Újra 24 órában készenlétben a doktorszolgálat

Az önkormányzat támogatásával ismét egész nap riasztható a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Készenléti Egészségügyi Szolgálata.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság jogelődje, a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) 2003. április 1-jével hozta létre a Készenléti Egészségügy Szolgálatot (KESZ). A KESZ feladata a veszélyes körülmények között beavatkozó tűzoltók egészségügyi biztosítása, továbbá, hogy a civil mentőerők kiérkezése előtt el tudják kezdeni az elsősegély nyújtását, valamint olyan veszélyes kárhelyen orvos-szakmai tevékenységet végezzenek, ahol csak tűzoltó védőfelszerelésben, légzőkészülékben lehet tartózkodni.

A Készenléti Egészségügyi Szolgálat Nissan terepjárója (Fotó: Beier Balázs)

A fenti követelmények teljesítése érdekében a KESZ tevékenységében résztvevő mentőorvosok alapszintű tűzoltói kiképzésben részesültek, valamint alpintechnikai mentésre kaptak felkészítést. Az egyéni védőfelszerelések, a légzőkészülék készségszintű használatát gyakorlatokon sajátították el. A kárhelyparancsnok felügyelete mellett, a veszélyzónán belül is mozoghatnak és megkezdhetik az egészségügyi ellátást. További felbecsülhetetlen előny, hogy a veszélyzónán belül elkezdhetik a sérültosztályozást (triage). Az ellátást követően betegszállítást nem végeznek, a beteget a veszélyzónán kívül átadják a „civil” mentőegységnek.

A KESZ állomáshelyéről, a IX. kerületi tűzoltólaktanyából terepjáróval vonul a helyszínre, a mentőorvos mellett az FKI gépjárművezetője adja a készenlétet. A KESZ az elmúlt 10 év alatt több mint tízezer vonulást teljesített Budapesten és vonzáskörzetében, közel kétezer polgári személyt és mintegy száz tűzoltót részesített szakszerű orvosi ellátásban. Bizonyíthatóan több emberélet sikeres megmenése múlott a tűzoltó doktorok gyors beavatkozásán.

A Készenléti Egészségügy Szolgálat működési költségeit kezdettől az FTP fenntartója, a Fővárosi Önkormányzat biztosította. A Fővárosi Tűzoltóparancsnokság állami irányítás alá vonását, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság létrehozását követően a KESZ szolgálatszervezése az Országos Mentőszolgálattal (OMSZ) való együttműködésben valósult meg, az OMSZ napi 12 órában vezényelte munkatársait a doktorszolgálathoz.

Készenléti Egészségügyi Szolgálat a fővárosi tűzoltóságon
Készenléti Egészségügyi Szolgálat a fővárosi tűzoltóságon + 7

Az OMSZ október 1-jétől – saját szakmai feladatai ellátása mellett – nem tudta tovább vállalni a közös szolgálatot, ezért a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a mentési engedéllyel rendelkező Tűzoltó Doktor Nonprofit Kft.-vel kötött megállapodást. A kft. közreműködésével a doktorszolgálatban eddig is készenlétet ellátó mentőorvosok szabadnapjukon, immár 24 órában teljesítenek szolgálatot.

A szerénynek mondható orvosi ügyeleti díjak biztosítása az FKI feladata, amelynek előteremtéséhez a Fővárosi Önkormányzat segítségét kértük. A Fővárosi Közgyűlés szeptember 26-i ülésén erre az évre 4 millió forint támogatás odaítéléséről döntött a doktorszolgálat finanszírozása céljából.

A KESZ működése tehát folyamatos, a készenlét ismét 24 órás lett. Célkitűzésünk továbbá, hogy az FKI állományából mentő szakápolói tanfolyamot végző 14 kollégánk szakmai gyakorlatát a doktorszolgálatnál töltse, később pedig aktívan működjön közre a szolgálat ellátásában.

Rovat
Témakör