Nem kerékpártároló a lépcsőház

Nem kerékpártároló a lépcsőház

Biztos nagyon büszkék lehetnek magukra azok a lakók, akik úgy hiszik, milyen jól megoldották a kerékpárjuk tárolását.

Rosszul gondolják, hiszen az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet szerint lakórendeltetésű épületek, épületrészek területén a menekülésre számításba vett közlekedőkön, lépcsőházakban éghető anyagok és a menekülési útvonalat leszűkítő tárgyak nem helyezhetők el. Ez alól csak a növények kivételek, ha a menekülési útvonalat az előírt minimális méret alá nem szűkítik le.

Budapesten, a XI. kerületben, egy kelenföldi panelházban inkább nevezhetjük kerékpártárolónak a lépcsőházat, mint menekülési útvonalnak. Tűz esetén az átláthatatlan füstben a szabálytalan tárolás plusz veszélyhelyzetet teremt a menekülőkre, és a tűzoltókat is akadályozhatja az amúgy sem túl széles lépcsőkarok további szűkítése.

A 259/2011. (XII. 7.) Korm. rendelet alapján az épületek menekülési útvonalain és azokkal egy légteret alkotó helyiségrészben szabálytalan tárolás, a menekülési útvonalnak a kiürítéshez szükséges átbocsátóképesség mértékén túli leszűkítése miatt 20-500 ezer forintig terjedő tűzvédelmi bírság kiszabása kötelező.

Rovat
Témakör