Legyen Önnek is langlovagok.hu e-mail címe!
Tűzvédelmi házirend lakóépületeknek
(x)
 Futótűz Futótűz
Kamion és személyautó halálos karambolja a 4-es főúton
Következmények nélkül a veszprémi öngyilkosság?
Kiakadtak az önkéntes tűzoltók
Élőben a katasztrófavédelem lopóautójának karambolja
Kukoricásban landolt egy kamion az M1-esen
Dányi Béla magyarázkodik és pénzt követel
Emelőkosaras gépjármű borult meg Szolnokon
Túrázót mentettek a Vértesben
Munkagépet lökött le az útról egy Alfa Romeo Kápolnásnyék határában
Forgalommal szemben karambolozott egy Fiat Ritmo az M7-esen
 Céginfó Céginfó
DRYCON Hungary Kft.
Tűzkármentesítés, vízkármentesítés, viharkárok utáni helyreállítás.
KontaktBau Szigeteléscentrum
Fújható üveggyapot-szigetelés, tűzoltóknak kedvezmény.
Lánglovagok Kft.

Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend kedvező áron.

Magyar Tűzvédelem

Tűzvédelmi szakvizsga, tűzvédelmi feladatellátás, karbantartás.

PRO-SEC Kiadói, Oktatói és Szervező Kft.

Tűzvédelmi, munkavédelmi és vagyonvédelmi képzések.

Robotex Kiadói Üzletág Kft.

Táblák, utánvilágító rendszerek, tűzvédelmi nyomtatványok.

Valmar-Safety Munkavédelmi és Tűzvédelmi Kft.

Védőfelszerelések, tűzvédelmi eszközök, munkavédelmi és tűzbiztonsági jelzések gyártása és forgalmazása.

VS Construction Kft.
Tűzkárok és vízkárok utáni speciális épülettisztítás.
 Szolgáltatások Hirdetés
Védőeszközök, gázérzékelők, tűzoltó felszerelések
Rendezvénybiztonság
Budapesti társasházaknak tűzvédelmi házirend készítése gyorsan
Baleseti kártérítés közlekedési és munkahelyi baleseteknél
Tűzvédelmi szakvizsga Budapest
 Fórum Fórum
Merre tovább ÖTE-k?
Társasházak tűzvédelme
Jelentkezés tűzoltónak
TŰZOLTÓSÁG és katasztrófavédelem
A hét fotója a Lánglovagokon
Országos Tűzvédelmi Szabályzat
112-es segélyhívó
Tűzoltós apróhirdetések
Még több téma
 Szakvizsga Tűzvédelmi szakvizsga
Hegesztők és az építőipari tevékenység során nyílt lánggal járó munkát végzők
Tűzgátló tömítések beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Tűzállóságot növelő burkolatok beépítését, karbantartását végzők
Tűzállóságot növelő bevonati rendszerek alkalmazását, karbantartását végzők
Éghető gáz lefejtését, töltését, kiszolgálását, továbbá autógáz kiszolgálását végzők
Tűzgátló, füstgátló nyílászáró-szerkezetek beépítését, felülvizsgálatát, karbantartását, javítását végzők
Robbanásveszélyes osztályba tartozó anyagokkal foglalkozók
  Történelmi káresetek 

Milliárdos kár a Mikroelektronikai Vállalatnál
(1986. május 26.)

A Mikroelektronikai Vállalat (Budapest IV. kerület, Fóti út 56.)  "T" jelzésű csarnokában - ahol speciális híradástechnikához és mikroprocesszoros berendezésekhez alap-, félkész és késztermékek gyártása folyt patikatisztaságú körülmények között - tűz ütött ki 1986. május 26-án, amely a becslések szerint 1 milliárd forint közvetlen kárt okozott. Közvetetten azonban értékelni kell azt is, hogy olyan technológia vált a tűz martalékává - a csarnokban két chipgyártósor működött - amely már-már karnyújtásnyi közelségbe hozhatta volna egy, a fejlődés szempontjából fontos iparág világszínvonalhoz való felzárkózásának lehetőségét.

