Törvénymódosítási javaslat a szilveszteri tűzijáték betiltására

Törvénymódosítási javaslat a szilveszteri tűzijáték betiltására

Az LMP jelentősen korlátozná magánszemélyek számára a tűzijátéktermékek felhasználását.

A lőfegyverekről és lőszerekről szóló 2004. évi XXIV. törvény módosítását kezdeményezte Schmuck Erzsébet (LMP) országgyűlési képviselő.

A december 19-én benyújtott javaslat nem tiltja ugyan be, de a pirotechnikus által felügyelt rendezvényi használat kivételével minden település teljes belterületéről kitiltaná a 3. osztályba sorolt tűzijáték termékeket, azaz aki ilyet szeretne használni, az lakott területen kívül, magáningatlanon tehetné meg. Az 1. kategóriába sorolt termékek esetén a magánterületi – a termék jellemzőitől függően bel- és kültéri, vagy csak kültéri – használatot a módosítás nem érinti, a közterületi használatra vonatkozó tilalom alóli szilveszteri mentesség azonban itt is megszűnne.

Schmuck Erzsébet szerint a szigorítást számos tényező indokolja: a jelenlegi gyakorlat ugyanis a minden évben bekövetkező sajnálatos balesetek miatt balesetvédelmi, tűzvédelmi, környezet- és természetvédelmi, továbbá csend- és állatvédelmi szempontok alapján egyaránt változtatásra szorul. Nagy többségünk jelenleg nem használ ilyen eszközöket, viszont mindenkit megillet az egészséges – többek között zajártalomtól mentes – környezethez való jog. Ugyanez mondható el állatvédelmi szempontból is, hiszen minden, az utcán durrogtató honfitársunkra több olyan lakos jut, aki ezalatt háziállatait igyekszik sikertelenül megnyugtatni. Mindemellett a tűzijáték termékek tömeges használatából fakadó, nem elhanyagolható lég- és talajszennyezés kiküszöbölése is indokolttá teszi a korlátozásokat.

Az országgyűlési képviselő elképzelése szerint a törvénymódosítás a kihirdetését követő harmadik hónap első napján lépne hatályba.

Rovat
Témakör