Ők esélyesek szakmai alapon a főigazgatói székre

Három tűzoltót találtunk, aki megfelelő szakmai múlttal rendelkezik, hogy országos katasztrófavédelmi főigazgató lehessen.

A Lánglovagok.hu közvélemény-kutatása alapján országos katasztrófavédelmi főigazgatónak nem egy botcsinálta tűzoltó, hanem egy olyan szakember szükséges, aki angolul vagy németül is beszél, felsőszintű szakmai végzettséggel rendelkezik, hatósági, szakhatósági és tűzoltási, műszaki mentési területen egyaránt gyakorlattal bír, legalább 15 évvel.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok vezetői között – az életrajzok alapján – három olyan tűzoltót találtunk, aki közel megfelel az elvárásoknak.

Országos tűzoltósági főfelügyelő

Bérczi László tű. dandártábornok országos tűzoltósági főfelügyelő a hivatásos pályáját 1994-ben kezdte Karcagon. Tűzmegelőzés és tűzoltás, műszaki mentési területen is szerzett tapasztalatot. Mielőtt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságra került, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokságon a Tűzoltási, Műszaki Mentési és Katasztrófaelhárítási Főosztály vezetőjeként dolgozott. Oroszul és angolul beszél.

Bérczi Lászlónak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársaként rendkívül nagy rálátása van az ország mentő tűzvédelmére, a katasztrófák elleni védekezéssel kapcsolatos feladatokra.

Fővárosi katasztrófavédelmi igazgató

Varga Ferenc tű. dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője németül beszél, és csaknem 30 éve szolgál hivatásos tűzoltóként. Az Ybl Miklós Építőipari Műszaki Főiskolán tűzvédelmi mérnökként még 1989-ben végzett. Elsősorban megelőzési szakembernek számít. Tarlós István óbudai polgármestersége idején a III. kerületben – néhány év megszakítással – ívelt felfelé a karrierje, 1996-tól kerületi tűzoltóparancsnok, 2010-től az Észak-budai Tűzoltási, Mentési Parancsnokság parancsnoka.

Bende Péter fővárosi tűzoltóparancsnok 2011-es nyugdíjazásakor – amikor Tarlós István már a főpolgármesteri székben ült – Varga Ferenc lett megbízással a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság első számú vezetője, majd 2012-től a jogutód Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Azon kevés vezetők közé tartozik, akit Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató nem mozdított el a helyéről.

Hajdú-Bihar megyei katasztrófavédelmi igazgató

Kovács Ferenc tű. dandártábornok, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója több mint 25 éves hivatásos szolgálatot tudhat maga mögött. 1996-ban végzett az Ybl Miklós Műszaki Főiskola Tűzvédelmi mérnöki szakán. Tűzoltási és műszaki mentési, valamint tűzmegelőzési szakterületen is otthonosan mozog. Kósa Lajos (Fidesz) városában csaknem 10 éven át debreceni parancsnokként szolgált. A megyei igazgatóság élére 2010-ben került. Németül beszél.

Kovács Ferenc is azon kevés tűzoltóparancsnok közé tartozik, akinek Bakondi György 2010-es színre lépésével nagy ívben felfelé irányult a karrierje, és az igazgatói kinevezése óta a szolgálati helye sem változott meg.

Amennyiben valakinek tudomása van olyan vezetőről, aki végzettség, szakmai múlt alapján, és nem utolsó sorban emberileg alkalmas a távozó Bakondi György helyére, a fórumban jelezheti.

Rovat
Témakör