Felülvizsgálják a tűzoltók másodállásait

Leszerelési hullámot válthat ki a belügyminiszter új iránymutatása.

Módosult a belügyminiszter irányítása alá tartozó rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állományát érintő személyügyi igazgatás rendjéről szóló 31/2015. (VI. 16.) BM rendelet.  

Július 1-jétől már ezeket is mérlegelni kell a hivatásos állomány tagjainál a munkavégzéssel járó egyéb jogviszony létesítésének engedélyezése során:

  • a végzendő tevékenység olyan szolgáltatás nyújtására, vagy az abban való közreműködésre irányul-e, amely szolgáltatás vonatkozásában a rendvédelmi szerv hatósági vagy szakhatósági jogkört gyakorol,
  • a végzendő tevékenység olyan hatósági döntést megalapozó, vagy olyan hatósági döntés alapján az ügyfél által benyújtandó dokumentummal kapcsolatos-e, amely vonatkozásában a rendvédelmi szerv hatósági vagy szakhatósági jogkört gyakorol.

A Lánglovagok.hu információ szerint ezt a katasztrófavédelemnél úgy értelmezték, hogy minden olyan másodállásra vonatkozó kérelmet el kell utasítani, amely a jogszabály-módosítással érintett tevékenységekre szól. Az új szabályt a mostani kérelmeknél már alkalmazzák, míg a korábban kiadott engedélyeket 2018-ban vizsgálják felül.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Lánglovagok.hu megkeresésére nem adott érdemi választ. A szóvivő azt viszont tudatta, hogy a rendeletmódosítás a korrupció elleni küzdelem hatékonyabbá tételét segítheti.

Öngól

Ha a katasztrófavédelemnél átértelmezik a belügyminiszteri rendeletet, a hivatásos tűzoltók másodállásban a Gazdasági Ellátó Központnál kéményseprőként sem dolgozhatnak. Ezen felvetésre Hajdu Márton szintén hallgatásba burkolózott, és azt sem kívánta elárulni, eddig hány tűzoltót képeztek ki a feladatra.
 
A másodállások új szempontrendszerű felülvizsgálata könnyedén tömeges leszereléshez vezethet, leginkább a hatósági osztályok érintettsége áll fenn, innen a legjobb szakemberek távozhatnak a civil tűzvédelmi szektorba. Ezzel jelentősen gyengülhet a katasztrófavédelem hatósági és szakhatósági tevékenysége.

Rovat
Témakör