Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Bogárhátúval karambolozott egy mentőautó a 63-as főúton
Igazi álhős
Terepjáró és személygépkocsi karambolja a hóesésben a 4-es főúton
Magasságkorlátozóba akadt teherautó borult fel Százhalombattán
Szauna gyulladt ki az Arena Plazában a VIII. kerületben
Fiat és Renault kéthalálos karambolja Berhida és Küngös között

Kiskorúak részére nem ajánlott tartalom
Kisrepülőgép halálos zuhanása Zichyújfalu közelében
Tűzoltó vádlott a halálos kimenetelű favágás miatt
Kamion hajtott árokba a 74-es főúton
Főigazgatót is magával ragadhat igibacsi lávája
 1% 1%
Kérjük, támogassa adója 1%-ával a Lánglovagokat.
 Részletek
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Állásajánlat: tűzvédelmi munkatárs Budapesten másodállásban
Adó 1% a Lánglovagoknak
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
Karácsony
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Megbukott a katasztrófavédelem

Hibák sorozatával hátráltatták egy lezuhant siklóernyős mentését.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) nyilvánosságra hozta a vizsgálati jelentését a Pilisszántó és Pilisszentkereszt között történt légi balesetről. Január 4-én egy siklóernyős növendék kevéssel napnyugta előtt az oktatója nélkül, alkalmatlan látási viszonyok között startolt a hegyoldalból, ám 200 métert se tudott megtenni, 70 méter szintkülönbséggel lejjebb fának ütközött, és törött lábbal 8-10 méter magasságban rekedt.

Több mint fél óra múlva indultak a tűzoltók

A baleset 15:35-kor történt. A siklóernyős mobiltelefonon azonnal felhívta az oktatóját, megadta a koordinátáit, és - mivel telefonja lemerülőben volt - kérte őt, intézkedjen a mentésről. Az oktató a 112-es segélyhívót tárcsázta, mely a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) csörgött. Itt kikérdezték, majd átkapcsolták az Országos Mentőszolgálathoz (OMSZ). Ott újra kikérdezték, ezt követően a mentők riasztották a pilisvörösvári kocsijukat, és értesítették a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot (FKI). A mentők az illetékes főkapitánysággal fel akarták venni a kapcsolatot, de a hívásukat a BRFK-n fogadták, így onnan átkapcsolták őket a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságra (PMRFK).

A jelzés útja (Forrás: KBSZ)

Az FKI 15:44-kor értesült a légi balesetről, de az információt csak 16:12-kor adta át a PMKI-nak. A pomázi önkormányzati tűzoltóság (Pomáz ÖT) 16:14-kor kapta a riasztás, tehát 34 perccel később, hogy a 112-re befutott a segélyhívás. Ráadásul egy olyan koordinátával, amely a hegy túloldalára mutatott, és a riasztás utáni egyeztetést követően se sikerült a mentést végző tűzoltóknak olyan információhoz jutniuk, amely a sérült tartózkodási helyét pontosan behatárolta volna. Pedig a jelző további segítségként 16:33-kor a Pest MKI-nak e-mailben megküldte a baleset pontos helyszínének Google térképre hivatkozó linkjét, majd 16:44-kor szintén e-mailben a Pest MKI-nak, a PMRFK-nak, az FKI-nak, az Országos Mentőszolgálatnak egy általa összeállított szintvonalat térképet küldött, amelyen a baleset helyét és annak a megközelítését befolyásoló terepviszonyokat is feltüntette.

Mindenki tudta a koordinátát, csak a mentést végző tűzoltók nem

A katasztrófavédelemnél még csak annyit sem tettek meg, hogy a Pomáz ÖT híradóügyeletének továbbítsák az e-maileket, az információt teljesen lenyelték. A pomázi tűzoltók megpróbálták a jelző telefonszámát megtudni, hogy részletesebb tájékoztatást kapjanak tőle, de az erőfeszítéseik nem jártak sikerrel. Az oktató által küldött pontos koordináta és a térképvázlat nem jutott el hozzájuk.

A tűzoltóknak és rendőröknek az erdész segítségével a riasztásától számított 89. percben sikerült a sérültet "összekiabálás útján" megtalálniuk. A kutatást és a mentést rendkívül módon nehezítette a kedvezőtlen időjárási és terepviszonyok. Ráadásul a siklóernyős megtalálásakor a helyszínre tartó, speciális mentésekre szakosodott Pilis Mentőcsoportot a PMKI bevonulásra utasította. Őket aztán 20:25-kor újra riasztották, és közreműködtek a mentés utolsó fázisában.

A sérültet végül 22:24-kor, a baleset bekövetkezése után 6 óra 49 perccel sikerült eljuttatni a hegytetőn várakozó mentőkhöz. Az ellátást követően a mentőautó 22:55-kor indult el, és másnap, 0:10-kor adta át a férfit a budapesti honvédkórház Sürgősségi Betegellátó Centrumának.

Nagyobb baj is lehetett volna belőle

A vizsgálóbizottság feltételezése szerint amennyiben a megfelelő helyismerettel rendelkező pomázi tűzoltók a riasztással egy időben, vagy kicsivel később hozzájutottak volna a jelző által az irányító központoknak átküldött információkhoz, akkor elmaradhatott volna a nehéz terepen végzett gyalogos kutatás, és a járműveket is egyből a hegytetőre irányíthatták volna.

A szokatlanul enyhe időjárásnak, a sérült rendkívül jó fizikai és pszichikai állapotának, valamint a sérülés jellegének köszönhetően az orvosi ellátáshoz jutás hosszas késlekedése ebben a konkrét esetben nem járt súlyosabb következményekkel.

Van min javítani

A vizsgálóbizottság javasolja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak, hogy vizsgálja felül a riasztási rendszerét annak érdekében, hogy a segélykérés vételét követően a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen a tűzoltók riasztása. Az információtovábbítás jelenlegi rendszerének is áttekintése szükséges, hogy az érdemi információk minden esetben a leggyorsabban és hiánytalan tartalommal jussanak el a beavatkozást végrehajtó egységekhez. A KBSZ kéri, a katasztrófavédelem tegye lehetővé, hogy a mentést végző tűzoltók a helyszínről szükség esetén közvetlenül is felvehessék a kapcsolatot a bejelentővel.

A vizsgálóbizottság azt is javasolja az Országos Mentőszolgálat, az Országos Rendőr-főkapitányság, és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság számára, hogy teremtsék meg a földrajzi koordináták formájában rendelkezésükre álló helyinformációk hatékony felhasználásának tárgyi, szervezeti és képzési feltételeit. Ezen szervezeteknek ugyancsak szükséges áttekinteniük, mikor és hogyan alkalmazzák az egymás közötti kommunikációra az egységes digitális rádiótávközlő rendszer (EDR) együttműködési csatornáját, ennek a lehetőségnek a mellőzése szintén problémákat okozott a mentésnél.

A zárójelentés tervezetét az érintett szervezetek megkapták, annak tartalmával a rendőrség egyetértett, a mentők és a katasztrófavédelem pedig nem tett olyan észrevételt, amely változtatást indokolt volna.

A jelentés teljes terjedelmében innen tölthető le.

Lánglovagok.hu

(2014. november 18.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 De mi történt a Pilisben?
Képek:
 Siklóernyős landolt egy fán Pilisszántó közelében
Fórum:
 Légi balesetek
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017. 
hirdetés