Tűzjelzés otthon

Tűzjelzés otthon

A Honeywell füst-, hő- és kombinált érzékelője kapcsán jártuk körbe a témát.

Korszerű lakásriasztó rendszerekkel ma már a tűzjelzésről is lehet gondoskodni, de mi van akkor, ha lehetőség, igény, illetve a költségek miatt a lakásriasztó vagy a külön beépített tűzjelző berendezés nem opció, tűzvédelmi szempontból mégis fontos az életünk és vagyonunk védelme.

Tíz év működőképesség

A Honeywell háromféle elemes füst- és hőérzékelőt kínál: az XH100 hőérzékelő, az XS100 optikai füstérzékelő, az XS100T kombinált optikai füst- és hőérzékelő. Mindegyik készülék 10 éves élettartamú beépített elemmel rendelkezik, melyre a gyártó garanciát vállal.

A készülék átmérője 116 mm, magassága 42 mm. Jár hozzá hátlap, két csavar és két tipli a rögzítéshez. A tápellátást jelző zöld fény percenként villan fel, de ez a – például hálószobában -különösen zavaró funkció kikapcsolható. Az esetleges hibára vagy az elem közeli lemerülésére percenként sárga színű villogás és csipogás hívja fel a figyelmet. A riasztás piros villogással és körülbelül 85 dB erősségű hanggal történik. A készüléket egy részletes magyar nyelvű felhasználói útmutatóval hozzák forgalomba, amely a gyártó honlapjáról is letölthető.

A készülék különösebb karbantartást nem igényel, csak alkalmanként le kell törölni a külsejét egy tisztítószerrel enyhén átitatott nedves törlőkendővel. A por nagy ellenség lehet, ezért érdemes a porszívózást a készülékre is kiterjeszteni. Amennyiben nagy porral járó munkálatokat végeznek a lakásban, érdemes eltávolítani az érzékelőt, ami a talpból való kihúzással könnyedén megtehető.

Elhelyezés

Az optikai füstérzékelőt ideálisan a mennyezetre, a helyiség középpontjához közel kell felszerelni. Ebbe belezavarhat a lámpatest, attól ugyanis legalább fél méterre kell helyezni. A helyiség sarkaitól minimum 70 centiméteres, az oldalfalaktól legalább 50 centiméteres távolságot érdemes tartani. Ezáltal megelőzhető, hogy a szoba sarkaiban megálló mozdulatlan levegő vagy a világítótestek meggátolják a vészjelzőt a tűz korai érzékelésében.

Többszintes lakásban a lépcsőnél a kombinált hő- és füstérzékelő szerelése ajánlott, akár az oldalfalra. Ez a készülék ugyanis a keskeny vagy magas helyiségekben képződő hőt is érzékeli, ahol a füst esetleg nem jut el a készülékig.

Az optikai füstérzékelő (beleértve a kombinált érzékelőt) nem alkalmas konyhában és fürdőszobában, mert a vízgőz és a pára megtévesztheti. Ezeken a helyeken hőérzékelőt kell alkalmazni. A fürdőszobában a legnagyobb veszélyt a mosógép, a konyhában pedig a különféle elektromos berendezések (pl. kenyérpirító, mosogatógép, páraelszívó, elektromos tűzhely), no meg a működő tűzhelyen felejtett étolaj, étel jelentheti.

Miért fontos a gyors riasztás?

A tűz korai jelzése életet menthet. Alvás közben a füstre nagy valószínűséggel nem ébred fel az ember. Az égés során keletkező mérgező gázok még az ébren lévőket is rövid időn belül cselekvőképtelenné tehet.

Amennyiben időben észleljük a tüzet, annak még kicsi a kiterjedése, akkor tűzoltó készülékkel van esély a lángok megfékezésére, így a kár csökkentésére.

Rovat
Témakör