Csapdát állított a BKK a tűzoltóknak

Az Albertfalva kitérőnél nagyon észnél kell lenniük a vonuló tűzoltóknak, ha már a közlekedési szakembereknek nem sikerült.

A megkülönböztető jelzéssel haladó járművek részére rendkívül megtévesztő, balesetveszélyes módon épült át Budapesten a XI. kerületben az Albertfalva kitérő. Ha Fehérvári úton az Andor utca felől a Kondorosi út irányába egy szirénázó tűzoltóautó a bazaltbetonos villamospályán halad, akkor az Albertfalva kitérő megállója után jobban teszi, ha nem halad tovább a nyomvonalon, mert 30 méterrel később, a bal kanyar után a zúzottköveken találja magát. A Kondorosi útig, egy 50 méteres szakaszon ugyanis hiányoznak a panelek.

Kimaradt 50 méter (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Kimaradt 50 méter
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Lánglovagok.hu érdeklődésére közölte: a villamospálya ezen szakasza alapvetően zúzottkő ágyazatos, kivéve a közúti átjárók, váltók térségét. A burkolt és burkolatlan szakaszok aránya nem változott az eddigiekhez képest. Biztonsággal a burkolt szakaszokon található bazaltbeton- vagy aszfaltburkolat járható a megkülönböztetett jelzéssel haladó járművek számára is.

A BKK mellébeszéléséből tehát kiderül, nem értik vagy nem akarják megérteni a problémát, és legfőképpen nem változtatni rajta. Pedig sürgős intézkedés szükséges. Tűzoltásként megfelelő táblával felhívni a csapdára a figyelmet, legfőképpen pedig a hiányzó szakaszon pótolni a burkolatot. Persze a Kondorosi útnál így is kezdődik a zúzottköves szakasz, de az egy olyan kereszteződés, ahol beláthatóan észlelhető a burkolt pálya vége.

Vakvágányra futott egy tűzoltóautó a XI. kerületben
Vakvágányra futott egy tűzoltóautó Budapesten + 7

Korábban is történt baleset

Az Albertfalva kitérőnél az átépítést megelőzően is véget ért a villamospályán az útburkolat, de ott egyértelműen, a Temesvár utca kereszteződésétől kezdődött a zúzottköves pálya. Még így is volt baleset, 2008-ban tűzoltóautó, 2014-ben rendőrautó akadt fenn a síneken.

Rovat
Témakör