Azon a napon 6 óra 4 perckor Molnár Józsefné, a Mikroelektronikai Vállalat portása közvetlen tűzjelző telefonon jelezte a fővárosi IV-XV. kerületi tűzoltó-parancsnokság hírközpontjába a tüzet. A tűzjelzés alapja a gyengeáramú tűzjelző jelzése volt. A tűzjelzésre az I-es kiemelt riasztási számnak  megfelelően egy TŰ-1-es, egy IFA és egy porral oltó gépjármű indult útnak, összesen 13 fővel. A híradóügyeletes ezzel egy időben jelentette a tűzjelzést és a riasztás végrehajtását a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság (FTP) hírközpontjának.

Az elsőnek riasztott szerek 6 óra 10 perckor érkezetek a helyszínre. Csapó László főtörzsőrmester, szolgálatparancsnok rádión jelentette, hogy az egyszintes épület fölött sűrű füst gomolyog, Forrás: Tűzvédelem 1986. augusztusi számaegyben segítséget kért. A segítségkérés indokolt volt, hiszen a kiérkező rajok meglehetősen kiterjedt tűzzel találták szembe magukat, pedig alig hat perc telt el a tűzjelzés és a kiérkezés között. Az FTP hírközpontja a riasztási számot emelte és újabb 4 szert, valamint a budai Tűzoltási Csoportot riasztotta a helyszínre 6 óra 12 perckor. Nagyjából ezekben a percekben hajtotta végre Csapó László, az első tűzoltásvezető a felderítést, amelynek végeztével úgy határozott, hogy a riasztási számot II-re emeli. De nem telt bele 4 perc, a riasztási szám III-ra, újabb 4 perc múlva, tehát 6 óra 23 perckor pedig V-re emelkedett.

A kivonult tűzoltórajok az egész "T" csarnokra, azaz az ott elhelyezett technológiai sorok egészére kiterjedt tüzet találtak. 6 óra 23 perckor érkezett a helyszínre a budai Tűzoltási Csoport Csicsmann Gyula főhadnagy vezetésével. Ekkor 2 C sugárral dolgoztak a  rajok, s további sugarak szerelése folyamatban volt. A közös felderítést követően Csicsmann főhadnagy átvette a tűzoltás vezetését.

Az oltást nehezítette a mérgező gázok és maró anyagok, valamint a tűz- és robbanásveszélyes, valamint a hő hatására felszabaduló mérgező gázok (xilol, cián, arzén) nagy mennyiségű jelenléte: nemkülönben az épület sajátos szerkezete. A gyártástechnológia igen nagy tisztaságot követelt meg. Így például míg egy normál szobai légtérben 80-100 ezer porszem fordul elő a levegő köbméterében, addig az IC elemgyártás környezetében legfeljebb 15 porszem fordulhatott elő a levegő minden köbméterében. Ez a követelmény csak az úgynevezett tisztaszobarendszerrel vagy ház a házban rendszerrel volt megvalósítható.

A "T" csarnok egy 2405 négyzetméter alapterületű, emeletföldszintes, acélszerkezet vázas, lapos tetős  üzemcsarnok volt nagy felületű üvegburkolatokkal és válaszfalakkal. Ezek hő hatására történő rongálódása, leszakadása tovább nehezítette az oltást, de megnehezítette a sugarakkal az épület belsejébe való behatolást is. A tűzoltás teljes időtartama alatt fennállt a robbanásveszély. Két esetben nagyobb, hat esetben kisebb detonációjú robbanás be is következett. A légzőkészülékeket nem volt tanácsos egy percre sem mellőzni.

