Visszamenőleg vármegyésítették a katasztrófavédelmi igazgatóságokat

Visszamenőleg vármegyésítették a katasztrófavédelmi igazgatóságokat

Mindezt a felelős gazdálkodás elvei szerint, 1,8 milliárdos adóssággal.

A Magyar Államkincstár március 23-án igazolta a tizenkilenc vármegyei katasztrófavédelmi igazgatóság Alapító Okiratának módosítását, amit Pintér Sándor belügyminiszter február 22-én írt alá. Az okiratokban visszamenőlegesen, január 1-jei hatállyal írták át az igazgatóságok neveiben a megyét vármegyére. Az igazgatóságok MKI rövidítése VMKI-ra változott.

Az Alaptörvény 2023. január 1-jétől úgy rendelkezik, hogy Magyarország területe fővárosra, vármegyékre, városokra és községekre tagozódik. A vármegyére való utalásként a megyére utaló elnevezés a 2022. december 31-én hatályos jogszabályi rendelkezések szerint az Alaptörvény tizenegyedik módosítása hatálybalépését követően is használható mindaddig, amíg az Alaptörvény szerinti megnevezés használatára való áttérés a felelős gazdálkodás elvei szerint meg nem valósítható.

A katasztrófavédelem 3,393 milliárd forintos adósságát decemberben lenullázták. Ennek ellenére február végére 1,815 milliárd lett. Az, hogy a felelős gazdálkodás elveibe a számos járulékos költséggel járó módosítás hogyan fért bele, nem tudni.

Az igazgatóságok honlapjai amúgy már január első hetében vármegyésítve lettek, sőt, a tűzvédelmi hatóságok határozatokat is adtak ki olyan néven, amely hivatalosan nem is létezett, hiszen az Alapító Okiratok módosítása akkor még nem történt meg.

Rovat
Témakör