Szakdolgozat a középmagas panelházak tűzvédelméről

Szakdolgozat a középmagas panelházak tűzvédelméről

A biztonságtechnikai szakon készült szakdolgozat számos javaslatot fogalmazott meg.

Középmagas panelszerkezetű lakóépületek tűzvédelmi helyzetének vizsgálata, tűzbiztonságának fejlesztési lehetőségei címmel, jeles eredménnyel sikeresen megvédte szakdolgozatát Kis-Guczi Péter, a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis főszerkesztője, a Lánglovagok Egyesület elnöke.

Az Óbudai Egyetem biztonságtechnikai mérnök szakán készült szakdolgozat feltárta, melyek voltak azon főbb jogszabályok, szabványok, melyek az 1960-as évektől az 1980-as évek közepéig meghatározták a középmagas lakóépületek tűzvédelmét. A szerző egyebek között elemezte az épületszerkezetre, tűzszakaszokra, egyes nyílászárókra, szellőzőrendszerre, hő- és füstelvezetésre, száraz felszálló tűzivízvezeték rendszerre, tűzoltási felvonulási területre vonatkozó előírások fejlődését.

A szakdolgozat a középmagas panelszerkezetű lakóépületek esetében építési engedélyekhez készült tervdokumentációk, egyéb, a létesítéssel kapcsolatos iratok alapján, valamint helyszíni bejárással vizsgálta a létesítési követelményeknek való megfelelést. Konkrét példákon keresztül ismertette a napi üzemeltetés során felmerülő problémákat a tűzvédelem vonatkozásában.

A szerző feltárta a Tűzvédelmi Házirend készítésre vonatkozó kötelezettséget az 1960-as évektől napjainkig, és az elmúlt években készített Tűzvédelmi Házirendek tartalmát, eredményességét vizsgálta. Ismertetett több olyan állami és civil kezdeményezést, amely a lakosság figyelmét felhívta a lakóépületekben, lakásokban előforduló tűzveszélyekre, a tűzvédelmi szabályok betartásának fontosságára, tűzvédelmi kötelezettségekre.

A több éves kutatómunkával készült szakdolgozat számos javaslatot tett, köztük a tűzoltási felvonulási területtel, a száraz felszálló tűzivízvezetékkel és a tűzvédelmi hatósági ellenőrzésekkel kapcsolatban, valamint felvetette a Létesítményüzemeltetési Kézikönyv szükségességét a lakóépületeknél.

A szakdolgozat innen tölthető le.

Rovat
Témakör