Új törzsanyag a tűzvédelmi szakvizsgához

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság több éves adósságát törlesztette.

A Magyar Közlöny mellékleteként megjelenő Hivatalos Értesítőben április 16-án közölték az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatóját a tűzvédelmi szakvizsga törzsanyagáról.

A 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet alapján egyes foglalkozási ágak, munkakörök végzéséhez, a tevékenység közvetlen irányításához kötelező a tűzvédelmi szakvizsga. Az oktatási segédanyag kidolgozásához szükséges törzsanyag azonban az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet három évvel ezelőtti hatályba lépésével lényegében elavult.

Bár a 45/2011. (XII. 7.) BM rendelet szerint „a törzsanyagban hivatkozott jogszabályok, szabványok változását az oktatásszervezők az oktatási segédanyag és oktatási tematika összeállításánál kötelesek figyelembe venni”, ennek ellenére rendkívül nagy hiányosságot pótolt most a katasztrófavédelem.

Az 50/2011. (XII. 20.) BM rendeletből adódóan ugyan az OKF számos olyan oktatási tematika birtokába került, amely már az új Országos Tűzvédelmi Szabályzaton alapult, és rengeteg idő is eltelt ahhoz, hogy kidolgozzanak egy új, jó tematikát, a munka nem sikerült tökéletesre, például nem vették észre, hogy a 259/2011. (XII.7.) Korm. rendelet 1. § (3) h) pontja 2016. szeptember 9-től hatálytalan.

Várat magára a reform

A tűzvédelmi szakvizsga tervezett változásával kapcsolatos botrányról 2016 novemberében írtunk. Azóta a vonatkozó BM rendelet módosítása nem történt meg. Pedig nagyon fontos lenne egy olyan rendszer kialakítása, amelyben minden oktatásszervező rá lenne kényszerítve, hogy pénzért cserébe ne csupán papírt, hanem olyan tudást adjanak, amely érdemi segítséget nyújt a tűzvédelmi végzettséggel nem rendelkezőknek a biztonságos munkavégzéshez.

Rovat
Témakör