Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Gyűrű szorult egy férfi ujjára Budapesten
Városnéző autóbusz ütközött lámpaoszlopnak a IX. kerületben
Daewoo Matiz gyulladt ki Enyingen
Értékszállító teherautó ütközött szalagkorlátnak az M51-es főúton Budapest határában
Lada borult fel Komárom határában
Megalakult az Egységes Tűzoltó Szakszervezet
Suzuki Vitara és Ford Fiesta karambolja a X. kerületben
Harmadik emeleti lakás borult lángba a IX. kerületben
Kínos hallgatás a poligráfos ügyben
Családi ház gyulladt ki Dunaharasztiban
 Céginfó Céginfó
Bárczy Környezetvédelmi Kft.

Felitatóanyagok, kármentő eszközök, ADR felszerelések.

DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Tűzvédelmi felmérés Budapesten
Mentési terv - minden cégnek kötelező!
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
A tűzoltó egészsége
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Szőr került a karburátorba

A szarvasi polgármester keményen kiosztotta a tűzoltóparancsnokot és a megyei katasztrófavédelmi igazgatót.

A Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság 2013. évi beszámolóját is tárgyalta június 19-én a helyi önkormányzat képviselő-testülete. A sokszor csak protokolláris, mindenki mindenkit agyon dicsérő aktus ezúttal nem várt módon fordulatot vett, a polgármester nyers őszinteségi rohama megizzasztotta a tűzoltóparancsnokot és a megyei igazgatót.

Elsőként Bíró Zoltán tű. alezredes, a szarvasi tűzoltóság parancsnoka egészítette ki az írásban benyújtott beszámolóját. Kiemelte, hogy éves szinten 62%-kal csökkent a tűzesetek száma, és ebben az időjáráson túl nagy szerepe volt a szeghalmi kirendeltség intenzív hatósági munkájának. Méltatta a katasztrófavédelmi megbízott intézményét, valamint fontosnak tartotta megemlíteni a közösségi szolgálat lehetőségét, népszerűségét. Bíró Zoltán elmondása szerint ahol csak lehet megmutatják magukat, részt vesznek a rendezvényeken, eljárnak óvodákba, nyílt napokat tartanak.

A parancsnok megemlítette az új tűzoltólaktanyát, melynek április elején volt az alapkőletétele. Tájékoztatása szerint az előző hónapban jogerőssé vált az építési engedély, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése folyik.

Új tűzoltólaktanya alapkőletétele Szarvason (Fotó: Békés MKI)

Bíró Zoltán beszámolója után Babák Mihály - aki a neve ellenére nem tévesztendő össze az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság egykori humán főosztályvezetőjével - fideszes polgármester állt neki sorra feltenni a kellemetlen kérdéseket.

Hová tűntek az önrészből vásárolt eszközök?

A polgármester a parancsnokot először annak a pletykának a tisztázására kérte fel, miszerint Szarvasról elvittek eszközöket, melyeket az államosítás előtt pályázattal, önkormányzati önerővel vásároltak, és így leromlott a tűzoltóság eszközállományának színvonala. Bíró Zoltán állítása szerint megvan a teljes eszközállomány, olyan azonban előfordult, hogy időlegesen más parancsnokságra átcsoportosították. A polgármester a választ úgy értékelte, van alapja a pletykának, és rendkívül zokon vette ezt az eljárást.

Babák Mihály arra is kíváncsi volt, mikor kezdődhet az új laktanya építése, mert a Belügyminisztériumtól a hozzá szükséges közel egymilliárdot már öt éve megnyerték. "Az alapkőletétel megvolt, de azért egymás közt jelentsük ki, hogy megvolt, mert már egyszer meg kellett csinálni öt év után" - jegyezte meg a polgármester. A parancsnok a kérdésre nem tudott válaszolni.

Miért késtek a tűzoltók?

Gajdos Attila jobbikos képviselő arról érdeklődött, hogy nemrégiben a Bethlen Gábor utcában a kigyulladt autóhoz miért érkeztek ki későn a tűzoltók. Ezt a polgármester is szeretné tudni. "A riadóztatás rendjében van valami baj? Ez az új központ aztán megtudja, hogy az anyja neve hét példányban, hány hely és hol, utca, házszám, helyrajzi számot megmondja, utána jönnek ki a tűzoltók?" - viccelődött kritikusan Babák Mihály, hozzátéve, adófizetők pénzéből dolgozunk, tisztességes munkát várnak el tőlünk, "amit én meg is kaptam és a városom is a mi tűzoltóinktól, most egy kicsit mintha szőr lenne a karburátorban az eszközöket illetően."

