Fókuszban a tűzvédelmi helyzet változásai

Fókuszban a tűzvédelmi helyzet változásai

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartottak tudományos konferenciát.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézete, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség, a Katasztrófavédelmi Tudományos Tanács, valamint a Magyar Rendészettudományi Társaság szervezett konferenciát Fókuszban a tűzvédelmi helyzet változásai címmel május 23-án Budapesten.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hungária körúti Campusán tartott rendezvényen Lestyán Mária, TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség elnöke nyitóelőadásában áttekintette a tűzvédelmi helyzetet befolyásoló tényezőket, felhívta a figyelmet arra, hogy a tűz ismeri a fizikát és a termodinamika alapvetéseit, de a jogszabályi előírásokat és a termékeket igazoló dokumentumokat nem.

Lestyán Mária kifejtette: tűzvédelmi szempontból a kockázatot alapvetően az jelenti, ha megfelejtkezünk a törvényszerűségekről és kölcsönhatásokról, nem rendszerében, komplexitásában értékeljük a létesítmény tűzvédelmi helyzetét, hanem a jogszabályi előírások minimumán keresztül az általános alapelvek és védelmi célok figyelmen kívül hagyásával.

Rácz Sándor tű. őrnagy, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adjunktusa a beavatkozó tűzoltók oldaláról vizsgálta a témát. Tanulságként levonta, hogy a leíró szabályozási rendszerben szocializálódott tervezők, kivitelezők jelentős része nem képes átfogó módon értékelni egy létesítmény tűzvédelmi helyzetét, és ennek alapján az elvárt biztonsági szintet kielégítő műszaki tartalmat teljeskörűen az építési termékek szerkezetek szintjén teljesítményalapon meghatározni.

Veresné Rausher Judit, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi Mérnök tanszék tanársegédje személyes tapasztalat alapján számolt be Koppenhága egykori tőzsdepalotájának áprilisi leégéséről, a dán fővárosban akkor ugyanis éppen egy tűzvédelmi konferencián tartózkodott.

Tóth Péter, az ÉMI Nonprofit Kft. főmérnöke a homlokzati tűzterjedési vizsgálati módszereket tekintette át, Bánky Tamás, az ÉMI Nonprofit Kft. egykori tudományos igazgatója bemutatta, hogy milyen paradigmaváltások történtek az építési célú anyagok tűzzel szembeni viselkedésének, valamint az építményszerkezetek tűzállósági laboratóriumi vizsgálati viszonyaiban. Bánky Tamás úgy összegzett, hogy a laboratóriumi vizsgálatok jelentősége nem csökkent, hanem megnőtt, és egy ezzel kapcsolatos újabb paradigmaváltás már folyamatban van.

Érces Gergő tű. őrnagy., a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Kar Katasztrófavédelmi Intézet Tűzvédelmi Mérnöki Tanszék megbízott tanszékvezetője az épületinformációs modellezés (BIM) szerepéről tartott előadást.

Gyapjan János tű. ezredes, a Bács-Kiskun Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese a hatóság szemszögéből közelítette meg a konferencia témáját. Konkrét kivitelezési problémákat, tűzeseti tapasztalatokat ismertetett.

Szikra Csaba, a Budapesti és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának munkatársa a számítógépes szimuláció szerepérő, lehetőségeiről, a tűzvédelmi tervezésben azok korlátairól beszélt. Felhívta a figyelmet rá, ha nem jó a kiindulás vagy az értékelés, akkor az eredmény hamis biztonságérzetet adhat. A szimuláció nem csodaszer, hanem jó kezekben a legkorszerűbb tervezési módszer.

Érces Norbert, a Budapesti és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék munkatársa a növényi megújuló energia felhasználásáról és tűzvédelmi helyzetre való hatásáról beszélt az okos város kialakítása szempontjából.

Takács Lajos Gábor, a Magyar Építész Karama Tűzvédelmi Tagozatának elnöke a tűzterjedés elleni védelem új kihívásairól tartott előadást. Konkrét példákon mutatta be, az átalakítás, rendeltetésváltozás milyen hatással van a tűzvédelmi helyzetre.

Adamecz Tímea a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség képviseletében az épületek használata során felmerülő, tipikus, olykor horrorisztikus tűzvédelmi szabálytalanságokat, Váradi-Szabó András, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség Építészeti tűzvédelmi tagozatának helyettes vezetője hibás tűzgátló lezárásokat mutatott be.

Rovat
Témakör