Igazi tűzoltót a tűzoltóknak!

A Lánglovagok.hu közvélemény-kutatása szerint nem egy botcsinálta tűzoltóra, hanem szakemberre van szükség a katasztrófavédelem élén.

Az országos katasztrófavédelmi főigazgató nyugdíjazása kapcsán a Lánglovagok.hu közvélemény-kutatást indított, hogy a belügyminiszternek segítsen megfelelő döntést hozni Bakondi György tű. altábornagy utódjának kiválasztásában.

Egy hét alatt a kérdőívet teljes egészében 630-an töltötték ki. Az ország minden megyéjéből érkezett válasz, a legtöbb Budapestről (32,7%), Pest megyéből (14,76%) és Győr-Moson-Sopron megyéből (4,29%). A kitöltők 47,94%-a hivatásos tűzoltó, 22,7%-ának nincs kapcsolata a tűzoltó szakterülettel, 10,48% pedig önkéntes tűzoltóként végez társadalmi munkát. A válaszadók 51,89%-ának a legmagasabb iskolai végzettsége főiskolai vagy egyetemi, 23,49%-a csak érettségivel, 11,59%-a technikummal rendelkezik.

Szakembert főigazgatónak

A kitöltők 76,03%-a úgy foglalt állást, hogy igazi tűzoltó kell országos katasztrófavédelmi főigazgatónak. A válaszadók 14,6%-a menedzsert, 3,49%-a jogi, 2,54%-as gazdasági szakembert látna szívesen ebben a pozícióban, 3,33% pedig azt mondta, a legfontosabb, hogy az érintettnek legyen valamilyen egyetemi végzettsége.

A katasztrófavédelmi, tűzvédelmi szakmai végzettség tekintetében 80,32% ért egyet azzal, hogy a 9/2015. (III. 25.) BM rendelet alapján meghatározott felsőszintű szakmai végzettség szükséges. A katasztrófavédelmi vagy tűzoltó alaptanfolyamot 16,83% tartja elegendőnek, és 2,86% szerint a főigazgatónak nem szükséges szakmai végzettség.

A kitöltők 87,62%-a szerint hatósági, szakhatósági területen és tűzoltási, műszaki mentési területen egyaránt elkél gyakorlat a katasztrófavédelem első számú vezetőjének. Kizárólag tűzoltási és műszaki mentési területen lévő gyakorlatot 6,98%, hatósági, szakhatósági területen lévő gyakorlatot 4,59% tart megfelelőnek. Csupán határőr vagy rendőr múltat 1,27% tart elegendőnek, és 2,54% szerint egyáltalán nem szükséges szakmai gyakorlat a munkakör betöltéséhez. Azon válaszadók, akik azt adták meg, hogy szükséges szakmai gyakorlat, átlagosan 15,13 évet írtak elő.

Az idegennyelvtudást 82,22% tartja szükségesnek. Többszörös választási lehetőség megadásával a válaszadók 79,37%-a angolt, 46,83%-a németet, 8,25%-a oroszt, 3,17%-a franciát, 0,95%-a az olaszt tartotta fontosnak.

A kutatásban részt vevők 88,25%-a szerint fontos, hogy a főigazgatónak legyen olyan végzettsége, gyakorlata, ami alapján tűzoltás és műszaki mentés vezetésére jogosult.

A vezetési stílusok közül 84,92% a demokratikust, 12,22% az autokratikust, 12,22% az anarchikust választotta.

A kitöltők 88,73%-a úgy gondolja, a főigazgató politika pártnak semmiképpen se legyen tagja. A válaszadók 8,73%-a azonban úgy foglalt állást, hogy lehet bármilyen politikai párt tagja, 2,54% pedig azon véleményének adott hangot, hogy a főigazgató csak a hatalmon lévő párt tagja lehessen.

Bakondi György ne tovább

A kitöltők 86,35%-a azt válaszolta, hogy Bakondi György ne maradjon tovább főigazgató. A kérdésben 6,98% nem tudott állást foglalni, 4,13%-nak mindegy, 2,54% pedig továbbra is őt akarja a poszton.

Összefoglalva tehát főigazgatónak egy olyan szakember szükséges, aki felsőszintű szakmai végzettséggel rendelkezik, hatósági, szakhatósági és tűzoltási, műszaki mentési területen egyaránt gyakorlattal bír, összességében legalább 15,11 évvel. A főigazgató demokratikus vezetési stílust képviseljen, beszéljen angolul, politikai pártnak pedig ne legyen tagja.

Ha csupán a hivatásos tűzoltók válaszait nézzük, akkor ők is ezen a véleményen vannak, gyakorlatnak pedig átlagosan 16,01 évet határoztak meg. Ezen feltételeknek Bakondi György túlnyomó többségben nem felel meg.

Rossz véleménnyel vannak Bakondi Györgyről

Bakondi György 2010-2015-ig tartó munkájáról a kérdőív kitöltői elsöprő többségben lesújtó véleménnyel voltak, nyomdafestéket nem tűrő jelzőkkel, kifejezésekkel illették a tevékenységét és személyét. Többen a pökhendi stílusát, az alárendeltjeinek megalázását, szakmaiatlanságát rótták fel. Valaki például azt írta, hogy káromkodó, basáskodó stílusával maximum egy mexikói drogkartell vezetőjének alkalmas.

Az egyik vélemény szerint Bakondi György egy önfényező, de hatásfokilag gyenge szervezetet hozott létre. Más szerint visszafordíthatatlan károkat okozott. Az elvétve található dicsérő szavak között az önkéntesség erősödését lehet találni.

Sokan az új főigazgatónak is szolgáltak tanácsokkal:

  • Az elődjének az ellenkezője legyen.
  • Szakmai és tudás alapon irányítson, ne a politikát szolgálja.
  • Szakmaiság, szakmaiság, szakmaiság!!! Ja, és alázat.
  • Legyen büszke a tűzoltóira és álljon ki értük, mellettük bármiben.
  • Állítsa vissza a tűzoltókba vetett hitet. A tűzoltók csak segítsenek, ne büntessenek.
  • Szakmaiságával, megjelenésével és tetteivel legyen példamutató! Személyesen tájékozódjon a szervezeten belüli problémákról, akár a beosztotti állománytól is!
  • Próbálja visszaterelni a régi kerékvágásba a testületet, és megtartani a tapasztalt tűzoltókat.
  • Tanuljon, képezze magát, és olvassa a langlovagok.hu-t gyakran.

A kutatás nem reprezentatív, de figyelemre méltó.

Rovat
Témakör