Hulladékgyűjtés a teremgarázsban

Hulladékgyűjtés a teremgarázsban

Az autók közelében lévő kukák, konténerek vajon mennyire problémásak?

Miután egy budapesti lakóház pinceszinti teremgarázsában megjelent 2 darab 240 liter űrtartalmú szelektívhulladékgyűjtő-konténer, az egyik lakó a Dél-budai Katasztrófavédelmi Kirendeltséghez fordult, hogy megtudja, mindez mennyire szabályos. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság válaszul csupán annyit írt, hogy az elhelyezés tűzvédelmi jogszabályokat nem sért, így az egyedinek amúgy nem mondható esetet a Lánglovagok Egyesület körbejárta.

Mit ír az OTSZ?

Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet használati szabálya szerint az építményt, építményrészt, a szabadteret csak a vonatkozó tűzvédelmi követelményeknek megfelelően szabad használni. A termelést, a használatot, a tárolást, a forgalomba hozatalt, forgalmazást, valamint az egyéb tevékenységet csak a tűzvédelmi követelményeknek megfelelő szabadtéren, helyiségben, tűzszakaszban, rendeltetési egységben, építményben szabad folytatni.

A lakó- és szállásjellegű épületeknél előírás, hogy az épületben éghető anyag olyan mennyiségben és módon nem tárolható, a rendeltetéshez alkalomszerűen kapcsolódó tevékenységek kivételével olyan tevékenység nem folytatható, amely a rendeltetésszerű használattól eltér, tüzet vagy robbanást okozhat.

A Lánglovagok Egyesület álláspontja szerint jelen esetben gépjárműtároló rendeltetésről beszélhetünk, nem szeméttároló helyiségről van szó, tehát a rendeltetésszerű használattól való eltérés áll fenn, ami jogszabályt sért.

Mi az OKF álláspontja?

A Lánglovagok Egyesület az ügyben fotókat és leírást küldött az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF), amely ezt válaszolta:

„A rendelkezésre bocsájtott információk és fényképek alapján a tárgyi esetben

– a gépjármű tároló rendezett, a menekülési útvonalak biztosítottak,

– tűzoltó készülék rendelkezésre áll,

– a szelektív hulladékgyűjtő edények a gépjárművektől kellő távolságra, elválasztást biztosító korláttal vannak elhelyezve.

Összességében a szelektív hulladékgyűjtő edények nem jelentenek eltérő tűzvédelmi kockázatot a gépjárművek lehetséges tüzének veszélyességével összefüggésben, továbbá az OTSZ-en kívül más jogszabály sem tiltja ezen tárolási módot, így tűzvédelmi szempontból nem kifogásolható.”

Tehát az OKF-et nem zavarja:

  • a rendeltetésszerű használattól való eltérés;
  • gépjárműtől és tárolócsoport ajtajától 2 méterre elhelyezett, papírhulladékkal és PET-palackokkal teli konténerek;
  • a kijárathoz vezető közlekedési útvonaltól egy méterre lévő konténerek;
  • a konténerek felett 1,5 méterre lévő száraz tűzvízvezeték rendszer vezetéke, elektromos vezetékek, lámpatest, felette további gépészeti vezetékek;
  • közvetlenül a konténer mellett, rögzítés nélkül van a tűzoltó készülék;
  • mellékesen megjegyzendő, itt nincs is menekülési útvonal.

Akkor most mi van?

A katasztrófavédelem álláspontja ide vagy oda, a Lánglovagok Egyesület szerint a teremgarázsban ilyen módon semmiképpen sem javasolt hulladékgyűjtő kukák, konténerek elhelyezése, mert rendkívül nagy veszélyforrást jelentenek, és tűz esetén jelentős mértékben növelik a tűzkárt, valamint a személyi sérülés kockázatát.

Rovat
Témakör