Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Balesethelyszínelő szemével a szentendrei tűzoltóautó-baleset
Traktort szakított szét egy személyautó a 33-as főúton
BM: felelőtlenség a tűzoltóságot hívni
Fenyőfa dőlt villanyvezetékre Csákváron
Ford borult lángba a 67-es főúton
Opellal ütközött Toyota borult fel Debrecen és Hajdúszovát között
Autóbusz és személyautó halálos karambolja Vértesbolgár közelében
Kútból mentettek kutyát Szeremlén
Átereszből mentettek ki egy kutyát Berettyóújfaluban
Gépjárműfecskendők és magasból mentők átadása Budapesten
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Tűzvédelmi felmérés Budapesten
Mentési terv - minden cégnek kötelező!
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
A tűzoltó egészsége
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Fotózásra sarkalja a tűzoltókat az OKF

Hónap fotója, év fotója, fali- és asztali naptár a tervek között.

A tűzoltók által sokkal több fotó készítését várja el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A kommunikációs szolgálatvezető a napokban arra hívta fel a megyei igazgatók figyelmét, a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fényképek jelenjenek meg a beavatkozásokról, rendezvényekről.

Szerintük a motiváció a lényeg

Dallos Tamás felvétele az első hét fotója 2007-ben a LánglovagokonAz OKF mindezt a beavatkozó tűzoltóktól várja el a lehetőségeik függvényében. Úgy vélik, az ő bevonásuk eszköze elsősorban a motiváció lehet. Fontos az állomány részére pozitív célokat megfogalmazni, illetve a fotózó tűzoltók teljesítményét elismerni. Számos alkalommal ugyanis már bebizonyosodott, hogy többen kiváló minőségű felvételeket készítenek.

Amint a főigazgató jóváhagyja, minden megyei igazgatóságnak havonta ki kell hirdetnie "A hónap fotóját". A kiválasztás és a kommunikáció helyi szinten történik. A nyertes képek ki is függeszthetők egy arra alkalmas helyen. A tervek között szerepel az Év fotója-díj, amit a sajtónívódíjakkal egy időben ad majd át Bakondi György.

Nem rózsás a helyzet

Az OKF-es tervek megfelelő szintű megvalósíthatóságához az igazgatóságoknak igen csak össze kell szedniük magukat. Nógrád megyéből például egy galéria sem jelent meg idén a Lánglovagokon. Bács-Kiskun megyéből csak három eset volt, amely megjelenésre alkalmasnak bizonyult, mindhármat a megyei szóvivő készítette. A tűzoltók által készített fotók - pedig biztosan voltak - lényegében el se jutottak a sajtóig.

A többi megye se lehet büszke magára, leszámítva Fejér és Pest megyét, valamint Budapestet, ahol a többi igazgatósághoz képest kiemelkedően intenzív a kommunikáció. Sokak számára ez azért is fájdalmas, mert számos parancsnokságon (például: Szolnok, Miskolc, Szombathely) Bakondi György újbóli színre lépése, illetve az államosítás előtt igen komolyan vették a sajtó tájékoztatását.

Nincs új a nap alatt

Már évtizedekkel ezelőtt is volt a tűzoltóságnál olyan munkatárs, aki a beavatkozások és rendezvények fényképezésével foglalkozott. A felvételek azonban elsősorban a Tűzvédelem újságban jelentek meg. Az áttörést a '90-es években a Tűzoltóság Országos Parancsnokságán létrehozott, majd annak megszüntetése után a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon tovább működött Videó Csoport hozta meg. Itt először videókat, később fényképeket készítettek, és bocsátották a televíziók, a sajtó rendelkezésére. Ez a csoport a mai napig létezik, bár a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása az ő működésüket, lehetőségeiket is negatív irányba befolyásolta.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál 2001-es elindulása után a tűzoltók részéről egyre inkább lendületet vett a kárhelyszínen fotózás a nyilvánosság tájékoztatásának érdekében. Az elkészült fotók azonban nem csupán az adott esemény, "hír" képekkel való illusztrálására szolgált, jelentős tűz- és baleset-megelőzési hatást eredményezett, ugyanakkor oktatási, beavatkozás-elemzési célból is felhasználták, így segítette a tűzoltók szakmai fejlődését.

Már a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2007-ben írt szakdolgozat rávilágított, hogy a fővárosban található Videó Csoportot 24 órás készenléttel minden megyében létre kellene hozni. Tatár Attila, akkori főigazgató ilyen irányba tett is lépéseket, de az igazi megvalósulást a leváltása, egyben Bakondi György hivatalba lépése megakadályozta. Időközben ugyan lettek tényleges megyei szóvivők, de közülük lényegében csak a Fejér megyei végez intenzív kárhelyszíni kommunikációt, a legtöbbjüknél a szándék és a lehetőség is hiányzik a helyszíni megjelenésre, fényképezésre. Pedig elsősorban az ő feladatuk lenne a képi rögzítés, nem pedig a beavatkozó tűzoltóknak, akik élet- és vagyonmentés érdekében vonulnak a tűzesetekhez, balesetekhez.

Az asztali és falinaptár sem új keletű dolog a tűzoltók életében, az államosítás előtt ebben is a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság járt az élen. Az asztali naptár a szolgálati csoportok jelzése miatt különösen nagy népszerűségnek örvendett. A hét fotója elismerés pedig a Lánglovagokon indult hét éve, ami néhány esztendőre rá Az év fotója a Lánglovagokon internetes szavazással bővült ki.

Másodsorban jöhet a motiváció

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak elsősorban arra kellene koncentrálnia, hogy a kommunikáció tárgyi és személyi feltételeit megteremtse, sajtóelhárítás helyett pedig megfelelő színvonalú kapcsolatot engedjen a megyéknek kialakítani a sajtóval. A kárhelyszíni fotózás a tűzoltók, szóvivők részéről fontos lehet a médiának, de a képeket csak akkor használják fel, ha megfelelő minőségűek, megfelelő mennyiségűek, megfelelő gyorsan továbbítják részükre a hozzá tartozó információval együtt. Jelenleg komoly problémák mutatkoznak, így a napi sajtó lényegében mellőzi az úgynevezett médiaszerver használatát.

Azt se felejtsék el az OKF illetékesei, hogy a tűzoltók általi fotózás nem váltja ki a fotóriporterek helyszíni munkáját. Sajnos a Bakondi-rezsimben nem divat a fotóriporterekkel való érdemi együttműködés. Pedig a Tűzoltószóvivők kézikönyve ebben is iránymutatást ad a katasztrófavédelem szóvivőinek.

Lánglovagok.hu

(2014. szeptember 3.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Tilt, Tűr, Támogat
 Sajtókommunikáció a katasztrófavédelemnél
Lángoló:
 Esztelen önfényezés a katasztrófavédelemnél
 A 2013-as év legjobb fotói a Lánglovagokon
Fórum:
 Tűzoltókommunikáció
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017. 
hirdetés