Átteleltetett tűzvédelem

Átteleltetett tűzvédelem

Hiába a figyelmeztető felirat, muskátlival bénították meg a füstelvezetést.

Nem véletlenül került bele az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet használati szabályai közé, hogy „A természetes és a gépi füstelvezető, légpótló, valamint a füstmentesítést biztosító nyílások nyílászáróinak, valamint a füstgátló szerkezeteknek a szabad mozgását folyamatosan biztosítani kell, és e nyílásokat eltorlaszolni tilos. Az erre figyelmeztető tartós, jól észlelhető és olvasható méretű feliratot a nyílászárón vagy a nyílás mellett el kell helyezni.”

A befelé nyíló füstelvezető nyílószárny elé rakott muskátli alapján egy budapesti középmagas panelházban sajnos a feliratozás mit se ér. Vagy az olvasás nem megy, vagy magasról tesznek a szabályokra, vagy egyszerűen nem is értik ennek fontosságát, mert a Tűzvédelmi Házirendet nem olvasták el.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a jogszabály által előírt hő- és füstelvezető rendszer működésének akadályozásáért 50 ezertől 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírság szabható ki. De ennél sokkal nagyobb baj, ha szükség esetén működésképtelen a rendszer.

Rovat
Témakör