Szén-dioxiddal oltók időszakos biztonságtechnikai ellenőrzése

Szén-dioxiddal oltók időszakos biztonságtechnikai ellenőrzése

A tűzoltó készülék gyártási idejétől függetlenül 10 év a ciklusidő.

Az egyes szállítható nyomástartó berendezések üzemeltetésével kapcsolatos műszaki biztonsági követelményekről és a Gázpalack Biztonsági Szabályzatról szóló 35/2014. (XI. 19.) NGM rendelet 2020. július 31-én módosult.

A Budapest Főváros Kormányhivatala Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály tájékoztatása szerint az új szabályozás értelmében az ADR előírásait kell alkalmazni az NGM rendelet hatálya alá tartozó nem pi-jelű palackokra is. Az NGM rendelet hatálya nem terjed a belenyomott gázzal működő tűzoltó készülék tartányára, valamint a halonnal oltó tűzoltó készülék szabvány szerinti tartányára.

Az NGM rendelet 18. §-a szerint a gázpalack időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésének ciklusidejét a 11. §-ban meghatározott veszélyes áruk szállítására vonatkozó hatályos előírások „P200 csomagolási utasítás” alcíme alapján kell megállapítani. Ennek megfelelően a szén-dioxiddal oltó készülékek időszakos biztonságtechnikai ellenőrzésének a ciklusideje 2020. július 31-től egységesen 10 év lett, függetlenül a gázpalack gyártási idejétől.

A szén-dioxiddal oltó tűzoltó készülékek időszakos ellenőrző vizsgálatra vonatkozóan a nyomástartó berendezések, rendszerek és létesítmények műszaki-biztonsági hatósági felügyeletéről szóló 213/2019. (VIII. 27.) Korm. rendelet 1. § (3) bekezdése ezt írja elő: „Ha jogszabály eltérően nem rendelkezik, e rendeletnek az időszakos ellenőrző vizsgálatra vonatkozó előírásait a hordozható tűzoltó készülékek palackjai és a légzőkészülékek palackjai esetében is alkalmazni kell.” – közölte a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis érdeklődésére a Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztály.

Rovat
Témakör