Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Traktort szakított szét egy személyautó a 33-as főúton
Balesethelyszínelő szemével a szentendrei tűzoltóautó-baleset
Ford borult lángba a 67-es főúton
Raktártűz a VIII. kerületben
Raktár és asztalosműhely gyulladt ki a X. kerületben
Fenyőfa dőlt villanyvezetékre Csákváron
Autóbusz és személyautó halálos karambolja Vértesbolgár közelében
Tizenöt újabb Rába tűzoltóautót adtak át
Gépjárműfecskendők és magasból mentők átadása Budapesten
Havas úton fordult keresztbe egy kamion Fábiánháza közelében
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Országos Munkavédelmi Képző és Továbbképző Kft.

Tűzvédelmi és munkavédelmi tanfolyamok.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

UNION Biztosító

Tarifáljon olcsóbb KGFB-ért!

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Tűzvédelmi felmérés Budapesten
Mentési terv - minden cégnek kötelező!
KGFB - biztosítások Lánglovagok kedvzeménnyel
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése kedvező áron
Épületszárítás, penészmentesítés, fertőtlenítés
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
 Fórum Fórum
A tűzoltó egészsége
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
Tűzoltókommunikáció
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Shop Piactér
Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás
Tűzoltó tömlő pénztárca
Tűzoltó tömlő bankkártyatartó
Casco
Tűzoltó tömlő válltáska
REfirehose tűzoltó tömlő ajándéktárgyak
  Tűzvonalban 

Új szabályok a tűzvédelmi házirendeknél

Pontosították a lakóépületeknél a kötelezettek körét, de még így is számos problémát vet fel a jogszabály.

A Magyar Közlöny június 1-jén megjelent 2017. évi 80. számában kihirdették a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet módosítását.

Ahogy a Lánglovagok Egyesület a Belügyminisztériumnak javasolta, a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvény 19/A. §-a által meghatározott szabályzót a lakóépületeknél a jövőben Tűzvédelmi Házirend néven kell elkészíteni. Így remélhetőleg nem lesz összetévesztve a Tűzvédelmi Szabályzattal, ami a gazdálkodó szervezetek esetében szükséges.

Fotó: Kis-Guczi Péter

A Tűzvédelmi Házirend készítésére kötelezettek köre is pontosítva lett, a háromnál több építményszinttel rendelkező és tíznél több lakó- és üdülőegységet magában foglaló épületben, épületrészben kell a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosának írásban kidolgoznia. Az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet alapján építményszint alatt az építmény mindazon használati szintjét értjük, amelyen helyiség van. Nem építményszint a padlás, valamint az a tetőszint, amelyen a felvonógépházon vagy a lépcsőház felső szintjén kívül más helyiség nincs.

Új elem, hogy a Tűzvédelmi Házirendnek tartalmaznia kell a készítője nevét, elérhetőségét, aláírását, valamint a készítés dátumát. A tűzvédelmi helyzetre kiható változás esetén a szabályzó átdolgozására 30 nap haladékot kapnak az érintettek.

Pár ezer forint megspórolása nagyon visszaüthet

A Lánglovagok Egyesület határozottan nem ért egyet azzal, hogy továbbra is megengedik laikusoknak a Tűzvédelmi Házirend elkészítését. Az elmúlt év gyakorlata azt mutatja, a lakóházak nagy részében a tűzvédelmi házirendek hibásak, vagy éppen csak a jogszabályi követelményeknek kötelező minimumon megfelelő, nem az adott lakóépületre készült, a lakóknak hasznavehetetlen sablonszövegek lettek kiadva. Indokoltnak tartják, hogy legalább középfokú tűzvédelmi szakképzettséggel rendelkező szakember készítse el a Tűzvédelmi Házirendet.

A Belügyminisztérium szerint a egy társasház esetében nem végeznek olyan tevékenységet, nem alkalmaznak olyan technológiát, ami miatt legalább középfokú tűzvédelmi szakképesítéssel rendelkező személynek kellene készíteni a Tűzvédelmi Házirendet. A Tűzvédelmi Házirend célja, hogy a tűzvédelmi ismeretekkel jellemzően nem, vagy minimálisan rendelkező lakók figyelmét közérthető formában hívja fel a tűzvédelmi előírások betartásának fontosságára anélkül, hogy a társasházakat indokolatlan költségek fizetésére kötelezné - áll a Lánglovagok Egyesületnek adott válaszukban.

Ezért 20-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság jár (Fotó: Kis-Guczi Péter)Egy biztos, a 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a nem megfelelő Tűzvédelmi Házirendért 20-60 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki a tűzvédelmi hatóság. Arról nem is beszélve, ha a dilettáns módon készített szabályzó miatt a lakók nincsenek tisztában a tűzvédelmi szabályokkal, azokat megszegik, a tűzvédelmi bírság akár 10 millió forintra is rúghat. A menekülési útvonalon történő szabálytalan tárolásért például kötelezően 20-500 ezer forintig terjedő bírságot szabnak ki, az időszakos villamos- vagy villámvédelmi felülvizsgálat hiányáért a tűzvédelmi bírság 50 ezertől 1 millió forintig terjedhet.

Szerencsére egy sor társasházkezelő lényegesen felelősebben gondolkodik, mint a Belügyminisztérium illetékesei, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakemberei, és tűzvédelmi szakembert bíznak meg a szabályzó kidolgozásával. Ekkor azonban kérdésként merül fel, hogy ki minősül készítőnek, hiszen – ahogyan a Tűzvédelmi Szabályzat esetében – a készítő és a kiadó személye különböző. Erre vonatkozóan a Lánglovagok Egyesület javaslatát nem fogadták meg, így továbbra is a közös képviselőnek vagy az intézőbizottság elnökének, ezek hiányában az épület, épületrész tulajdonosának kell írásban kidolgoznia, pedig sokkal inkább nekik csak a szabályzó kiadása lenne a feladatuk.

A Lánglovagok Egyesület változatlanul nem ért egyet azzal, hogy a kötelezettek körénél "vagy" helyett "és" kapcsolat van az építményszintek, valamint a lakó- és üdülőegységek száma között. Így egy 3 építményszinttel rendelkező, 500 lakást tartalmazó, vagy éppen egy 10 lakást tartalmazó, 10 építményszinttel rendelkező lakóépületnek nem kell a szabályzót kidolgoznia, holott az tűzvédelmileg indokolt lenne.

A jogszabálymódosítás június 16-án lép hatályba, ám az új tartalmi követelményeknek csak az ekkortól készített Tűzvédelmi Házirendeknél kell megfelelni.

Lánglovagok.hu

(2017. június 3.)

hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Módosulhatnak a tűzvédelmi házirendek követelményei
 Hibás tűzvédelmi házirendek a lakóépületeknél
 Rémisztő tűzvédelmi állapot a lakóházakban
Lángoló:
 Tűzvédelmi hírlevél a társasházkezelőknek
Fórum:
 Társasházak tűzvédelme
Adatlap:
 Lánglovagok Egyesület
Jogszabályok:
 30/1996. (XII. 6.) BM rendelet
hirdetés
   Támogatók | Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2017.