Újjászerveződött a Magyar Tűzoltó Szövetség

A magyar tűzvédelemben megnyílt az út az egységes szakmai érdekképviselet előtt.

Az egységes szakmai érdekképviselet megvalósulása érdekében tavaly kezdődött egyeztetés a Magyar Tűzoltó Szövetség (MTSZ), az Önkéntes Tűzoltóságok Országos Szövetségének (ÖTOSZ) és a Létesítményi Tűzoltóságok Országos Szövetségének (LTSZ) vezetői között. A 2013. október 19-én aláírt szándéknyilatkozat alapján a szövetségek szövetségeként működő szervezet a Magyar Tűzoltó Szövetség lenne, de ez valóban a Gróf Széchenyi Ödön által 1870-ben alapított Magyar Országos Tűzoltó Szövetség szellemében, jogutódjaként működne.

A szándéknyilatkozat aláírása után létrejött munkacsoport kidolgozta a Magyar Tűzoltó Szövetség új Alapszabályát, amellyel az MTSZ országos tanácsa egyetértett, és április 12-én az országos küldöttközgyűlés elfogadott. Így a szövetségben három tagozat alakul, külön az önkéntes tűzoltó egyesületek, a létesítményi tűzoltóságok és az önkormányzati tűzoltóságok részére.

Magyar Tűzoltó Szövetség országos küldöttközgyűlése Budapesten
Magyar Tűzoltó Szövetség országos küldöttközgyűlése Budapesten + 17

Országos küldöttközgyűlés helyett küldöttgyűlés lesz, melynek tagjait már nem a megyei tűzoltószövetségek delegálják, hanem a tagozatok, tagozatonként húsz főt. Az országos tanács megszűnik, az ügyvezetést az elnökség látja el, amelynek tagjai az elnök, a három tagozatvezető alelnök és a három tagozatvezető-helyettes. A megyei szövetségek jelentősége a területi szakmai érdekvédelemben csúcsosodik ki, az LTSZ és az ÖTOSZ – amennyiben a legfőbb szervük jóváhagyja – az MTSZ tagjai lesznek, így országos szinten megvalósulhat az egységes szakmai érdekképviselet. A cél azonban az MTSZ köztestületté alakulása, ehhez azonban törvényi felhatalmazás szükséges. Dobson Tibor, az MTSZ elnöke ezt 2015-re jósolja.

A most elfogadott Alapszabályt még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

Rovat
Témakör