Halmozottan eltorlaszolt hő- és füstelvezető nyitókar Újbudán

Halmozottan eltorlaszolt hő- és füstelvezető nyitókar Újbudán

Itt aztán semmi sem stimmel.

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint a hő- és füstelvezető kezelőszerkezetének hozzáférhetőségét, akadálytalan megközelíthetőségét állandóan biztosítani kell, eltorlaszolni még átmenetileg sem szabad. A jogszabály azt is előírja, hogy lakórendeltetésű épületekben a lakáson kívüli közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak – növények esetében meghatározott kivétellel – nem helyezhetők el.

Mégis akkor mi történik Budapesten, ebben a XI. kerületi panelházban? A több mint 50 éves hő- és füstelvezető rendszer mechanikus nyitókarjának szekrénye le van lakatolva, a vagyonvédelmi rács rányílik, a szekrény előtt lévő kerékpár pedig a nyitott rácshoz van lakatolva.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján a menekülési útvonalon való tárolásért 20-800 ezer forintig terjedő, a hő- és füstelvezető működésének akadályozásáért 30 ezertől 1 millió forintig terjedő tűzvédelmi bírság járhat. Persze az élet jobban büntet.

Rovat
Témakör