Villamos berendezések, készülékek tűzvédelme

A vasaló, a mosógép, a porszívó, a hősugárzó, a villanytűzhely mindennapi munkánkat könnyíti, segíti. Csakhogy ezek a készülékek könnyen a tűz okozójává is válhatnak!

Ma már elképzelhetetlen lenne életünk elektromos készülékek, villamos berendezések nélkül. A vasaló, a mosógép, a porszívó, a hősugárzó, a villanytűzhely mindennapi munkánkat könnyíti, segíti. Csakhogy ezek a készülékek könnyen a tűz okozójává is válhatnak! Vezetékeik például meghibásodhatnak, a vezetékek felmelegedhetnek, lángra lobbanthatják a környezetükben levő anyagokat. Ezért kérjük, időnként nézze meg elektromos kisgépeinek vezetékeit, azok épségét. S ha már a vezetékeknél tartunk: soha ne azoknál fogva húzzuk ki a konnektorból a csatlakozódugót.

Tudjuk az emberi figyelem nem terjedhet ki mindenre, de ha már befejezte a munkát a kávédarálóval, a vasalóval, s ha már nincs szüksége a hősugárzóra, a centrifugára, a mosógépre, minden esetben kapcsolja ki a készüléket.

Jó, ha tudja, elromolhat a gépek kapcsolója is. Ezért biztosabb, ha nemcsak kikapcsolja azokat, de a hálózati csatlakozókat ki is húzza a konnektorból.

Éghető anyagra, valamint éghető anyag közelébe ne tegyen hőt termelő berendezést. Kérjük rakjon ezek alá hőálló alátéteket. Nagy teljesítményű készülékeit – hőkandalló, automata mosógép, szerszámgépek – ne használja egyidejűleg. Túlterheli velük a hálózatot, s így könnyen tüzet okozhat. Ha valamelyik villamos kisgépe, fűtőberendezése meghibásodik, a javítást bízza szakemberre. A hibás gépet többé ne használja, még akkor sem, ha az szikrázik, vagy csak zárlatos. Ez éppen elég ahhoz, hogy balesetet, tüzet okozzon.

Mindennapos dolog, hogy tönkremegy egy-egy olvadó biztosíték. Sajnos bevett szokás, hogy ezeket a biztosítékokat ilyenkor megtalpalják, drótozzák. Veszélyes! Persze kényelmesebb, mint leszaladni az üzletbe pótlásért. Ezért javasoljuk, hogy a lakásban tartson néhány darab megfelelő értékű biztosítékot. Nem nagy kiadás és megéri.

Minden családban előfordul, hogy hosszabb-rövidebb ideig üresen marad a lakás. Kérjük ilyen esetben – lehetőség szerint – áramtalanítson. A legegyszerűbb megoldás, ha kikapcsolja a lakás elektromos hálózatát.

Biztosak vagyunk abban, hogy mindent megtesz otthona biztonsága érdekében, figyelmesen, körültekintően használja villamos berendezéseit, de mégis előfordulhat ki nem számítható, meg nem előzhető zárlat, s nyomában az elektromos tűz. Nagyon fontos tudnia, hogy ilyenkor mit kell tenni.

Azt ugye fölösleges mondanunk, feszültség alatt levő berendezést nem szabad vízzel oltani. Elsőként azonnal áramtalanítson. Ne a lángra kapott készülék vezetékét próbálja kihúzni a fali csatlakozóból! Áramtalanítsa az egész lakást, próbálja megfékezni a lángokat!

Tanácsok röviden és tömören:

  • Kizárólag szabványos elektromos készülékeket használjunk. A szaküzletek csak ezeket árulják! A „KGST piacokon” vásárolt bizonytalan eredetű villamos készülékek veszélyesek!
  • A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik. Ellenkező esetben cseréltesse ki!
  • Lámpáiban mindig a foglalatnak megfelelő méretű és Watt számú izzókat használjon!
  • Soha ne használjon elektromos készüléket vízcsap és kád közelében !
  • A használaton kívüli készülékeket kapcsolja ki!
  • Hőtermelő elektromos készülékeit helyezze nem éghető anyagú hőszigetelő lapra!
Rovat
Témakör