Kiszáll az állam a nemzetközi repülőtér tűzoltóságából

Kiszáll az állam a nemzetközi repülőtér tűzoltóságából

Októbertől a Budapest Airport Zrt. létesítményi tűzoltóságot köteles működtetni.

Beosztott tűzoltó, gépjárművezető és szerparancsnok munkakörre létesítményi tűzoltókat toboroz a Budapest Airport Zrt. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren október 1-jén főfoglalkozású létesítményi tűzoltóság kezdi meg a működését.

A repülőtéren nemzetközi egyezmény előírásainak teljesítésére jelenleg az állam és a Budapest Airport Zrt. közös finanszírozásában Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság található, mely a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz tartozik. Korábban Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóságként kapott helyet a katasztrófavédelem szervezetrendszerében.

Tűzoltási gyakorlat a Ferihegyi repülőtéren
Tűzoltó szolgálat a nemzetközi repülőtéren Budapesten (2000-2022) + 53

A repülőtér tűzoltóságának a története több mint 70 évre nyúlik vissza. Ezen időszak alatt Európa egyik legjobban felszerelt tűzoltó szolgálata lett. A 239/2011. (XI. 18.) Korm. rendelet módosításával a tűzoltóság fenntartása, üzemeltetése ősztől teljes egészében a Budapest Airport Zrt.-re fog hárulni.

A létesítményi tűzoltóparancsnok Nagy Gábor lesz, aki az új kihívásért a hivatásos tűzoltói pályafutását alezredesi rendfokozattal hagyta a háta mögött. Ő 2023. február 1-jétől már a Budapest Airport Zrt.-nél dolgozik, előtte hét éven át a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság élén állt.

A Lánglovagok.hu megkeresésére a Budapest Airport Zrt. közölte: az új tűzoltóság forgalmi igazgatóságához tartozik majd, és mentő tűzvédelmi feladatokat lát el. Bíznak benne, hogy a stabil munkakörnyezetnek, versenyképes juttatási csomagnak és a biztosított képzéseknek köszönhetően minél több, eddig is a repülőtéri tűzoltóság kötelékében dolgozó tűzoltó dönt majd úgy, hogy csatlakozik a Budapest Airport állományához, de más telephelyen szolgálatot teljesítő szakembereket és tűzoltó szakképesítéssel rendelkező, de jelenleg más jellegű munkát végző jelentkezőket is várnak.

A létesítményi tűzoltóság működéséhez szükséges erő-eszközök meghatározása a hatóságokkal közösen történik és jelenleg kialakítás alatt van. Arra a kérdésre, hogy milyen összeget fordítanak a fenntartásra, a Budapest Airport Zrt. arra hivatkozással nem adott választ, hogy az bizalmas üzleti információ tárgyát képezi.

Ki megy úgy, hogy marad?

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál (FKI) a Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis arról érdeklődött, hogy mivel számolnak, hányan szerelnek le a Repülőtéri Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságról, illetőleg aki nem szerel le, azt áthelyezik-e más parancsnokságra vagy elbocsátják őket. Ezzel kapcsolatban az FKI annyit válaszolt, hogy a humán erőforrást illetően folyamatosak az egyeztetések a Budapest Airport Zrt.-vel.

Rovat
Témakör