Kinyírná a tűzvédelmet a kormány

Kinyírná a tűzvédelmet a kormány

Süket fülekre talált a szakmai szervezetek tiltakozása.

A kormány nevében Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta az Országgyűlésnek az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatát. Ebben a tűz elleni védekezésről, a műszaki mentésről és a tűzoltóságról szóló 1996. évi XXXI. törvényt pontosan ugyanúgy módosítanák, ahogyan azt társadalmi egyeztetésre bocsátották.

A Lánglovagok Egyesület és a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetség egyaránt aggodalmát fejezte ki a jogszabály-módosítás kapcsán, amelyről a társadalmi egyeztetés során értesültek, a szakmai szervezetekkel való egyeztetés ugyanis elmaradt. A Lánglovagok tűzvédelmi tudásbázis információi szerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sem értett egyet a változtatási javaslattal.

A Lánglovagok.hu szeptember 7-én a Miniszterelnöki Kabinetirodánál érdeklődött a társadalmi egyeztetés eredményéről, a megkeresésre szeptember 11-én az Igazságügyi Minisztérium válaszolt: „Tájékoztatjuk, hogy jelenleg is zajlik „Az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslat” társadalmi és szakmai egyeztetésének és a beérkezett észrevételek összegzése, ennek lezárultát követően az átdolgozott törvényjavaslat kerülhet majd az Országgyűlés elé. A jogalkotó célja, hogy a vállalkozások, üzemek tűzvédelmi biztonsága mellett a felesleges és túlzott adminisztrációs terheiket csökkentse.”

Ehhez képest szeptember 18-án változatlan formában nyújtották be a törvényjavaslatot a tűzvédelmi törvény, sőt, a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény vonatkozásában is, amely szakmai, érdekvédelmi körben szintén jelentős felháborodást váltott ki.

Rovat
Témakör