Tűz a Ruggyantagyárban

Az 1960-as évek legnagyobb és legveszedelmesebb tüzével 1965. szeptember 18-án a Ruggyantagyárban kerültek szembe a fővárosi tűzoltók. Pergessük vissza az eseményeket: a gyári tűzjelző berendezés 32 sz. nyomógombjával egy munkás 2.42-kor riasztott. Erre kivonult a VIII/1 őrs fecskendője, riasztották a tűzoltási csoportot, a rohamszert, a VIII.  fecskendőt és a VIII. poroltót, mivel a gyár a kiemelt kategóriába tartozott.

Az ötösre minősített tűz oltását a szolgálati osztály vezetője irányította. (Dormán Antal tű. alezredes  ezért a „Haza szolgálatáért” érdemérem kitüntetésben részesült november 9-én.) A 3.21-kor adott visszajelzése szerint az épület  földszintjén a gumipuhító üzem gépei részben, az I. emeleten a gumiraktár, benne  630 tonna nyersgumival teljes terjedelmében égett, és a tűz átterjedt a  III. emeletre, azonban a nagy hőség miatt meg sem tudták közelíteni.

Az egységek tizenhét „E” sugárral működtek. Az épület Vasút utcai határfala az I. emelettől a tetőszintig bedőlt, 3.25-kor leomlott a lépcsőház, mivel a födémtartó vasgerendák a nagy hőtől meggyengültek és nem bírták el tovább a túlterhelt födémeket. A X/1 sugárvezetője zúzódásokat szenvedett. Szerencsére az omlás maga személyi kárt nem okozott, a romok maguk alá temették az egyes szinteken a nyers- és félkészanyagokat, valamint a gépeket. A budapesti parancsnok ezután átvette a tűzoltás vezetését.

Tűz a Ruggyantagyárban

Az épületomlás után négy harci szakaszban működő egységek huszonkilenc „E” és két „M” létrasugárral támadták az égő épülettömböt. A tűz körülhatárolása a koncentrált támadással megtörtént és a tűzgócok eloltására habrohamot indítottak. Az épülettömb keleti oldalán 5.28-kor indult meg az első habsugár, majd  további hét ontotta a habot a tűzre, azonban a teljes oltáshoz a romok eltávolítása után szabaddá váló égő gumibálák  stb. tüzeit is  el kellett oltani. A törmeléket és a kimentett anyagot a vállalat szállító brigádjai szállították el. Az anyagmentés igen veszélyes volt, mert csak letaszítással juttathatták az udvarra a romhalmazból kiszabadított gumibálákat. Ezek ide-oda pattogtak a földre érésük után. Az anyagmentés közben egy lezuhanó bála 10.50-kor eltörte a  törzsparancsnok lábát. Végül is csak szeptember 19-én este 20.08-kor tudták a  tűzoltást befejezni, s az utolsó egység 21-én 18 órakor vonult be  állomáshelyére.

A tűz következtében meghalt egy ember, és 25 millió forintnál több anyagi kár keletkezett. Megsérült öt tűzoltó és két üzemi dolgozó.

Rovat
Témakör