Befejezés előtt az RKI készenléti állományának speciális vizsgálata

A Testnevelési Egyetemmel közösen kidolgozott, Magyarországon egyedülálló fizikai-pszichikai vizsgálati módszer került bevezetésre a speciális szolgálatot adó BM OKF Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság készenlétet ellátó állományánál. A módszer segítségével egyénre szabottan kerül megállapításra a vizsgált személy fizikai, pszichikai állapota, amelynek a szolgálat ellátása által megkövetelt szintre hozásában, majd a szinten tartásában a TE végzős hallgatói működnek közre.

Azon kívül, hogy a felmérés, majd felkészítés alapján igyekszünk a szolgálat által megkövetelt maximális teljesítményt „kihozni” mindenkiből, a rendszer nagy segítséget biztosít arra is, hogy a különböző beosztásokba történő kiválasztás során az egyén képességeit figyelembe vegyük.

A vizsgálat rövid leírása:

1. Meglévő betegség, sérülés, nagy fokú fáradtság kiszűrése, majd a vérkép, (hematokrit, hemoglobin, trombocita, fehérvérsejtszám, granulocita, limfocita szám, nyugalmi EKG, vérnyomás ellenőrzése. A szöveti vérátáramlás nyugalmi, lézer doppleres mérése a pulzusszámmal szinkronban. R-R ingadozás mérése.

2. Antropometriai vizsgálattal az optimális testsúly, a megfelelő testösszetétel, az elhízás, a kóros soványság, az optimális izomtömeg meghatározása. Az antropometria tudománya szerint az ember esetében az alkattípust döntően az határozza meg, hogy az optimális testsúly valóban mennyi kg, amelyet külső behatások, masszázs, fogyókúra, vagy a testedzés legerősebb – de nem károsító – ingerei sem változtatják meg, hiszen ez öröklött jelleg. A vizsgálatok alapján el kell különíteni egymástól az öröklött és a szerzett komponenseket, meg kell mérni a tömegüket, és eldönthető, hogy az egyes komponensek aránya az életkor, a nem, a testi felépítés, az egészségi állapot, stb. ismeretében megfelelő-e, vagy egy-egy komponens – testösszetevő – mennyiségén változtatni szükségszerű.

Az általunk használt Drinkwater és Ross eljárás megalkotói logikailag helyesen abból indultak ki, hogy amennyiben az egyes testösszetevők mennyisége meghatározásra kerül a frakciók összegének egyenlőnek kell lennie a könnyen mérhető testtömeggel. Ezzel a metodikával az emberi test a következő frakciókra osztható: a harántcsíkolt izmok tömege, a csontok tömege, az esszenciális (lényeges, fontos) és tartalék zsír tömege, a maradék tömeg, amelyet döntő többségében a zsigerek alkotják. A kövérséget nem a testtömeg, hanem a test teljes zsírtartalmának ismeretében ítélhetjük meg és ezzel már minősítjük is.

3. Terhelhetőség megállapítása futószalagon sportfelszerelésben 4 km/óra sebességről indulva 3 perces lépcsőkkel 2 km/óra sebességi fokozatonként a teljes kimerülésig. A terhelés alatt a pulzusszám és a bőrhőmérséklet figyelése. Kifulladási (anaerob) küszöbhöz a pulzusszám és fizikai teljesítmény megállapítása. A terhelés után a tejsav-felszaporodás mértékének megadása. A megnyugvás 5 percen keresztül történő monitorozása.
Az egyénre jellemző keringési alkalmazkodás megállapítása.

4. Terhelhetőség megállapítása futószalagon, fokozatosan emelkedő terheléssel teljes bevetési szerelésben (hővédő ruha, védőcsizma, védősisak, sűrített levegős légzőkészülék) 4 km sebességről indulva az kifulladási küszöbig. A terhelés alatt a pulzusszám és a bőrhőmérséklet figyelése. A terhelés után a tejsav-felszaporodás mértékének megadása. Vérkép vizsgálata. A megnyugvás 5 percen keresztül való monitorozása. Ha kontra indikáció nincs, akkor az egyénileg megállapított maximális pulzusszámig.

5. A szöveti vérátáramlás terhelés utáni lézerdoppleres mérése a pulzusszámmal szinkronban.

6. A pszichikai tesztpálya teljesítése közben EKG jelből a szívfrekvencia monitorozása, a teszt után a tejsav-felszaporodás mértékének megállapítása.

7. Teljeskörű spiróergometriás (tüdő befogadóképességének mérése) vizsgálat: ventiláció, légzésszám, oxigénfelvétel, szén-dioxid leadás, oxigén pulzus megadása sportfelszerelésben és tűzoltóruhában. Szívultrahangos vizsgálat.

8. A TE végzős hallgatóinak közreműködésével – egyénre szabottan – a fizikai állapot „szintre hozása”, majd „szinten tartása”.

9. Az egyénre jellemző személyiségjegyek tesztekkel történő felmérése.

Rovat
Témakör