Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Román kamionok frontális karambolja a 42-es főúton
Hajóról esett a Dunába egy ember Horánynál
Elakadt munkagéppel ütközött a vonat Komáromban
Villamos és vérszállító frontális karambolja a XI. kerületben
DK: le kell bontani a vízfejet
Légi felvételek a hóban elakadt járművekről az M1-esen
Land Rover és Volkswagen Sharan borult fel a 42-es főúton
BMW és Suzuki karambolja a XI. kerületben
Lakóház párkányára mászott ki egy kutya az V. kerületben
Kamion és Suzuki Swift halálos karambolja a 42-es főúton
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Adó 1% a Lánglovagoknak
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Hóhelyzet
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Fotózásra sarkalja a tűzoltókat az OKF

Hónap fotója, év fotója, fali- és asztali naptár a tervek között.

A tűzoltók által sokkal több fotó készítését várja el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A kommunikációs szolgálatvezető a napokban arra hívta fel a megyei igazgatók figyelmét, a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fényképek jelenjenek meg a beavatkozásokról, rendezvényekről.

Szerintük a motiváció a lényeg

Dallos Tamás felvétele az első hét fotója 2007-ben a LánglovagokonAz OKF mindezt a beavatkozó tűzoltóktól várja el a lehetőségeik függvényében. Úgy vélik, az ő bevonásuk eszköze elsősorban a motiváció lehet. Fontos az állomány részére pozitív célokat megfogalmazni, illetve a fotózó tűzoltók teljesítményét elismerni. Számos alkalommal ugyanis már bebizonyosodott, hogy többen kiváló minőségű felvételeket készítenek.

Amint a főigazgató jóváhagyja, minden megyei igazgatóságnak havonta ki kell hirdetnie "A hónap fotóját". A kiválasztás és a kommunikáció helyi szinten történik. A nyertes képek ki is függeszthetők egy arra alkalmas helyen. A tervek között szerepel az Év fotója-díj, amit a sajtónívódíjakkal egy időben ad majd át Bakondi György.

Nem rózsás a helyzet

Az OKF-es tervek megfelelő szintű megvalósíthatóságához az igazgatóságoknak igen csak össze kell szedniük magukat. Nógrád megyéből például egy galéria sem jelent meg idén a Lánglovagokon. Bács-Kiskun megyéből csak három eset volt, amely megjelenésre alkalmasnak bizonyult, mindhármat a megyei szóvivő készítette. A tűzoltók által készített fotók - pedig biztosan voltak - lényegében el se jutottak a sajtóig.

A többi megye se lehet büszke magára, leszámítva Fejér és Pest megyét, valamint Budapestet, ahol a többi igazgatósághoz képest kiemelkedően intenzív a kommunikáció. Sokak számára ez azért is fájdalmas, mert számos parancsnokságon (például: Szolnok, Miskolc, Szombathely) Bakondi György újbóli színre lépése, illetve az államosítás előtt igen komolyan vették a sajtó tájékoztatását.

Nincs új a nap alatt

Már évtizedekkel ezelőtt is volt a tűzoltóságnál olyan munkatárs, aki a beavatkozások és rendezvények fényképezésével foglalkozott. A felvételek azonban elsősorban a Tűzvédelem újságban jelentek meg. Az áttörést a '90-es években a Tűzoltóság Országos Parancsnokságán létrehozott, majd annak megszüntetése után a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon tovább működött Videó Csoport hozta meg. Itt először videókat, később fényképeket készítettek, és bocsátották a televíziók, a sajtó rendelkezésére. Ez a csoport a mai napig létezik, bár a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása az ő működésüket, lehetőségeiket is negatív irányba befolyásolta.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál 2001-es elindulása után a tűzoltók részéről egyre inkább lendületet vett a kárhelyszínen fotózás a nyilvánosság tájékoztatásának érdekében. Az elkészült fotók azonban nem csupán az adott esemény, "hír" képekkel való illusztrálására szolgált, jelentős tűz- és baleset-megelőzési hatást eredményezett, ugyanakkor oktatási, beavatkozás-elemzési célból is felhasználták, így segítette a tűzoltók szakmai fejlődését.

Már a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2007-ben írt szakdolgozat rávilágított, hogy a fővárosban található Videó Csoportot 24 órás készenléttel minden megyében létre kellene hozni. Tatár Attila, akkori főigazgató ilyen irányba tett is lépéseket, de az igazi megvalósulást a leváltása, egyben Bakondi György hivatalba lépése megakadályozta. Időközben ugyan lettek tényleges megyei szóvivők, de közülük lényegében csak a Fejér megyei végez intenzív kárhelyszíni kommunikációt, a legtöbbjüknél a szándék és a lehetőség is hiányzik a helyszíni megjelenésre, fényképezésre. Pedig elsősorban az ő feladatuk lenne a képi rögzítés, nem pedig a beavatkozó tűzoltóknak, akik élet- és vagyonmentés érdekében vonulnak a tűzesetekhez, balesetekhez.

Az asztali és falinaptár sem új keletű dolog a tűzoltók életében, az államosítás előtt ebben is a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság járt az élen. Az asztali naptár a szolgálati csoportok jelzése miatt különösen nagy népszerűségnek örvendett. A hét fotója elismerés pedig a Lánglovagokon indult hét éve, ami néhány esztendőre rá Az év fotója a Lánglovagokon internetes szavazással bővült ki.

Másodsorban jöhet a motiváció

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak elsősorban arra kellene koncentrálnia, hogy a kommunikáció tárgyi és személyi feltételeit megteremtse, sajtóelhárítás helyett pedig megfelelő színvonalú kapcsolatot engedjen a megyéknek kialakítani a sajtóval. A kárhelyszíni fotózás a tűzoltók, szóvivők részéről fontos lehet a médiának, de a képeket csak akkor használják fel, ha megfelelő minőségűek, megfelelő mennyiségűek, megfelelő gyorsan továbbítják részükre a hozzá tartozó információval együtt. Jelenleg komoly problémák mutatkoznak, így a napi sajtó lényegében mellőzi az úgynevezett médiaszerver használatát.

Azt se felejtsék el az OKF illetékesei, hogy a tűzoltók általi fotózás nem váltja ki a fotóriporterek helyszíni munkáját. Sajnos a Bakondi-rezsimben nem divat a fotóriporterekkel való érdemi együttműködés. Pedig a Tűzoltószóvivők kézikönyve ebben is iránymutatást ad a katasztrófavédelem szóvivőinek.

Lánglovagok.hu

(2014. szeptember 3.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Tilt, Tűr, Támogat
 Sajtókommunikáció a katasztrófavédelemnél
Lángoló:
 Esztelen önfényezés a katasztrófavédelemnél
 A 2013-as év legjobb fotói a Lánglovagokon
Fórum:
 Tűzoltókommunikáció
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017. 
hirdetés