Tűz a Chinoin porformázó üzemében Budapesten

A Chinoin Nagytétényi Gyáregység porformázó üzeméből 1986. február 17-én 14.37-kor jeleztek tüzet. A gyáregység portása közvetlen tűzjelző telefonon jelezte az esetet a XXII. kerületi tűzoltó-parancsnoksára. A tűzoltási terv szerint a hírközpont 14.40-kor a gyáregységre meghatározott II-es kiemelt riasztást hajtott végre, így 5 gépjárműfecskendő, 4 különleges szer és a 2-es számú tűzoltási csoport indult a helyszínre.

Tűz a Chinoin porformázó üzemében
Fotó: Orosz József tű. tőrm.

Az utóbbi időben több esetben a tűzjelző meghibásodása miatt történt téves riasztás, a vonuló rajok most sem számítottak komolyabb eseményre. Az elsőnek helyszínre érkező XXII/1-es a felderítést követően, 14.49-kor azonban a következő visszajelzést adta: „A porformázó üzemben poranyag ég, a tűz V-ös.” A hírközpont ekkor további 9 gépjárműfecskendőt és 13 különleges szert irányított a helyszínre.

A XXII/1-es szolgálatparancsnoka 14.53-kor jelezte, hogy a porformázó üzem alsó szintje háromnegyed részben ég. A tüzet 15.00-kor visszaminősítette III-ra. A tűzoltási csoport Romanek Róbert tű. főhadnaggyal 15.02-kor ért ki a helyszínre. Ekkor a 7-8 emeletnek megfelelő magasságú üzemépület teljesen füstben volt. Romanek Róbert leírása alapján a kopolit üvegfal, mely elé még külön üvegfal volt építve, „pokoli torony” látványát keltette. A tüzet 15.18-ra sikerült körülhatárolni, majd 15.53-ra eloltani. Porrobbanás nem következett be.

Az üzem technológiai rendszerét a tűz bekövetkezése előtt áramtalanították, de a világítási hálózat feszültség alatt volt, mert a dolgozók még a fürdőben, illetve az öltözőben tartózkodtak. Az elektromos szakértői vizsgálat szerint a tűz keletkezése nagy valószínűséggel a fénycsöves lámpába szerelt fázisjavító kondenzátor meghibásodására vezethető vissza.

(Készült a Tűzvédelem 1986. májusi számában megjelent, Romanek Róbert tű. főhadnagy és Varga Bálint tű. őrnagy cikke alapján.)

Rovat
Témakör