Kreatív újrahasznosítás tűzoltó tömlőből

Interjú Kárpáti Zoltán újrahasznosító művésszel, a REfirehose ajándéktárgyak készítőjével.

LL: – Mikor kezdtél kreatív újrahasznosítással foglalkozni?

KZ: – Körülbelül négy évvel ezelőtt történt, hogy nem volt szívem megválni néhány selejtezésre váró tárgytól. Az jutott eszembe, hogy lehetne belőlük valami újra hasznos dolgot is készíteni, például dísztárgyakat. Legelső próbálkozásként azt hiszem egy régi talicska fakerekét alakítottam át Mercedes jellé, amiből végül asztali dísz lett, ötvözve a régmúlt és a modern technika találkozását.

Kárpáti Zoltán, a REfirehose megalkotója (Fotó: Kis-Guczi Péter)
Kárpáti Zoltán, a REfirehose megalkotója (Fotó: Kis-Guczi Péter)

Ezután inkább használati tárgyakat, főként asztali és faliórákat kezdtem el készíteni, többek között bakelitlemezből, PlayStation videojátékból, MP3 lejátszóból, körfűrészkorongból, különböző fémhulladékokból, érdekes című könyvekből, palacsintasütőből, antik kávédarálóból, sőt még villanyrezsóból és kenyérpirítóból is. Emellett még divatékszer készítéssel foglalkozom, ahol szintén az újrahasznosított anyagok kerülnek előtérbe.

LL: – Mi volt az első tűzoltósággal kapcsolatos terméked?

KZ: – Gyakran érkezett olyan felkérés, amikor még azt is nekem kellett kitalálnom, hogy mi legyen a megajándékozott személy ajándéka. Ilyenkor összeszedtem minden kreativitásomat, és megpróbáltam az illető foglalkozásából, hobbijából kiindulni. Úgy két évvel ezelőtt egy ilyen megkeresés során egy tűzoltónak kellett születésnapi ajándékot készítenem, ekkor jött a tömlőből készült válltáska ötlete. A maradék anyagból készítettem még néhány táskát, amiknek persze szintén nagy sikere lett.

LL: – Melyik a legkeresettebb alkotásod?

KZ: – Egy érdeklődő megkért, hogy készítsek neki tűzoltó tömlőből pénztárcát, mivel ez az anyag nagyon erős és strapabíró, ezért pénztárcának is biztosan tartós lesz. A kérés nem ért váratlanul, mert ekkor a fejemben már félig készen volt egy ilyen termék terve, csak a motiváció hiányzott, hogy megvalósítsam. A prototípust újabb megrendelések és újabb termékek követték, melyeket saját ötleteim és a felhasználók visszajelzései alapján igyekszem mindig egy kicsit továbbfejleszteni, tökéletesíteni.

LL: – Mindez munka vagy hobbi?

KZ: – Az általános iskola után katonai pályára jelentkeztem, de hamar rájöttem, hogy inkább az alkotás és a kreativitás az én világom. Korábban a képzőművészettel is sokat foglalkoztam, szerettem kísérletezni a technikákkal és az anyagokkal. Homokból készített képeim, portréim is így születtek.

Feleségemmel együtt Balatonfüreden élek, és leginkább újrahasznosító művészként dolgozom, de munkám során a mechanikai műszerész, grafikus és webdizájner végzettségeimet is jól tudom használni. Jelenleg a REfirehose márkanév alatt futó, újrahasznosított tűzoltó tömlőből készült használati tárgyak készítésére koncentrálok, ami mellett kevés idő jut azért a képzőművészetre is.

Rovat
Témakör