Hivatalos és közfeladatot ellátó személyek

Fokozott büntetőjogi védelem illeti meg a hivatásos és önkéntes tűzoltókat, de hivatali bűncselekmények elkövetőivé is válhatnak.

A 2013. július 1-jén hatályba lépett Büntető Törvénykönyv alapján hivatalos személynek számít a rendvédelmi szervnél és az Országgyűlési Őrségnél közhatalmi feladatot ellátó vagy szolgálatot teljesítő személy, akinek a tevékenysége a szerv rendeltetésszerű működéséhez tartozik. Ennek alapján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon, területi és helyi szerveinél dolgozó hivatásos tűzoltók már nem közfeladatot ellátó, hanem hivatalos személynek számítanak. Ugyancsak hivatalos személy a katasztrófavédelemnél, tűzoltóságoknál nem hivatásosként – például közalkalmazottként – dolgozók nagy része is, illetőleg az egykori parlamenti tűzoltók, akik már az Országgyűlési Őrség tagjai.

Közfeladatot ellátó személynek minősül a polgári védelmi szervezetbe beosztott és polgári védelmi szolgálatot teljesítő személy, illetőleg az önkormányzati és a létesítményi tűzoltóság, valamint az önkéntes tűzoltó egyesület tagja a tűzoltási és műszaki mentési feladatainak ellátása során.

Büntetőjogi védelem

A hivatalos és közfeladatot ellátó személyeket fokozott büntetőjogi védelem illeti meg. Aki hivatalos vagy közfeladatot ellátó személyt jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel akadályoz, jogszerű eljárásában erőszakkal vagy fenyegetéssel intézkedésre kényszerít, vagy eljárása alatt, illetve emiatt bántalmaz, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy elleni erőszakot csoportosan, fegyveresen vagy felfegyverkezve követik el. Utóbbi csoport szervezője vagy vezetője öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Aki hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy elleni erőszak elkövetésére irányuló csoportban részt vesz, vétség miatt két évig, a csoport szervezője és vezetője bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Aki hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy elleni erőszakra irányuló előkészületet követ el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Hivatali bűncselekmények

A hivatalos és közfeladatot ellátó személyek munkájukkal összefüggésben hivatali bűncselekményeket is megvalósíthatnak: bántalmazás hivatalos eljárásban, bántalmazás közfeladatot ellátó személy eljárásában, kényszervallatás, jogellenes fogva tartás, hivatali visszaélés, jogosulatlan titkos információgyűjtés vagy adatszerzés, jogosulatlan megbízhatósági vizsgálat végzése.

A Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényben új tényállásként jelenik meg a közfeladati helyzettel visszaélés. 2013. július 1-jétől az a közfeladatot ellátó személy, aki azért, hogy jogtalan hátrányt okozzon vagy jogtalan előnyt szerezzen, közfeladattal kapcsolatos kötelességét megszegi, közfeladattal kapcsolatos jogkörét túllépi, vagy közfeladati helyzetével egyébként visszaél, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium magyarázata szerint a közfeladati helyzettel visszaélés elkövetési magatartásai a közfeladattal kapcsolatos kötelesség megszegése, a közfeladattal kapcsolatos jogkör túllépése (amikor a közfeladatot ellátó személy olyan tevékenységet fejt ki, amely jogkörén kívül esik, amelynek végzésére nincs joga), vagy a közfeladati helyzettel való egyébkénti visszaélés. Ez utóbbi alatt a közfeladati minőséghez kapcsolódó jogosítványok tudatosan, a társadalmi rendeltetésükkel ellentétesen, szabályellenesen, alakilag törvényesnek tűnő eljárás keretében történő gyakorlása értendő. A magatartással a közfeladatot ellátó személyek – vagy mások – jogtalan előnyhöz jutnak, vagy másoknak jogtalan hátrányt okoznak. Az előny vagy a hátrány lehet anyagi természetű, de felmerülhet ezen kívül más, így erkölcsi, személyi természetű előny megszerzése, vagy hátrány okozása is. A hátrányt az elkövetőtől eltérő, más személynek kell elszenvednie, az előny akár a tettesnél is, akár más személynél is megjelenhet.

Rovat