Nyilvánosságra hozzák a műegyetemi jelentést

Hamarosan bárki elolvashatja a három tűzoltó halálával végződő műegyetemi tűzesetről készült jelentést. Lamperth Mónika miniszter ugyanakkor támogatja, hogy az Országgyűlés szakbizottsága tovább vizsgálja a történteket.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője úgy döntött, hogy nyilvánossá teszi a műegyetemi tűzesetről készült jelentést. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen kigyulladt lőterének oltásánál, 2006. augusztus 8-án három tűzoltó vesztette életét, több pedig megsérült. Az OKF és a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság közös vizsgálóbizottságot hozott létre a történtek kivizsgálására, ám a jelentést egészében nem hozták nyilvánosságra, sőt, a katasztrófavédelem és a tűzoltóság között a sajtón keresztül nyilatkozatháború tört ki, valóban a bizottság minden tagja egyetértett-e a jelentésben megfogalmazott megállapításokkal.

Tatár Attila főigazgató március 23-án a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének soproni küldöttgyűlésén jelentette be, hogy a vizsgálati anyagot hamarosan nyilvánosságra hozzák. A jelentés amúgy megállapítja, hogy szakmai hibák láncolata, nem pedig az egyéni védőeszközök alkalmatlansága okozta a tűzoltók halálát.

Lamperth Mónika önkormányzati miniszter ugyancsak részt vett a küldöttgyűlés fórumán. A szakminiszter támogatja, hogy az Országgyűlés szakbizottsága tovább foglalkozzon az üggyel. „Nem azért, hogy bűnbakokat keressük, hanem azért, hogy többet ilyen ne fordulhasson elő” – jelentette ki.

Rovat
Témakör