A tűzoltóparancsnok azt a magyarázatot adta, hogy a két gépjárműfecskendő és a vízszállító egy előző nap kigyulladt, nagyméretű szénakazal oltásánál tartózkodott. A megerősödött szél miatt mind a három gépjármű ott tartása elengedhetetlenül szükséges volt. Bíró Zoltán szerint teljesen jogos és elvárható az állampolgárok részéről, hogy egy tűzjelzésre a lehető leggyorsabban érjenek ki, azonban nagyon ritkán fordul elő, öt évre visszamenőleg összesen három ilyen eset történt, az sem Szarvason, hanem más településen, ahol ilyen szerencsétlen körülmények adódnak, hogy egyszerre két helyszínen van tűzeset. Amennyiben a körülmények olyanok, mint például most, hogy az összes jármű az egyik tűzesetnél található, akkor a másik eset valamilyen módon időkésedelemben szenved. Ez történt a Bethlen utcai káresetnél is - fejtette ki a parancsnok.

"Úgy vélem, azért a riasztási rendszerrel valami gond van, mert amikor önnek szóltam, pár percen belül kint volt a tűzoltókocsi a Bethlen Gábor utcában" - reagált a polgármester, folytatva, "valószínű, hogy a vészjelzés amikor beérkezik, vagy a pedig a bejelentés, akkor nem mérlegelték kellőképpen, mert egy kazaltűztől egy kocsit el lehet hozni éppen hogy ha nincsenek életveszélyben, vagy valakit azonnal hozni kell mondjuk Kunszentről vagy Békéscsabáról, vagy mit tudom én honnan, de azonnal vezényelni kell, azért ez egy kicsit csúszott, az az érzésem."

Megzsarolták a polgármestert?

A polgármester ezt követően a megyei katasztrófavédelmi igazgatóhoz fordulva visszatért a laktanyaépítésre. "Most ha elviszik valahova Szarvas pénzét, akkor befejeződött? Mert én kaptam ilyen fenyegetést, pontosan ön postázta ezt a dolgot, hogy elviszik, amennyiben nem adunk még húsz millió forintot. Szóval azért volt itt már zsarolás is. Öt év után nem szívesen veszem." Lesz ebből a tűzoltólaktanyából valami? - tette fel kérdést Babák Mihály, mert ő azóta nem tud semmit, hogy letettek aztán kivettek a földből egy csövet.

Tóth Tibor tű. ezredes elmondta, hogy a közbeszerzést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja, és előkészítés alatt van. Az eredményes közbeszerzést követően egy éven belül készen van a laktanya, de azt nem tudják, hogy az eredményt ki és hányszor támadja meg. Bízik benne, hogy jövő ősszel már egy új, minden igénynek megfelelő tűzoltólaktanyát adhatnak át.

A Bethlen Gábor utcai tűzesettel kapcsolatban az igazgató kijelentette: a tűzoltók a szakma szabályai alapján jártak el, istálló és további kazlak voltak veszélyben, meg kellett akadályozni a tűz továbbterjedését. Az igazgató hozzátette: a műveletirányítás és a riasztási rendszer jól működik, és alapvetően mindig a helyszínen lévő szakember, felelős vezető dönti azt el, hogy őneki milyen eszközre, együttműködőre, beavatkozásra van szüksége.

A polgármester a késve vonulás témáját rövidre zárva megjegyezte, tíz perccel később el tudtak jönni a kazaltűz helyszínéről. "Tudom, hogy minden jól működik és tudjuk a szakmát védeni" - tette hozzá, majd visszatért a laktanyaépítésre, amelyből ezek szerint idén már nem lesz semmi. "Nem jól van ez így igazgató úr, nem jól van ez így. Mi sokat dolgoztunk azon, hogy meglegyen, sokat pályáztunk" - mondta kellően kritikus hangsúllyal, a szájába tett tollal Babák Mihály.

A polgármester így folytatta az igazgatónak címezve: "itt mindig barátra talál, ha segít minket. Kérem tegye meg azt, amit megtehet ebben a dologban! Mintha úgy éreztem volna, mintha önnek nem szívügye. Ebben a városban nincsen lerobbant épület annyira, mint a tűzoltóság. Szégyelljük. Megtettünk mindent, négy éve, öt éve a pénz rendelkezésünkre áll a Belügyminisztériumban."

Segítsünk, ne hatóságot játszunk!

Babák Mihály az igazgatóhoz szólva mindezek után előadta: azt is szeretné elérni, ha valami nagy gond van az embereknél, ne hatóságot játszunk, hanem lehetőleg segítsünk, ahogy régen is volt. A polgármester megemlítette, többször híre kelt annak, ha itt valami pincét elönt a víz, nem mennek ki a tűzoltók. "Ne fenyegessük egymást! Az adófizetők pénzéből élünk, és ha valakinek elönti a kertjét vagy a pincéjét a víz, akkor segítsük az állampolgárokat! Pláne akkor ha már benne állunk!" - hívta fel Tóth Tibor tű. ezredes figyelmét a polgármester.

A Szarvasi Kábeltelevízió videótárában a képviselő-testület ülése teljes egészében megtekinthető.

Lánglovagok.hu

(2014. június 27.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Fórum:
 TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
Adatlap:
 Szarvasi tűzoltóság
 Békés MKI
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017. 
hirdetés