Évi egymillió kilométer magáncélból a katasztrófavédelemnél

Az igazgatókon túl számos igazgatóhelyettes is élvezheti a magáncélú autóhasználatot.

A szolgálati autók magánhasználatára vonatkozó közérdekű adatigénylést az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nem egészen értette vagy akarta megérteni, de a kérelem pontosítása után kiderült, a katasztrófavédelem vezetői tavaly egymillió kilométernél is többet raktak magáncélból a szolgálati autóikba.

Kinek alanyi jogon, kinek engedéllyel

A katasztrófavédelmi főigazgatónak egy kormányrendelet alapján alanyi jogon jár korlátlanul személyes használatra autó, míg a belügyminiszter havi 8 ezer kilométert engedélyezett a főigazgató-helyettesnek és a gazdasági főigazgató-helyettesnek.

Egy belső szabályzó alapján a gazdasági főigazgató-helyettes legfeljebb 129 kW (175 LE) motorteljesítményű szolgálati autó tartós magáncélú igénybevételét kérelem alapján engedélyezheti a főosztályvezetőknek vagy azzal azonos jogállású vezetőknek, valamint tábornoki vagy ezredesi rendfokozattal betölthető vezetői beosztást ellátóknak, illetőleg azoknak, akik ugyan nem tartoznak ebbe a körbe, de részükre szolgálati feladataik ellátásához személygépkocsi állandó használatát engedélyezték.

24 ezer kilométer akár 204 ezer forintért

Az OKF által megadott adatok szerint 2012-ben hetvenketten vettek igénybe tartós magáncélra szolgálati autót úgy, hogy ezért átalánydíjat kellett fizetniük, összesen 11,77 millió forintot. A következő évben szintén ugyanennyien 14,68 millió forinttal járultak hozzá a használathoz. Az idei év első félévében hetvenen kaptak átalánydíjért cserébe tartós magánhasználatra szolgálati autót, és ezért 7,86 millió forint fizetési kötelezettségük keletkezett.

A belügyi járművek használatáról és üzemeltetéséről szóló 15/2011. (V. 23.) BM utasítás alapján – a főigazgató és helyetteseik kivételével – évi 24 ezer kilométer magánhasználat engedélyezett, és ezért a legfeljebb 1600 köbcentiméter hengerűrtartalmú motorral rendelkező kocsi esetén havi 17 ezer forintot, a felett havi 25 ezer forintot kell fizetni.

A vezetők többségének magánautókázását közpénzből segítik. (Fotó: Kis-Guczi Péter)
A vezetők többségének magánautókázását közpénzből segítik.
(Fotó: Kis-Guczi Péter)

Az, hogy ki kapta meg az engedélyt a tartós magáncélú használatra, igazgatóságonként változó. A Katasztrófavédelmi Oktatási Központban, a Baranya megyei, a Csongrád megyei, a Nógrád megyei és a Veszprém megyei igazgatóságon csak az igazgatónak jár ez a kiváltság. A Gazdasági Ellátó Központban, a fővárosi, a Bács-Kiskun megyei, a Győr-Moson-Sopron megyei, a Pest megyei, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, a Tolna megyei igazgatóságon az igazgató mellett még az igazgatóhelyettesnek jár magáncélra autó, míg a Békés megyei, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei, a Komárom-Esztergom megyei igazgatóságon az igazgatóhelyettesnek nem, viszont a gazdasági igazgatóhelyettesnek igen.

A Borsod-Abaúj Zemplén megyei, a Fejér megyei, a Hajdú-Bihar megyei, a Somogy megyei, a Vas megyei és Zala megyei igazgatóságon az igazgató, az igazgatóhelyettes és a gazdasági igazgatóhelyettes is élvezheti a szolgálati autó magáncélú használatát. Heves megyében ráadásul még a Gyöngyösi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője, Zólyomi Géza tű. alezredes is megkapta az engedélyt.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon a főigazgatón, a két helyettesén és a három országos főfelügyelőn túl az ellenőrzési szolgálatvezető, a humán szolgálatvezető, a hivatalvezető, a hatósági-koordinációs főosztályvezető, az ingatlangazdálkodási főosztályvezető, a Kritikus Infrastruktúra Koordinációs Főosztály vezetője, a műszaki főosztályvezető, a Veszélyes Üzemek Főosztályának vezetője, az informatikai főosztályvezető, a tűzoltósági főosztályvezető, a nemzetközi főosztályvezető, a tűzvédelmi főosztályvezető, 2012-től a műveletirányítási főosztályvezető, 2013-tól a polgári védelmi főfelügyelő-helyettes és az iparbiztonsági főfelügyelő-helyettes, idéntől pedig már az országos tűzoltósági főfelügyelő-helyettes is élvezi az átalánydíjas magánhasználatot.

