Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
Túrázót mentettek a Vértesben
Mi a tököm folyik Veszprémben?!
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Tűzvonalban 

Fotózásra sarkalja a tűzoltókat az OKF

Hónap fotója, év fotója, fali- és asztali naptár a tervek között.

A tűzoltók által sokkal több fotó készítését várja el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF). A kommunikációs szolgálatvezető a napokban arra hívta fel a megyei igazgatók figyelmét, a lakosság hiteles tájékoztatása érdekében elengedhetetlen, hogy megfelelő minőségű fényképek jelenjenek meg a beavatkozásokról, rendezvényekről.

Szerintük a motiváció a lényeg

Dallos Tamás felvétele az első hét fotója 2007-ben a LánglovagokonAz OKF mindezt a beavatkozó tűzoltóktól várja el a lehetőségeik függvényében. Úgy vélik, az ő bevonásuk eszköze elsősorban a motiváció lehet. Fontos az állomány részére pozitív célokat megfogalmazni, illetve a fotózó tűzoltók teljesítményét elismerni. Számos alkalommal ugyanis már bebizonyosodott, hogy többen kiváló minőségű felvételeket készítenek.

Amint a főigazgató jóváhagyja, minden megyei igazgatóságnak havonta ki kell hirdetnie "A hónap fotóját". A kiválasztás és a kommunikáció helyi szinten történik. A nyertes képek ki is függeszthetők egy arra alkalmas helyen. A tervek között szerepel az Év fotója-díj, amit a sajtónívódíjakkal egy időben ad majd át Bakondi György.

Nem rózsás a helyzet

Az OKF-es tervek megfelelő szintű megvalósíthatóságához az igazgatóságoknak igen csak össze kell szedniük magukat. Nógrád megyéből például egy galéria sem jelent meg idén a Lánglovagokon. Bács-Kiskun megyéből csak három eset volt, amely megjelenésre alkalmasnak bizonyult, mindhármat a megyei szóvivő készítette. A tűzoltók által készített fotók - pedig biztosan voltak - lényegében el se jutottak a sajtóig.

A többi megye se lehet büszke magára, leszámítva Fejér és Pest megyét, valamint Budapestet, ahol a többi igazgatósághoz képest kiemelkedően intenzív a kommunikáció. Sokak számára ez azért is fájdalmas, mert számos parancsnokságon (például: Szolnok, Miskolc, Szombathely) Bakondi György újbóli színre lépése, illetve az államosítás előtt igen komolyan vették a sajtó tájékoztatását.

Nincs új a nap alatt

Már évtizedekkel ezelőtt is volt a tűzoltóságnál olyan munkatárs, aki a beavatkozások és rendezvények fényképezésével foglalkozott. A felvételek azonban elsősorban a Tűzvédelem újságban jelentek meg. Az áttörést a '90-es években a Tűzoltóság Országos Parancsnokságán létrehozott, majd annak megszüntetése után a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon tovább működött Videó Csoport hozta meg. Itt először videókat, később fényképeket készítettek, és bocsátották a televíziók, a sajtó rendelkezésére. Ez a csoport a mai napig létezik, bár a hivatásos önkormányzati tűzoltóságok államosítása az ő működésüket, lehetőségeiket is negatív irányba befolyásolta.

A Lánglovagok.hu tűzoltóportál 2001-es elindulása után a tűzoltók részéről egyre inkább lendületet vett a kárhelyszínen fotózás a nyilvánosság tájékoztatásának érdekében. Az elkészült fotók azonban nem csupán az adott esemény, "hír" képekkel való illusztrálására szolgált, jelentős tűz- és baleset-megelőzési hatást eredményezett, ugyanakkor oktatási, beavatkozás-elemzési célból is felhasználták, így segítette a tűzoltók szakmai fejlődését.

Már a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen 2007-ben írt szakdolgozat rávilágított, hogy a fővárosban található Videó Csoportot 24 órás készenléttel minden megyében létre kellene hozni. Tatár Attila, akkori főigazgató ilyen irányba tett is lépéseket, de az igazi megvalósulást a leváltása, egyben Bakondi György hivatalba lépése megakadályozta. Időközben ugyan lettek tényleges megyei szóvivők, de közülük lényegében csak a Fejér megyei végez intenzív kárhelyszíni kommunikációt, a legtöbbjüknél a szándék és a lehetőség is hiányzik a helyszíni megjelenésre, fényképezésre. Pedig elsősorban az ő feladatuk lenne a képi rögzítés, nem pedig a beavatkozó tűzoltóknak, akik élet- és vagyonmentés érdekében vonulnak a tűzesetekhez, balesetekhez.

Az asztali és falinaptár sem új keletű dolog a tűzoltók életében, az államosítás előtt ebben is a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság járt az élen. Az asztali naptár a szolgálati csoportok jelzése miatt különösen nagy népszerűségnek örvendett. A hét fotója elismerés pedig a Lánglovagokon indult hét éve, ami néhány esztendőre rá Az év fotója a Lánglovagokon internetes szavazással bővült ki.

Másodsorban jöhet a motiváció

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak elsősorban arra kellene koncentrálnia, hogy a kommunikáció tárgyi és személyi feltételeit megteremtse, sajtóelhárítás helyett pedig megfelelő színvonalú kapcsolatot engedjen a megyéknek kialakítani a sajtóval. A kárhelyszíni fotózás a tűzoltók, szóvivők részéről fontos lehet a médiának, de a képeket csak akkor használják fel, ha megfelelő minőségűek, megfelelő mennyiségűek, megfelelő gyorsan továbbítják részükre a hozzá tartozó információval együtt. Jelenleg komoly problémák mutatkoznak, így a napi sajtó lényegében mellőzi az úgynevezett médiaszerver használatát.

Azt se felejtsék el az OKF illetékesei, hogy a tűzoltók általi fotózás nem váltja ki a fotóriporterek helyszíni munkáját. Sajnos a Bakondi-rezsimben nem divat a fotóriporterekkel való érdemi együttműködés. Pedig a Tűzoltószóvivők kézikönyve ebben is iránymutatást ad a katasztrófavédelem szóvivőinek.

Lánglovagok.hu

(2014. szeptember 3.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Tilt, Tűr, Támogat
 Sajtókommunikáció a katasztrófavédelemnél
Lángoló:
 Esztelen önfényezés a katasztrófavédelemnél
 A 2013-as év legjobb fotói a Lánglovagokon
Fórum:
 Tűzoltókommunikáció
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018. 
hirdetés