Középvezetők alkalmasságát vizsgálják a katasztrófavédelemnél

Középvezetők alkalmasságát vizsgálják a katasztrófavédelemnél

A belügyminiszter elégedett a katasztrófavédelem munkájával. A középvezetés szintjén azért szívesen látna fejlődést.

A katasztrófavédelmi szervezetek 2012-ben betöltötték rendeltetésüket, polgáraink életét és vagyonbiztonságát megfelelően védték – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság évértékelő állománygyűlésén. A katasztrófák elleni védekezésért felelős tárcavezető szerint a bajba jutottaknak megfelelő, egységes támogatást tudtak adni, függetlenül az önkormányzatok gazdasági helyzetétől.

Bakondi György tű. altábornagy, katasztrófavédelmi főigazgató ugyancsak elégedett az egységes állami irányítás alá került rendszerrel. Úgy véli, tudatos, előrelátó és tervszerű rendvédelmi szemlélet alakult ki. A gyengeségek között említette, hogy a beosztottakat foglalkoztató kérdések nehezen jutnak el a döntéshozókhoz, valamint a központi és megyei döntések nem jutnak el az állományhoz. A főigazgató problémaként említette a helyenkénti tiszthiányt, valamint a rossz korösszetételt.

Pintér Sándor helyszíni tapasztalatokra hivatkozva nincs megelégedve a tűzoltók védőruhájával. „Elhasználtak, kopottak, nem a kor követelményeinek megfelelőek” – fogalmazott. A belügyminiszter felkérte a főigazgatót, vizsgálják meg a védőruhák teljes cseréjének lehetőségét. „Minőségi munkát várunk el, minőségi körülményeket kell biztosítani az embereknek, hogy ezt az elvárást teljesítsék” – jelentette ki.

Bakondi György évértékelő beszédében büszkén említette, hogy 898 új vezetőt neveztek ki. A belügyminiszter ugyanakkor a középvezetői területeken fejlődést szeretne látni, ennek érdekében alkalmasságot vizsgáló felmérést, valamint továbbképzést rendelt el. Pintér Sándor látja az állomány anyagi nehézségeit is, ezért az életpályamodell kialakítására javaslatot vár a főigazgatótól.

Elismerések és új gépjárművek

Az állománygyűlésen a belügyminiszter tűzoltókat, rendőröket, katonákat részesített elismerésben a az elmúlt napok rendkívüli időjárásával kapcsolatos mentésben tanúsított helytállásukért. Pintér Sándor polgárőr és rádiós munkáját is elismerte.

Új gépjárművek átadása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon
Új gépjárművek átadása az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon + 26

Új gépjárműfecskendők és mobil laborok átadása szintén történt, valamint kiállították a magyar fejlesztésű, R13 típusú védőruhát. Pintér Sándor végezetül megtekintette Pest megye műveletirányító központját, valamint az épületben helyet kapott új információs központot is.

Rovat
Témakör