Zala megyében kihasználják a lehetőséget

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk róla, hogy Egri Gyula tű. ezredes, Zala megyei igazgató 2013-ban a 24 ezres magánhasználati keretet 8 kilométer híján használta ki. Most kiderült, a gazdasági helyettese, Hirschberger József tű. ezredes még rajta is túl tett a menetlevélben vezetett 23 999 kilométerrel. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján megtalálható életrajz szerint Hirschberger József – egykori katona, határőr, rendőr – Halogyon lakik, tehát 30 kilométerről jár be Zalaegerszegre dolgozni.

Takács Ottó tű. alezredes, Zala megyei igazgatóhelyettes is kapott a lehetőségen, tavaly a szolgálati autójának kilométer-számlálóján magáncélból  23 848-at pörgetett. Így Zala megye három vezetője tavaly összesen 71 839 kilométert kocsikázott magáncélból, megelőzve ezzel Heves megye négy vezetőjének 67 834 kilométerét.

Kocsi, lakás…

Hábermayer Tamás tű. őrnagy, országos polgári védelmi főfelügyelő-helyettesnek 2013 júliusától Halásztelken bérelnek egy háromszobás házat havonta 100 ezer forintért. Ezért neki csupán 6384 Ft-ot kell fizetnie, és szolgálati autót is kapott, melybe az idei év első hat hónapjában magáncélból már 10 315 kilométert rakott.

Farkasinszki Lóránt tű. ezredesnek, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjének 2012 márciusától Kecskeméten bérelnek háromszobás lakást, havi 114 300 forintért. Neki a havi használati díj 8577 forint. Tavaly 16 317 kilométer, idén félévig 6786 kilométer volt a magáncélú autóhasználata.

Szatmári Imre tű. ezredes, Csongrád megyei katasztrófavédelmi igazgató 2012 novemberétől Szegeden egy két és félszobás lakást élvezhet. Ennek bérleti díja 100 ezer forint, melyből az igazgató 11 768 forintot áll. Az ő szolgálati kocsijának kilométer-számlálója magáncélból 2012-ben 13 407-et, 2013-ban 11 346-ot, idén félévig 8402-t lépett.

Takács Árpád tű. ezredes, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője 2013 júniusától egy háromszobás házat kapott Szombathelyen. Az igazgatóság havonta 130 ezer forintot fizet érte, ebből Takács Árpádra 18 144 forintot hárítanak. Tavaly 20 199, idén félévig 10 470 kilométer magánhasználat derült ki a szolgálati autójának menetleveléből.

Lipták Attila tű. dandártábornok, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgató Miskolcon egy háromszobás lakásba költözött be 2012 decemberében. Ennek bérleti díja 90 ezer forint, ebből 6468 forintot fizet havonta az igazgató. Lipták Attila 2012-ben 18 581, 2013-ban 14 713, idén félévig 8159 kilométer magánhasználatot vallott be.

Varga Béla tű. ezredes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság első embere egy kétszobás házban lakik 2014 januárjától Szolnokon, melyek bérleti díja havonta 110 ezer forintot tesz ki. Az áthárított összeg 19 414 forint. Ő 2013-ban 18 173, idén félévig 10 282 kilométer erejéig vette igénybe magáncélból a szolgálati autóját.

Balázs Gábor tű. alezredes, Tolna megyei igazgató Szekszárdon kapott 2013 áprilisában egy házat. Az egy plusz két félszobás lakóépület 76 200 forintos bérleti díjából 5880 forintot áll. Balázs Gábor az idei év első hat hónapjában 9308 kilométert ment magáncélból.

Erdélyi Krisztián tű. alezredes, a Tolna megyei igazgatóság helyettes vezetője Szekszárdon 2014 júniusától élvezhet egy két és félszobás lakást. Ő is rendelkezik tartós magáncélú használatra szolgálati autóval, de mivel májusban nevezték ki erre a posztra, így a közérdekű adatigénylés során megadott adatokból nem derül ki, az idei féléves magánhasználatból eredő 10 671 kilométerből mennyi esik rá.

Évi 13-16 ezer kilométeres átlag

A szolgálati autókkal tartós magáncélból – a főigazgatót és a két helyettesét nem számítva – 2012-ben átlagosan 13 367 kilométert, 2013-ban átlagosan 16 275 kilométert mentek. Az idei év első félévében ez a szám 7942.

A szolgálati autók használatáról ezen táblázat nyújt bővebb információt.

Rovat
Témakör