Feszültség a partnerrel

Úgy ment be a tűzoltó dolgozni, hogy reggel hisztériás volt az asszony. Az asszonyok már csak ilyenek: nagyon szeretik a férfit, akit a talonból melléjük kevert a Nagy Osztó, és miután jó ideje vele vannak, nagyon szeretik néha bosszantani és piszkálgatni is. Amikor reggel hisztériázni kezdett az asszony – pedig bizony isten, nem gyakran szokta –, a tűzoltó az első kereszteződésnél ki akarta rakni. Akkor még nem is vesztek volna össze. De bevitte a munkahelyéig, s hiába az előző éjszakai zsongás, csókok és ígéretek, az asszony reggel úgy perdül ki az autóból, hogy vissza se néz.

Rövid erre az élet. A tűzoltó munkából tart éppen munkába, nincsen ideje és energiája megoldani az ilyen vitákat. Felcsapódik a sár mögötte, ahogy gázt ad – az asszony illata még a kocsiban. Amint a laktanya felé hajt, azt gondolja, kár a veszekedésért, kár a szurkálódásokért. Keserűen gondol a nőre, akihez annyira ragaszkodik. És közben félti is őt, hiszen tudja, hogy elveszteni bármikor lehet valakit. Naponta hullnak ki élet-csillagok a szeme láttára.

Sokan puffogtatunk üres frázisokat elköszönéskor; mikor egy tűzoltó azt mondja „vigyázz magadra”, halálosan komolyan gondolja. És nagyon sokszor szokták mondani…

A családi élet nélküle

Amikor a tűzoltó 24 órázik, a partnere és a családja élete nélküle folydogál. Nagyon nehéz olyan tudattal szolgálatban lenni, hogy egy teljes napot ki kell maradni az otthoni történésekből. A szolgálat az szolgálat: az asszony nagyon jól tudja, hogy ha a tűzoltó hajnalban a laktanyába ment, akkor nem kerülhet elő másnapnál korábban. A felmerülő gondokat és problémákat egyedül kell megoldania („erős vagy, meg tudod csinálni”, vigasztalja a tűzoltó). Ha baj van, ha kórházba kell menni, ha a gyerek lázas, az anyósnál ebéd van, a sövény megnőtt, a kocsi lerobbant, a plafon ázik, a kutya hány, akkor azt egyedül kell elintézni vagy meg kell várni a reggelt.

Noha a tűzoltóknak megvan az a csodálatos tulajdonsága, hogy mindent megoldanak, ezzel a lehetőséggel három naponta nem érdemes számolni. Olyankor marad a közönség vagy a telefonos segítség.

Mindazonáltal a nő választhat, hogy tűzoltót szeret-e vagy sem. A tűzoltó viszont nem választhat, hiszen akármilyen asszonynak köti be a fejét, neki a 24 órázás adva van. Tehát csak a bizalom marad, hogy az asszony 24 órában ígéretéhez és urához hű marad. Bízik benne, hogy jelen lesz, amikor a gyerek születik, járni tanul vagy kiejti az első szavát és nagyon bízik benne, hogy nem kerül sor válásra, mert 24/48 mellett csak a gyerektartást ítélik neki.

Rovat
Témakör