Véletlen segélyhívások az okostelefonokról

Véletlen segélyhívások az okostelefonokról

A Hívásfogadó Központokban a nem szándékos hívások kezelésére is fel vannak készülve.

Az okostelefonokon több funkció is segíti, hogy minél gyorsabban tárcsázni lehessen a segélyhívó számot, akár képernyőzár feloldása nélkül. Ez azonban egy zsebre rakott telefon esetén könnyedén véletlen segélyhíváshoz is vezethet.

A Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közölte: a 112-es segélyhívószámra a 2022-es évben négymilliónál több segélyhívás érkezett. A hívások közel fele beavatkozást nem igénylő volt. A véletlenszerűen generált segélyhívások számáról nem vezetnek statisztikát.

A segélyhívó központokban dolgozó hívásfogadók képzésük során megtanulják, hogyan tegyenek különbséget a véletlen hívások (egyértelmű háttérzaj: lépések, munkavégzés, beszélgetés a háttérben) és a titokban tárcsázó (vészhelyzetben lévő, suttogó, a kérdésekre a telefon nyomógombját megnyomó) személy hívása között.

A segélyhívó gomb megnyomásával automatikusan generálódó segélyhívás a vészhelyzetben lévők számára hasznos és fontos lehetőség, a véletlen hívások kiküszöbölésére javasolják a mobilkészülék beállításaiban módosítani a segélyhívás gomb megjelenését – közölte az ORFK.

Az ORFK tanácsával ellentétben – a Lánglovagok.hu által tesztelt Android és iOS operációs rendszerű – telefonokon ez ebben a formájában nem lehetséges, de több beállítás is lehet arra vonatkozóan, hogy lehessen csökkenteni a véletlen segélyhívás lehetőségét.

Rovat
Témakör