Hősi halotakká nyilvánítják a tűzeset során elhunyt három fővárosi tűzoltót

Az alábbiakban a katasztrófavédelmi főigazgató és a fővárosi tűzoltóparancsnok közleményét olvashatják:

Magyarország tűzoltó történetének legtragikusabb tűzoltása zajlott mára virradó éjjel a főváros XI. kerületében.

A Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság hírközpontjába, 21 óra 13 perckor érkezett az első tűzjelzés, hogy a Szent Gellért rakpart 1-ben, a Műegyetem pincéjében működő lőtér területén kigyulladt a lőszerfogó gumifalazat.

A tűzjelzésre az Újbudai Tűzőrség két gépjárműfecskendőjével 10 tűzoltó vonult ki, akik hét perc alatt kiérkeztek a helyszínre és azonnal megkezdték a felderítést és az első vízsugár szerelését.

A gyors felderítést nehezítette az a hatalmas füst, amely miatt csak négykézláb tapogatva lehetett előre jutni, így a káreset parancsnoka további segítséget kért a helyszínre.

Néhány perc alatt a segítség első része, a Budai Rohamszolgálat és a Tűzoltási Csoport 2 is megérkezett, akikkel közösen folytatódott a bent rekedt személyek felkutatása és a tűzfészek behatárolása. A rajok három személyt megtaláltak és légző álarcok segítségével kimentettek, akik a füstmérgezés gyanúja miatt mentő ellátásra szorultak.

A sikeres mentést követően a tűzoltók visszamentek abba a labirintusszerű pincébe, ahol aztán minden igyekezet és jó szándék ellenére bekövetkezett a nem várt tragédia.

A rendkívül nehéz és fokozottan veszélyes tűzoltási körülmények miatt a Tűzoltás vezetője V-ös kiemelt fokozatra minősítette a tűzesetet.

Eddig tisztázatlan körülmények között 10 bajtársunk szenvedett füstmérgezést, melynek következtében a Roham Szolgálat parancsnoka Pintér Gábor tűzoltó hadnagy, Horváth Ákos tűzoltó őrmester beosztott tűzoltó, valamint az Újbudai Tűzőrség beosztott tűzoltója Reppman Károly tűzoltó törzsőrmester a helyszínen életét vesztette. A mentőszolgálat munkatársai és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság Készenléti Egészségügyi Szolgálat orvosa és ápolója mindent elkövetett bajtársaik megmentéséért, sajnos azonban az újraélesztési kísérletek sikertelenek voltak.

További hét sérült tűzoltót a mentők kórházba szállították, közülük két bajtársunk állapota súlyos, öten könnyebb füstmérgezést szenvedtek.

Dr. Tatár Attila Tűzoltó altábornagy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója és a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka dr. Bende Péter tűzoltó vezérőrnagy két vizsgáló bizottságot hozott létre, melynek célja a tragikus baleset körülményeinek kivizsgálása mind szakmai, mind beavatkozás elemzés szempontjából.

A másik a Fővárosi Tűzoltó Parancsnok által felállított bizottság feladata, tűzmegelőzési szempontból feltárni az esetleges szabálytalanságokat.

A tűzeset helyszínén Dr. Demszky Gábor Budapest Főpolgármestere bejelentette, hogy a tragédia tűzoltó áldozatait Budapest Főváros Önkormányzata saját halottjának tekinti.

Az OKF főigazgatója javaslatot terjeszt elő Dr. Lamperth Mónika Önkormányzati és Területfejlesztési miniszterhez, elhunyt bajtársaink Hősi Halottá nyilvánítása érdekében.

Az eset vizsgálatát követően a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság parancsnoka sajtótájékoztatón tájékoztatja a közvéleményt a példátlan baleset okairól és részleteiről.

dr. Tatár Attila tű. altábornagy
Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója

dr. Bende Péter tű. vezérőrnagy
Fővárosi Tűzoltóparancsnokság parancsnoka

Három tűzoltó halt meg a Műegyetem kigyulladt lőterének oltásánál Budapesten
Három tűzoltó halt meg a Műegyetem kigyulladt lőterének oltásánál Budapesten + 26
Rovat
Témakör