Az új tűzoltásvezető a felderítést követően,  6 óra 28 perckor a helyszínre rendelte a Simon emelőkosaras járművet. Ez az intézkedés később igen hasznosnak bizonyult. A legintenzívebb füstképződés az épületegyüttes Baross utcai oldala felől volt tapasztalható, az itt levő három lezárt (és a gyári dolgozók által kinyitni nem tudott) vasajtót a tűzoltásvezető felfeszítette. Az első ajtó kinyitásakor megállapította, hogy az épület mennyezetén elhelyezett közművezetékek és az álmennyezet a csarnok teljes, mintegy 50 méter hosszúságában ég. A további felderítés során egy 3x3 méteres helyiségben több gázpalackot talált, amelyek ki voltak téve a hősugárzásnak. A felfeszített 3 vasajtó elé egy-egy osztót, arról két-két sugarat szereltetve megkezdődött a palackok hűtése, kimentése és a tűz belső oldalon történő támadása.

6 óra 37 perckor a tűzoltás 5 C-sugárral és egy vízágyúval folyt, mely utóbbi feladata a tetőzet védelme, illetve szükség szerint az épület felső ablakain át bedolgozva a sugarak támogatása volt. Nagyjából ekkor közölte a gyári vezetők egyike, hogy a bent tárolt vegyi anyagok egy csoportja a levegővel érintkezve mérges gázokká alakul. Csicsmann főhadnagy 6 óra 45 perckor jelentette, hogy az épületben robbanás történt, amely a tetőszerkezetet megemelte.

A kialakult helyzet indokolttá tette a vezetési törzs megszervezését. A tűzoltásvezető a tűzoltásvezető-helyettes feladatául az épület Baross utca felőli oldalának oltását jelölte ki. A tűz ekkor tört ki az emeletföldszintes csarnok tetején, veszélyeztetve a Fóti út felöli oldalán a vele egybeépített hatszintes épületet is. A tűzoltásvezető újabb vízágyú szerelésére intézkedett, amelynek feladata a hatszintes téglaépület  homlokzatának védelme, a tűz tovaterjedésének megakadályozása volt. Később a hatszintes épület II. emeletére - nagyjából az égő "T" jelű csarnok tetőzetével egy magasságában - is 2 C-sugarat szereltetett a tűz átterjedését megakadályozandó.

A 8 óra 17 perkcor adott visszajelzés már a következőkről adhatott számot: "A hatszintes épületre a tűz átterjedését megakadályozták, a Reviczky utca felől a kritikus helyzet megszűnt. A vegyszerek kihordása folyamatban. A tűz körülhatárolása megtörtént, a füst intenzitása csökkent."

A kedvező jelentés mögött azonban ott állt az is, hogy ekkor már több sérültje - elsősorban tűzoltók - volt a beavatkozásnak, hogy szükségessé vált a légzőkészülékek  és a habképző anyagok pótlása, hogy akkor már több órája folyt  a megfeszített küzdelem, hogy egyszerre 22 habosított C-sugár, három vízágyú és egy Simon-habsugár is dolgozott.

A körülhatárolás ellenére a tűz még tartogatott meglepetéseket. Az épület Reviczky utcai bejáratánál levő vegyszerraktárnál leszakadt az álmennyezet, s az ott tartózkodó Csicsmann Gyula főhadnagy, tűzoltásvezető megsérült. Két perccel később Jambrik Rudolf  alhadnagy, tűzoltásvezető-helyettes mérgezési tünetekkel rosszul lett. Elsősegélynyújtás után a mentők mindkettőjüket kórházba szállították. A tűzoltás vezetését ekkor Bartha Iván alezredes, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság tűzoltási és szolgálati osztályvezetője vette át, aki a tűzoltásvezető-helyettesi teendőkkel Szijgyártó Mihály hadnagyot, a FTP tűzoltási alosztályvezetőjét bízta meg. Az együttesen végzett felderítést követően a támadásban levő C-sugarat és vízágyúsugarakat eredeti felállítási helyükön hagyta.

