Ezért szervezték munkanapra az országos rendőr- és tűzoltónapot

Lerántjuk a leplet a sokakat foglalkoztató nagy kérdésről.

Hiába tartották szombaton az idei országos rendőr- és tűzoltónapot, az valójában munkanapra esett. Sokan tehát dolgoztak, a gyerekek iskolában vagy óvodában voltak. Ráadásul az önkormányzat jóvoltából még a Városliget környékén a parkolásért is fizetni kellett.

A tűzoltók a mai napig nem tudják lenyelni, hogy az országos tűzoltónapot beolvasztották a rendőrnapba. A tűzoltók védőszentje Szent Flórián, így május 4-hez igazították korábban a majálisukat. A rendőrök pedig a saját védőszentjük Szent György neve napjához, április 24-hez. Idén ráadásul nagyon koránra szervezték a közös napot, április 21-re.

Felvonulás a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Felvonulás a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónapon
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

A jó időnek köszönhetően, a munkanap dacára rendkívül sokan látogattak ki a Városligetbe, ahol nagyon gazdag program várta az érdeklődőket. A közös rendezvénynek persze továbbra sincs semmi értelme, egyszerre két helyen nehezen lehet az ember.

Titkolózás és cenzúra

Kíváncsiak voltunk, miért döntöttek az illetékesek a munkanap mellett. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője többszöri megkeresésünkre sem reagált. A lapítás nem csak itt nyilvánult meg, az OKF Facebookon hozott létre egy eseményt a rendezvény hirdetésére, ahol önálló posztként még azt sem engedték egy olvasótól megjelentetni, hogy vigyázzanak, fizető parkolás van.

Többször írtunk az Országos Rendőr-főkapitányságnak is, de válasz sem érkezett. Végül kérletlenül a Budapesti Rendőr-főkapitányság szolgált magyarázattal:

„Tájékoztatjuk, hogy a VIII. Országos Rendőr- és Tűzoltónap megrendezésére kiválasztott időpont a Budapesti Rendőr-főkapitányság számára megfelelő volt.”

Rovat
Témakör