága, és valósága.

Rózsa Csaba 1988. március 1-jén szerelt fel tűzoltónak Budapesten, a XI. kerületi tűzoltóságra. Kedves, szorgalmas srác volt, és bátor. Sokan kedvelték, és tudták, hogy szereti a hivatását. Mikor a Roham-szolgálathoz jelentkezett, nyomban elfogadták, tudták, számíthatnak rá. Persze tudta, hogy veszélyes életet él, de azt is tudta, hogy számíthat a bajtársaira, számíthat a Tűzoltóságra, és hogy ezt, csak ezt kell tennie. Tudta, hogy minden kisfiút Sanyi, Miklós, Csaba, a Baross utcában viharkárokat számolnak fel. Itt két bajtársuk vesztette életét. (1994. november 25.)ki kell húznia a tűzből, bajból, hogyha úgy történik, az ő kisfiát is kihúzza valaki. Ebben a hivatásban minden nap egy, vagy több új győzelem, és az ember emelt fővel megy haza. Csak az él igazán, aki másokért él.

1994. december 7-e, Budafok, a mozi használaton kívüli épülete. Hideg volt, és Csaba szolgálatra jelentkezett a Rohamon. Múlt az idő, a gyerekek játékból tüzet gyújtottak a mozi épületében. Hideg volt. Üres, sötét folyosók, kongó terek, és a meleget adó tűz, ami egyre nagyobb lett, menekülő gyerekek. Lomok és kosz mindenhol, füst, és egy mély, talán tíz méter mély akna, lefedve egy gipszkartonnal… Ölni készen várt valakire. Sokan látták a füstöt, telefonáltak: Tűz van! Segítsenek a tűzoltók! És Csaba is elindult…

Ilyenkor nem csak a tüzet kell eloltani, be kell járni az épület egészét, mert ha valaki a füstben reked, az meghal. És nincs idő, sietni kell, mert az életmentés az első. Füst van, sötét, és a keresés, csak a légzőkészülék zaja hallatszik, a rádió recseg, nincs idő! És a csapda bezárult: Csaba rálépett a gipszkartonra, lezuhant az aknába. Majd tíz méter zuhanás után, összetörve, beszorulva hevert az aknában, a tűz égett, a füst átjárta. Most már őt kellett menteni. A bajtársai eszelősen küzdöttek érte, de sokáig nem volt mozdítható, nem fértek hozzá, csak a légzőpalackot tudták kicserélni, hogy ne fulladjon meg. S végül, könnyek között, átadták a mentőszolgálatnak. Kórházba került.

Az orvosoknak köszönheti az életét, és családjának, hogy nem adta fel a küzdelmet. Választott családja is törődött vele, látogatták, mikor tehették, nem hagyták magára. Egy év telt el tűk, vizsgálatok, fájdalmak között, mikor véglegessé vált: nincs tovább! Olyan mértékben sérült a gerincvelő, hogy kerekesszékbe kényszerült. 1996 májusában mondták ki az ítéletet: rokkantnyugdíj. És a bajtársaitól csaknem teljesen elszakadt. De még nem adta fel…

2000 novemberében fogadott családja megkereste, a Fővárosi Tűzoltóság szerződéssel alkalmazta a Videó Csoportnál. Négy évet várt, de visszamehetett a bajtársaihoz, visszahívták. Újra hasznos munkát végzett, hazatalált újra. Sokszor láttam az Fővárosi Tűzoltóparancsnokság udvarán, megtanult mankóval járni, és szeretett dolgozni. Valahogy magamat, magunkat láttam benne, hiszen mi is így járhatunk bármely napon. És talán ránk is számítanak majd.

2012. január 1-jétől már nincs Fővárosi Tűzoltóparancsnokság, helyette van Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az önkormányzati tűzoltóságokat államosították, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság uralja a tűzoltóságokat. A hagyományokat, a munka dicsőségét magukhoz vonják, a fővárosi tűzoltók létszámát csökkentették. Csaba szorongva figyelte, mit tesznek a bajtársaival? Utcára kényszerítik őket, mondvacsinált indokokkal, áthelyezésekkel, mi lesz velük? De hát ez az ő családja, a sorstársai! Most már nem kell aggódnia, sorstársak maradnak továbbra is: 2012 márciusában felmondtak Rózsa Csabának!

Ti pedig, fiatal barátaim, ifjú Rózsa Csabák, gondolkodjatok el, mielőtt letépnek benneteket, mit is kockáztattok? A Hazát szolgálni szép feladat, győzni tűzben, viharban, visszaadni egy életet. És a mi életünket, becsületünket ki adja vissza?

Ördög László

(2012. május 3.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 Rendvédelmi életpálya
Adatlap:
 FKI
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018. 
hirdetés