A tűz oltása ebben az időszakban felgyorsult. 9 óra 32 perckor Bartha alezredes már azt állapította meg, hogy a tűz lefeketítése megtörtént. Alig fél óra múltán pedig, 10 óra 9 perckor az utóbbi idők legnagyobb kárral járó tüzének oltása befejeződött: "A tűz véglegesen eloltva. A helyszínen 8 C sugár és 1 Simon védelme mellett utómunkálatok folynak. A mentők megállapítása szerint 9 tűzoltó és 3 polgári személy megsérült." (A végső mérleg  szerint 10 tűzoltó és 4 üzemi dolgozó sérült meg.)

143 tűzoltó, 15  gépjárműfecskendő és 16 különleges szer csaknem négyórás megfeszített munkája eredményeképp eloszlott a sűrűn gomolygó füst a Mikroelektronikai Vállalat "T" jelű üzemcsarnoka fölül.

A főváros utcáin  -  mint kerékagy felé a küllők - szirénázva robogtak a különféle tűzoltógépjárművek az újpesti gyár felé. A legmagasabb riasztási szám elrendelését a nagy füst és a nagy hő, valamint az indokolta, hogy a MEV "T" jelű csarnokában sok volt az akkor még nem teljes körűen ismert tartalmú gázpalack. Így utólag úgy tetszik, jó néhány vonatkozásban meglehetően titokzatos gyár volt a Mikroelektronikai Vállalat.

Technológiai háttér

Az Állami Tervbizottság központi fejlesztési program indításáról döntött 1980 októberében a mikroelektronikai alkatrészek gyártása területén. Négy hónappal ezután a COCOM-bizottság megakadályozta annak lehetőségét, hogy a chipgyártásban jártas vállalatok technológiáját adjanak el Magyarországnak.  Ennek ellenére a Minisztertanács zöld utat, egyben mintegy kétmilliárd forintot biztosított a Mikroelektronikai Vállalat létrehozására 1981 végén. 1984 áprilisában átadták az első, úgynevezett CMOS technológiával működő gyártósort, majd 1985 novemberében a másik, a bipoláris gyártósort is. Persze még nem a termelésnek, hanem csak próbaüzemelésre. Az első fokú tűzvédelmi hatóságnál nyitott MEV-dossziéban használatbavételi eljárásról tanúskodó jegyzőkönyv nincs. A létesítmény használatba vételét a Fővárosi IV. kerületi Tanács V.B. műszaki osztálya által kiadott ideiglenes engedély biztosította.

A gyárban szükségképpen uralkodó hallatlanul nagy tisztaság, az 1100°C körüli technológiai hőmérséklet zárt térben (csőkemencékben) való előfordulása a tűzvédelem szempontjából megnyugtatónak tüntette fel a vállalatot. Valójában a gyártástechnológia veszélyesnek tekinthető. Az első, majd a technológia során többször ismétlődő művelet, a polírozott szilíciumszeletek vegyszeres tisztítása kénsavval, salétromsavval ammónium-hidroxiddal, sósavval történik. Az izzítás során a nitrogénen és oxigénen túl szilán, foszfin, diklórszilán és ammóniagázok is előfordulnak. A szilíciumból készülő gyártmányt fotolitográfiai művelet beiktatásával alakítják ki. Ennél a műveletnél különféle szerves anyagok, xilol, triklóretilén, kloroform fordul elő, amit fotoreziszt anyagokként alkalmaznak.

(Készült Juhász Béla Tűzvédelem 1986. augusztusi számában megjelent cikke alapján)

Lánglovagok.hu
hirdetés


Tűzkereszt  Tűzkereszt
Tűzvonalban:
 Jambrik Rudolf tűzoltó ötven év távlatában
Fórum:
 Történelmi káresetek
hirdetés
   Céljaink | Hírlevél | Impresszum | Szerzői jogok | Adatvédelem | E-mail | RSS   © Lánglovagok.hu 2001-2018.