Önkéntes tűzoltó egyesületek eltérő működése a veszélyhelyzet alatt

Önkéntes tűzoltó egyesületek eltérő működése a veszélyhelyzet alatt

Rendkívüli kormányrendeletben szabályozták a döntéshozó szervek ülését, az ügyvezetés kiterjesztett jogosultságát.

A Magyar Közlöny 2020. évi 71. számában, április 10-én megjelent a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 102/2020. (IV. 10.) Korm. rendelet.

Ebben a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 40/2020. (III. 11.) Korm. rendelet által elrendelt veszélyhelyzet ideje alatt a polgári jogi szabályok alapján létrejött jogi személyeknek és a nem jogi személy szervezeteknek eltérő működését szabályozzák. Ilyen az önkéntes tűzoltó egyesület, a tűzoltó szövetség és a köztestületi formában működő önkormányzati tűzoltóság is.

A kormányrendeletből megtudható, mikor lehet és kell a döntéshozó szerv ülését elektronikus hírközlő eszköz igénybevételével megtartani, vagy a döntéshozó szerv ülésének hiányában az ügyvezetés miként dönthet a döntéshozó szerv hatáskörbe tartozó, azonban a jogi személy törvényes működésének fenntartásához, a veszélyhelyzet miatt kialakult helyzet kezeléséhez szükséges, valamint az észszerű és felelős gazdálkodás körében felmerülő halaszthatatlan ügyekben.

Az április 11-én hatályba lépő kormányrendelet innen tölthető le.

Rovat
Témakör