Férfiversengés

A magyar, aktív férfikorosztály sérülékenyebb napjainkban, mint régen, sőt, a hetvennégy évnél fiatalabb, alacsony végzettségű férfiak halálozási aránya 1,8-szor nagyobb, mint magasabb végzettségű kortársaiké. Kutatók ezért a dohányzás, mozgásszegény környezet okozta elhízás mellett a rivalizálást és a krónikus stresszt teszik felelőssé. A dominanciaharc elsődleges a férfiak között (a nők ugyanannyira rivalizálnak egymással, ám ők nem halnak bele a vereségbe), viszont amikor ez befolyásolható és megváltoztatható, akkor a státuszért vívott harc eredményeképpen megjelenik a versengés

A versengés szelídített formája a sport, amit fontosnak tartanak a tűzoltók, kivált szolgálat alatt, amikor a saját kollégáikkal mérhetik össze erejüket és tudásukat a sportpályán, gyakorlatilag tét nélkül. A sportot sokuk űzi szabadidejében extrém formában. Ennek a jelenségnek a lehetséges magyarázata az eseménymentes szolgálat hiábavaló várakozása lehet, amely alatt, mint egy megfeszített íjhúr: állnak készenlétben a tűzoltók, és úgy kell 24 óra múltán elhagyniuk a laktanyát, hogy nem vezethették le a feszültségüket.

A fogyasztói társadalom rákfenéje, hogy a férfit egy pénzkereső robot szintjére degradálja, aki csak ettől válik értékessé. A mai férfiak többsége nem tud kikapcsolódni, mert állandóan dolgozik. A túlmunka, a hétvégi és éjszakai munka azonban meghatározó szerepet játszik a korai szív- és érrendszeri elhalálozásban; a sorozatosan nem kielégítő vagy teljesen elmaradt pihenés pedig az immunrendszer gyengüléséhez vezethet, ami sajnos tovább növeli az esélyt az egészségügyi problémák kialakulására. Oldottabb életvezetésre volna szükségük, amely nemcsak a pénzről és annak hiányáról szól, hanem más örömöket is rejt magában.

A tűzoltók szabadnapból átlagosan 6-9 órát dolgoznak. A végrehajtók jóval többet, mint a vezetők. Hogyha a háromnaponta történő 24 órás szolgálathoz hozzáadjuk a szolgálaton kívüli két napi átlagosan 7,5-7,5 munkaórát, akkor 72 órára 39 munkaóra jön ki, egy teljes hétre pedig 85,5; amely a teljes idő mintegy 54%-a. Hol marad itt a „8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás”?

Elhasználódásra ad esélyt, hogy az elvált tűzoltók többet dolgoznak szabadnapból, mint nem elvált társaik.

Rovat
Témakör