Lapátra tették a Békés megyei katasztrófavédelmi igazgatót

Hatalmi játszmák áldozata lehet Tóth Tibor tű. dandártábornok.

Hivatalosan még igen, gyakorlatilag már nem a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője Tóth Tibor tű. dandártábornok.

A Lánglovagok.hu információ szerint a megyei igazgató a Orosházán augusztus végén rendezett Toughest Firefighter Alive megmérettetés kapcsán lett kegyvesztett. Történt ugyanis, hogy a megnyitón Takács Árpád kormánymegbízott, egykori megyei katasztrófavédelmi igazgató is megjelent, és Tóth Tibor udvariasságból megkérte, mondjon beszédet.

Az oroscafe.hu beszámolója szerint Takács Árpád a megnyitón így fogalmazott. „A mai nap az emlékezésről is szól. Ez a rendezvény sokkal inkább a tűzoltószakma, a hivatás iránti tiszteletet mutatja meg, méltóképpen állít emléket az elődöknek és irányt mutat az utódoknak. A verseny tisztelgés a hősök előtt, hiszen emlékezés nélkül nincs múlt, jelen és jövő.”

A tűzoltóportál úgy tudja, Takács Árpád személye miatt, illetve azért, mert a kormánymegbízott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) által jóváhagyott programtervben nem szerepelt, a helyszínen Bittmann Tibor tű. dandártábornok, az OKF humán szolgálatvezetője kifejezte nem tetszését. Szeptember 8-án, az OKF-en tartott igazgató értekezleten Góra Zoltán tű. vezérőrnagy, főigazgató pedig mindenki előtt kijelentette, hogy Tóth Tiborral a továbbiakban nem kíván együtt dolgozni.

Szeptember 11-én, a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon tartott parancsnoki értekezleten Tóth Tibor maga is elköszönt az állománytól, a következő napon pedig a Gyulai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vendégszobájából kiköltözött.

A majdnem főigazgató

Takács Árpád leszerelése előtt országos iparbiztonsági felügyelőként dolgozott az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon. Nagy várományosa volt a főigazgatói széknek, végül azonban Góra Zoltán lett megbízva, majd kinevezve. Takács Árpád végül távozott a testülettől, és a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója lett.

A csaknem 20 évnyi tűzoltói múlttal rendelkező Tóth Tibor méltatlan helyzetbe kerülése egy hatalmi játszma része lehet, amely során úgy tűnik, az országos katasztrófavédelmi főigazgató még azt is megteheti, hogy a belügyminisztert rávegye, vonja vissza a vezetői kinevezését egy igazgatónak egy olyan személy kapcsán, akit Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter nevezett ki a beosztásába.

Papíron még igazgató

A Lánglovagok.hu érdeklődésére a Belügyminisztérium szűkszavúan csak ennyit közölt: „válaszadásunk időpontjában a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője Tóth Tibor tü. dandártábornok úr, tűzoltósági főtanácsosa Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője Tóth Tibor tü. dandártábornok úr, tűzoltósági főtanácsos.”

A válaszból következhet az, hogy a vezetői kinevezés visszavonása későbbi időponttól érvényes, addig viszont felmentették a munkavégzés alól az igazgatót, de azt is, hogy a Belügyminiszter még nem írta alá a kinevezés visszavonását, addig viszont Tóth Tibort szabadságra küldték.

A kormánymegbízottal kapcsolatos összefüggésre sem a Belügyminisztérium, sem az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság nem reagált.

Rovat
Témakör